× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έρχονται βαριά πρόστιμα σε Δήμους και ΔΕΥΑΛ

Έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ζητά εξηγήσεις για τη μη συμμόρφωση με κοινοτική οδηγία που αφορά στη λειτουργία Βιολογικών Καθαρισμών

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 10/2/2021

Έρχονται βαριά πρόστιμα σε Δήμους και ΔΕΥΑΛ

Επιστολή  φωτιά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, έρχεται να αναστατώσει τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Λέσβου και τους δύο δήμους του νησιού. Στο έγγραφο αυτό,  ξεκάθαρα αναφέρεται,  η μη συμμόρφωση των οικισμών Μυτιλήνης, Αγιάσου, Πέτρας, Αγίας Παρασκευής, Καλλονής και Πολιχνίτου στην οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά τη διαχείριση των Αστικών Αποβλήτων, καθώς και η επιβολή τσουχτερών προστίμων τα επόμενα χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το έγγραφο του Υπουργείου εστάλη στις 26 Ιανουαρίου, στους Δήμους του νησιού  και στη ΔΕΥΑΛ, ενώ ήρθε προς συζήτηση και ενημέρωση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής.

Στην επιστολή της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι για τους οικισμούς που δεν εκπληρούν πλήρως της απαιτήσεις της σχετικής Οδηγίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει στην επιβολή τσουχτερών προστίμων τους επόμενους μήνες. Ειδικότερα στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρεται:

 «[…]Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Βάσης, οι οικισμοί Μυτιλήνης, Αγιάσου, Πέτρας, Αγίας Παρασκευής, Καλλονής και Πολιχνίτου, αρμοδιότητάς σας, δεν βρίσκονται σε πλήρη συμμόρφωση με την Οδηγία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Αιτία της μη συμμόρφωσης για τους οικισμούς Μυτιλήνης και Καλλονής είναι η μη ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου, καθώς τα αντίστοιχα ποσοστά που έχουν καταχωρηθεί στην Εθνική Βάση από τη ΔΕΥΑΛ Λέσβου, είναι 98% για τη Μυτιλήνη και 90% για την Καλλονή. Για τους οικισμούς Αγιάσου, Πέτρας, Αγίας Παρασκευής και Πολιχνίτου η μη συμμόρφωση οφείλεται στη μη ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης, καθώς και στη μη σύνδεση των οικισμών με Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων.

Οι οικισμοί Μυτιλήνης, Αγιάσου, Πέτρας, Αγίας Παρασκευής και Πολιχνίτου, συμπεριλαμβάνονται και στην Προειδοποιητική Επιστολή που πρόσφατα διαβίβασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις ελληνικές αρχές για τους οικισμούς που δεν εκπληρώνουν πλήρως τις απαιτήσεις  της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ σχετικά με τη συλλογή και επεξεργασία των αστικών τους λυμάτων.

 Σημειώνεται ότι για τους οικισμούς που δεν εκπληρώνουν πλήρως τις απαιτήσεις  της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ, Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκκινεί διαδικασίες για τον έλεγχο παραβίασης των διατάξεών της, που οδηγούν σε καταδικαστικές αποφάσεις και σε επιβολή υψηλών χρηματικών ποινών, οι οποίες θα βαρύνουν τους αρμόδιους τοπικούς φορείς από το έτος 2022 και μετά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεδομένης της εξαιρετικά επείγουσας κατάστασης λόγω και της Ανωτέρω επιστολής είναι απαραίτητη από μέρους σας η επικαιροποίηση της Εθνικής Βάσης Δεδομένων ων Ε.Ε.Λ., εφόσον τα στοιχεία δεν είναι επικαιροποιημένα […]».

Στο τέλος της επιστολής της,η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Αποβλήτων ζητά από τους αρμόδιους φορείς, δηλαδή τους δύο δήμους και τη ΔΕΥΑΛ, δεδομένης όπως αναφέρει της εξαιρετικά επείγουσας κατάστασης να προβούν σε επικαιροποίηση της Εθνικής Βάσης δεδομένων, εφόσον τα στοιχεία δεν είναι επικαιροποιημένα και να ενημερωθεί εγγράφως η Γενική Γραμματεία σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση και τις ενέργειες που έχει υλοποιήσει ή υλοποιεί προκειμένου να υπάρξει πλήρη συμμόρφωση των οικισμών με την οδηγία.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πονεμένη ιστορία»

Δυστυχώς το ζήτημα της λειτουργίας των Βιολογικών Καθαρισμών του νησιού μας, αποτελεί διαχρονικά μια πονεμένη ιστορία για τον τόπο μας, αφού πολλά από τα έργα που έχουν γίνει στον τομέα αυτό,  σήμερα είτε είναι ημιτελή, είτε είναι μη λειτουργικά.

Οι περιπτώσεις που αναφέρονται στο έγγραφο και αφορούν επί της ουσίας τους Βιολογικούς Καθαρισμούς Μυτιλήνης, Καλλονής, Πολιχνίτου, Αγιάσου, Πέτρας και Αγίας Παρασκευής αποτελούν μερικές ένα μέρος μόνο του προβλήματος.

Στην περίπτωση της Μυτιλήνης, αν και έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του έργου, τουλάχιστον έτσι φαίνεται στο Εθνικό Μητρώο, εντούτοις υπολείπεται ένα ικανό ποσοστό το οποίο σχετίζεται με δίκτυα και της σύνδεσή τους με την Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων.

Ο Βιολογικός της Καλλονής από την άλλη πλευρά είναι ένα έργο ημιτελές και μη λειτουργικό επί της ουσίας, το οποίο αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα και χρήζει σημαντικών παρεμβάσεων.

Την ίδια ώρα τα έργα που αφορούν στους Βιολογικούς του Πολιχνίτου και της Αγιάσου είναι σε πρώιμο στάδιο, είτε δημοπράτησης είτε κατασκευής, ενώ σε στάδιο δημοπράτησης βρίσκεται και το έργο της κατασκευής εσωτερικών δικτύων Αγίας Παρασκευής, τα οποία επί της ουσίας θα συνδεθούν με την Κεντρική Μονάδα της Καλλονής.

Ο Βιολογικός Καθαρισμός Πέτρας από την άλλη πλευρά είναι μη ολοκληρωμένος και μη λειτουργικός. Μία περίπτωση με πολύ σοβαρά προβλήματα.

 

«Ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του…»

Αναφερόμενος στο θέμα ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Γιώργος Φλώρος, σημείωσε ότι η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή και οι φορείς θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Το συγκεκριμένο  έγγραφο απευθύνεται στο Δήμο Μυτιλήνης, στη ΔΕΥΑΛ και στο Δήμο Δυτικής Λέσβου. Ως ΔΕΥΑΛ θα αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν και τίποτα περισσότερο. Ήδη μετά τη συζήτηση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, έχουμε  δώσει εντολή στην υπηρεσία, να πραγματοποιήσει λεπτομερή αναφορά για τα ζητήματα που μας αφορούν και τους Βιολογικούς Καθαρισμούς που έχουμε παραλάβει και αναφέρονται στην επιστολή.

Υπάρχουν διαχρονικά, ευθύνες για τα έργα των Βιολογικών που χρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκούς πόρους  και δεν ολοκληρώθηκαν ούτε και λειτούργησαν ποτέ όπως έπρεπε να λειτουργήσουν. Τα πρόστιμα θα αρχίσουν να πέφτουν μετά το 2022 και θα πληρώνονται από τους Δήμους και τη ΔΕΥΑΛ με χρήματα των συμπολιτών μας. Σε καμία περίπτωση δεν θα προλάβουμε να ολοκληρώσουμε μέχρι τότε τις απαραίτητες παρεμβάσεις.

Ως Πρόεδρος της Εταιρείας, στο κομμάτι της ευθύνης που μου αναλογεί για τους 13 μήνες που διοικώ μέχρι σήμερα θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προχωρήσουν οι παρεμβάσεις που είναι σε εξέλιξη και σε αυτά τα έργα που αναφέρονται στην επιστολή  και σε άλλα σημαντικά όπως ο Βιολογικός της Νότιας Πόλη».  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή