× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Το πρόγραμμα της Περιφέρειας αδικεί τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις»

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του αντιπροέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Δ. Αβαγιανού. Μιλά για το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας προκαταβολής, τις προοπτικές της νέας σεζόν και τα προβλήματα του τουρισμού

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 22/1/2021

«Το πρόγραμμα της Περιφέρειας αδικεί τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις»

Την αισιοδοξία ότι το 2021 θα είναι τουριστικά καλύτερη χρονιά σε σύγκριση με το 2020, εξέφρασε σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Δημήτρης Αβαγιανός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βαρύ πλήγμα στον τουρισμό 

Ο Δημ. Αβαγιανός αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον κλάδο των τουριστικών επιχειρήσεων σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι οι τρεις τομείς που υπέστησαν μεγαλύτερο πλήγμα εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού είναι ο τομέας των μεταφορών, ο τομέας του τουρισμού και ο τομέας των επιχειρήσεων εστίασης – καφέ – διασκέδασης.

«Η πολιτεία στηρίζει αλλά...»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχολιάζοντας ο Δημ. Αβαγιανός τα μέτρα στήριξης που έλαβε η πολιτεία στην αρχή της υγειονομικής κρίσης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση και στήριξαν την κοινωνία σε μια δύσκολη συγκυρία. Ωστόσο σημείωσε πως η λεγόμενη επιστρεπτέα προκαταβολή που δίνεται στις επιχειρήσεις αυτή την περίοδο, ίσως θα πρέπει να επανεξετασθεί ως προς το κομμάτι της επιστροφής από τις επιχειρήσεις, και το ποσοστό αυτό να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ο Δ. Αβαγιανός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πρόγραμμα  της μη επιστρεπτέας προκαταβολής το οποίο έτρεξε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τους τελευταίους μήνες και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον χιλιάδων επιχειρήσεων. «Το πλήγμα που δέχθηκαν τα ξενοδοχεία, από αυτή την κρίση, με βάση πάντα τα κεφάλαια που απαιτούνται για να στηθεί μια τέτοια επιχείρηση είναι τεράστιο, συγκριτικά με άλλες επιχειρήσεις.Η λογική λέει λοιπόν ότι η αποζημίωση σε μια τέτοια επιχείρηση θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δικαιούμαστε περισσότερα...»

Το παράπονο των ξενοδόχων από την Περιφέρεια για το θέμα αυτό είναι ότι δεν δόθηκαν περισσότερα χρήματα από την Περιφέρεια ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι. Επιπλέον χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συζήτηση έγινε μείωση του ανώτατου ορίου της επιδότησης από τις  50 χιλιάδες ευρώ που ήταν αρχικά στις 35 χιλιάδες ευρώ.

Την εποχή που αποφασίστηκε η μείωση αυτή, ο Περιφερειάρχης απουσίαζε λόγω ασθένειας. Επιπλέον υπήρχε άλλος τρόπος πολύ πιο δίκαιος να γίνει ανακατανομή των χρημάτων και η μείωση του ανώτατου ποσού να είναι πολύ μικρότερη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα μπορούσε επιπλέον η Περιφέρεια αν ήθελε να μοιραστεί η πίτα σε περισσότερες επιχειρήσεις να μειώσει όχι μόνο το ανώτατο όριο χρηματοδότησης αλλά και το κατώτατο».

Το 2021 λίγο καλύτερο

Αναφερόμενος στη συνέχεια ο Δημ. Αβαγιανός στις προβλέψεις για τη φετινή τουριστική περίοδο, σημείωσε πως όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών, ενώ τάχθηκε υπέρ της πρότασης του πρωθυπουργού για ελεύθερη κίνηση Ελλήνων και ευρωπαίων πολιτών που έχουν κάνει το εμβόλιο. «Πιστεύουμε ότι η φετινή χρονιά θα είναι λίγο καλύτερη από το 2020 που ήταν πολύ δύσκολο ωστόσο ουσιαστική ανάκαμψη περιμένουμε πια από το 2022. Ευελπιστούμε ότι τα ξενοδοχεία της Λέσβου θα επιβιώσουν και θα δώσουν δυναμικό παρών στη νέα καλύτερη εποχή που πιστεύουμε ότι έρχεται για τον τόπο μας».

Τηλεδιάσκεψη με Υπουργό Τουρισμού 

Όπως αποκάλυψε ο Δημ. Αβαγιανός, τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των μελών της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου  μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Υπουργό Τουρισμού. «Θα θέσουμε πολλά ζητήματα στο τραπέζι της συζήτησης.Όχι μόνο τα γνωστά που σχετίζονται με την σημερινή κρίση αλλά και θέματα που αφορούν το τουριστικό μέλλον του νησιού και τις προτάσεις μας για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η Λέσβος.

Τα μικρά και τα μεγάλα 

Υπάρχουν πολλά μεγάλα θέματα όπως η χωροθέτηση νέου λιμανιού στη Μυτιλήνη, η αλλαγή του χωροταξικού για την ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων κ.λπ. Υπάρχουν όμως και μικρά ζητήματα, ίσως λίγο πιο καθημερινά που σχετίζονται με τη διαχείριση του οδικού άξονα του αεροδρομίου ή του προσωπικού στα μουσεία της Λέσβου τα οποία κανείς δεν ξέρει το ωράριο λειτουργίας ή πόσα από τα εκθέματά είναι στη θέση τους», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Δ. Αβαγιανός.  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης