× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μπροστά στη σύγχρονη ελαιοκαλλιέργεια

Την Τετάρτη ψηφιακό σεμινάριο με θέμα τα μυστικά και τους κινδύνους στην ελαιοκαλλιέργεια

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/2/2021

Μπροστά στη σύγχρονη ελαιοκαλλιέργεια

Ψηφιακό σεμινάριο με τίτλο «Μυστικά και κίνδυνοι στην ελαιοκαλλιέργεια» διοργανώνει την ερχόμενη Τετάρτη 3 Μαρτίου από τις 6,30 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ, ο σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος». Το σεμινάριο διοργανώνεται  στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί ο σύλλογος, με στόχο την ανάδειξη της Λέσβου με αφετηρία την πολιτιστική και ιστορική διάσταση της ελιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ελαιοκαλλιεργητές, γεωπόνους, φοιτητές και ερευνητές τμημάτων γεωπονίας, ελαιοκομίας και αγροτικής ανάπτυξης, στελέχη αγροτικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών και άλλους ενδιαφερόμενους του κλάδου της ελιάς.

Θα μιλήσουν οι γεωπόνοι Κική Βαρίκου και Βασίλης Μουσελίμης και θα προλογίσει η Πρόεδρος του Συλλόγου Φωτεινή Τιρπιντήρη. Η κ. Βαρίκου θα μιλήσει με θέμα: «Δακοπροστασία και εντομοκτονία», ενώ η παρουσίαση του κ. Μουσελίμη θα έχει τίτλο «Καλλιεργητικές εργασίες της εποχής: Το κλάδεμα και η σχέση με τη θρέψη». Παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να υποβάλουν ερωτήσεις για ευρύτερα θέματα ελαιοκαλλιέργειας.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έρχεται και συνέδριο

Το σεμινάριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο των προσυνεδριακών εκδηλώσεων του 1ο Διεθνούς Συνεδρίου – Φεστιβάλ για την Ελιά με τίτλο ELIA Lesvos confest που θα διοργανώσει ο Σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος» το διάστημα από 23 έως 26 Σεπτεμβρίου 2021.

Η παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι δωρεάν, χωρίς απαραίτητη προηγούμενη δήλωση συμμετοχής, από τον σύνδεσμο https://us02web.zoom.us/j/83506178779ή από την εφαρμογή zoom με MeetingID: 835 0617 8779.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή μέσω της σελίδας Facebook Elia Lesvos Confest στην σχετική ανάρτηση της εκδήλωσης https://fb.me/e/27v4Krom9

Στους ενδιαφερόμενους θα αποσταλούν βεβαιώσεις παρακολούθησης του σεμιναρίου.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Γιατί κάποιος να παρακολουθήσει το διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα το δάκο και το κλάδεμα της ελιάς;» ρωτήσαμε την Πρόεδρο του Συλλόγου Φωτεινή Τιρπιντήρη. «Για να κερδίσει, απάντησε, περισσότερο καρπό και ελαιόλαδο, καλύτερη ποιότητα προϊόντων και μείωση του χρόνου και του κόστους εργασίας στον ελαιώνα».

«Και γιατί αυτές οι δύο θεματικές ενότητες και όχι κάποια άλλη όπως η φυτοπροστασία;».

«Το σεμινάριο, είπε η κ. Τιρπιντήρη, θα επικεντρωθεί (και δεν θα αναλωθεί στις ενότητες αυτές γιατί ο δάκος είναι ο σημαντικότερος λόγος οικονομικής ζημιάς στον ελαιώνα. Το κλάδεμα δε είναι και επίκαιρη, λόγω εποχής, και η πιο σημαντική καλλιεργητική τεχνική καθώς επηρεάζει όλες τις υπόλοιπες».

«Πώς γίνεται το σεμινάριο να απευθύνεται σε κοινό με διαφορετική εμπειρία στην ελαιοκαλλιέργεια;» ήταν το επόμενο ερώτημα προς την κ. Τιρπιντήρη.

«Το υλικό των εισηγητών είναι βασισμένο στα τελευταία ερευνητικά δεδομένα και εμπειρίες των ενοτήτων τους που θα βοηθήσουν τόσο έναν αρχάριο να ξεκινήσει με γερές βάσεις, όσο και έναν ειδικό να επικαιροποιήσει το δίκτυο αναζητήσεών του».

Όσον αφορά το αν μπορεί ένα σεμινάριο για την ελιά που διοργανώνεται στη Λέσβο να αφορά και άλλες περιοχές ελαιοκαλλιέργειας η Πρόεδρος του Συλλόγου «Ελαίας Νήσος Λέσβος» σημείωσε πως «η Λέσβος αποτελεί ένα ιδανικό σύνολο διαφορετικών μικροκλιμάτων που προσιδιάζουν σε όλες σχεδόν τις διαφορετικές περιοχές καλλιέργειας και σε όλες τις καλλιεργούμενες ποικιλίες της Ελλάδας. Επομένως το υλικό του σεμιναρίου ταιριάζει αντίστοιχα σε όλες τις περιοχές και σε όλες τις ποικιλίες». Τέλος όσον αφορά το πόσο ρεαλιστικό είναι ένα εξ αποστάσεως σεμινάριο με τέτοιο περιεχόμενο η κ. Τιρπιντήρη είπε πως «σε όλα τα σεμινάρια πάνω στην ελαιοκομία απαραίτητες προϋποθέσεις είναι οι θεωρητικές γνώσεις. Όσο περισσότερες  γνώσεις και εμπειρίες μοιράζονται, τόσο καλύτερα για την πράξη».

 

Λίγα λόγια για τους ομιλητές

Η Κική Βαρίκου είναι Δρ. γεωπόνος. Απόφοιτη της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη Βιολογική Αντιμετώπιση Εχθρών στο ImperialCollege, εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Είναι υπεύθυνη του Εργαστηρίου Εντομολογίας του Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου στα Χανιά από το 2015. Την περίοδο 1999-2015 ήταν γεωπόνος στο ίδιο εργαστήριο και υλοποιούσε διάφορα ερευνητικά προγράμματα φυτοπροστασίας ελιάς, εσπεριδοειδών και κηπευτικών. Είναι εισηγήτρια σεμιναρίων για τους Νέους Αγρότες καθώς και σε πολλές ημερίδες εκπαιδευτικού και ενημερωτικού χαρακτήρα αγροτών, γεωπόνων και άλλων ωφελούμενων.

Η διάλεξή της  θα αναφέρεται στην αντιμετώπιση του κυριότερου εντομολογικού εχθρού της ελιάς, του δάκου της ελιάς. Ωστόσο για να κατανοηθούν όλες οι υπάρχουσες μεθοδολογίες αντιμετώπισής του, θα πρέπει να δοθούν οι πληροφορίες της βιολογίας και της οικολογίας του εντόμου. Είναι πολύ σημαντικό ο κάθε ελαιοπαραγωγός να επιλέξει τις μεθόδους εκείνες που μπορούν να εφαρμοστούν με επιτυχία στον ελαιώνα αλλά και να τις αναπροσαρμόζει λαμβάνοντας υπόψιν του π.χ. την αλλαγή του κλίματος

 

Ο Βασίλης Μουσελίμης είναι γεωπόνος. Την περίοδο 2014-2019 ήταν επιθεωρητής παραγωγής και μεταποίησης στον οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ για την Ήπειρο, την Αιτωλοακαρνανία και τα Ιόνια Νησιά.

Είναι υπεύθυνος διαχείρισης κτημάτων και υπεύθυνος παραγωγής σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις βιολογικής καλλιέργειας μεγάλης δυναμικότητας σε Μεσσηνία, Λήμνο, Λέσβο, Εύβοια, Αιτωλοακαρνανία, Λακωνία κ.α.

Είναι βασικός συνεργάτης και εισηγητής σεμιναρίων για το ποιοτικό ελαιόλαδο που διεξάγονται στην Αθήνα και προσκεκλημένος εισηγητής για τη βιολογική ελαιοκαλλιέργεια ανά την Ελλάδα (Όλυνθος Χαλκιδικής, Ηράκλειο κ.α).

Διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Θεσπρωτίας, μέλος του δικτύου για την προστασία της βιοποικιλότητας και της γεωργίας «Αιγίλοπας», ενώ από τον Ιανουάριο του 2019 είναι μέλος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού «Οικοζωή».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης