× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Ο τζίρος του click away δεν καλύπτει ούτε το λειτουργικό κόστος των καταστημάτων»

Συνέντευξη του πρόεδρου των Φοροτεχνικών Παναγιώτη Τατάκη. Μιλάει για τη διασύνδεση επιχειρήσεων και εφορίας, το click away και το μέλλον της ελεύθερης οικονομίας

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 23/12/2020

«Ο τζίρος του click away δεν καλύπτει ούτε το λειτουργικό κόστος των καταστημάτων»

Την αναγκαιότητα νέας παράτασης από το Υπουργείο Οικονομικών προς τις επιχειρήσεις προκειμένου να ολοκληρώσουν την ηλεκτρονική  διασύνδεση των ταμειακών τους προγραμμάτων με τις Εφορίες, επισημαίνει σε συνέντευξή του  στο «Ν» και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Λέσβου Παναγιώτης Τατάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακριβή μου αναβάθμιση

 Όπως επισημαίνει ο Παν. Τατάκης η πλειοψηφία των επιχειρήσεων μέσα στη δείνη της πανδημίας, των lock down και της δραματικής πτώσης του τζίρου, δεν έχουν στην παρούσα φάση της δυνατότητα να πληρώσουν από 1.000 έως 2.500 ευρώ ώστε να αναβαθμίσουν τα ταμειακά προγράμματα του λογιστηρίου τους και να συνδεθούν ηλεκτρονικά με την Εφορία.

«Το 2020 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων οι οποίες επηρεάστηκαν σημαντικά από την κρίση του κορονοϊού και ως πρώτο μέλημα είχαν να καλύψουν τα πάγια έξοδά τους, να πληρώσουν τους υπαλλήλους, τις ασφαλιστικές εισφορές και τα ενοίκιά τους. Είναι κατανοητό ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν περισσεύουν χρήματα για ακριβές αναβαθμίσεις προγραμμάτων και αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από το αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο οφείλει να δώσει νέα παράταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και καταστημάτων του νησιού μας, θα πρέπει να ενημερωθούν για τα νέα δεδομένα και να δρομολογήσουν σε συνεργασία με την επιχείρηση μηχανοργάνωσης που συνεργάζονται για την αναβάθμιση των ταμειακών και λογιστικών προγραμμάτων που χρησιμοποιούν. Ήδη η κυβέρνηση έχει δώσει δύο παρατάσεις μέσα στο 2020 για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας και η τελευταία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Τα δεδομένα ωστόσο στην οικονομία της χώρας δεν έχουν αλλάξει και θα πρέπει να δοθεί νέα παράταση».

Τζίρος υπό το μηδέν

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Παναγιώτης Τατάκης, αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση της αγοράς και των επιχειρήσεων ενώ σημείωσε ότι ο τζίρος των καταστημάτων με το click away δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με το τζίρο προηγούμενων εορταστικών περιόδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτό που γίνεται σήμερα στην αγορά και στα καταστήματα λιανικής δεν έχει προηγούμενο. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της ζημιάς αρκεί να γνωρίζει ότι ο τζίρος των καταστημάτων  όχι μόνο δεν μπορεί να συγκριθεί με ανάλογο τζίρο περασμένων ετών τα Χριστούγεννα αλλά ούτε καν με το τζίρο του περασμένου Σεπτέμβρη.

Μάλιστα πολλά μεγάλα καταστήματα που απασχολούν ικανό αριθμό προσωπικού επέλεξαν να μην ανοίξουν βλέποντας ότι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους και τους μισθούς του προσωπικού. Τα καταστήματα που πήραν το ρίσκο να ανοίξουν, δεν το έκαναν με σκοπό το κέρδος, αλλά για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες και συμπολίτες μας τις ημέρες των εορτών».

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα της αγοράς και της ελεύθερης οικονομίας, μετά την κρίση του κορονοϊού ο Παν. Τατάκης, δήλωσε αισιόδοξος ότι η επιχειρηματικότητα και το εμπόριο θα βρουν το βηματισμό τους αρκεί όπως σημείωσε να στηριχθούν με στοχευμένα μέτρα από την Πολιτεία, όλοι οι κλάδοι, ανάλογα με τη ζημιά που έχουν υποστεί.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης