× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Οι δώδεκα μήνες που άλλαξαν τη ζωή μας»

Στα προβλήματα, τις αγωνίες και τις ελπίδες των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης – καφέ και διασκέδασης αναφέρεται ο πρόεδρος της ΑΣΠΙΔΑΣ Νίκος Γιαννάκας

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 12/3/2021

«Οι δώδεκα μήνες  που άλλαξαν  τη ζωή μας»

Ένας  χρόνος από το πρώτο λουκέτο των καταστημάτων εστίασης – καφέ και διασκέδασης, συμπληρώνεται την Κυριακή 14 Μαρτίου, με τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων του κλάδου να παλεύουν να σταθούν στα πόδια και να  ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της νέας εποχής, τα έξοδα και τα προβλήματα. Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι»  ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασπίδα Νίκος Γιαννάκας αναφέρεται στους τελευταίους 12 μήνες, στο σοκ που υπέστησαν οι επιχειρηματίες το πρώτο διάστημα όταν έκλεισαν τα καταστήματά τους, στις εναλλακτικές λύσεις που βρήκαν για την επιβίωσή τους, μέσω της διανομής κατ’οίκον καθώς και στους φόβους και προβληματισμούς που υπάρχουν για την επόμενη μέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γίναμε πιο σοφοί

 «Προσπαθούμε πάντα να βλέπουμε την αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων και μετά από ένα χρόνο lock down, έχουμε μάθει πολλά καινούργια πράγματα, έχουμε αλλάξει τρόπο ζωής σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και θεωρώ ότι οι εμπειρίες αυτές νομίζω ότι θα μας βοηθήσουν ώστε να κάνουμε κάτι καλύτερο μετά τον κορονοϊό».

Αναφερόμενος ο Νίκος Γιαννάκας στα σενάριο για το άνοιγμα της εστίασης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι γίνονται διάφορες συζητήσεις το τελευταίο διάστημα οι οποίες μιλούν για άνοιγμα λίγες μέρες πριν το Πάσχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πότε θα ανοίξουμε;»

«Τα αρχικά σενάρια έκαναν λόγο για άνοιγμα το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Τώρα συζητούν το ενδεχόμενο τα καταστήματα να ανοίξουν νωρίτερα, ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, έως το τέλος Απριλίου. Νομίζω ότι η συζήτηση αυτή έχει κουράσει τον κόσμο και κυρίως τους επιχειρηματίες του κλάδου μας, οι οποίοι δικαίως αγωνιούν και προβληματίζονται. Εμείς ως Σύλλογος αλλά και ως Ομοσπονδία πανελλαδικά βάζουμε στο τραπέζι διάφορα ζητήματα σχετικά με την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης.

Το πρώτο ζήτημα σχετίζεται με το να δοθεί  δυνατότητα και επιλογή  σε κάποια καταστήματα να παραμείνουν σε αναστολή, εάν οι επιχειρηματίες κρίνουν ότι δεν μπορούν  να ανοίξουν, είτε επειδή τα υγειονομικά μέτρα είναι απαγορευτικά για τη λειτουργία τους, αν είναι μικρά καταστήματα, είτε επειδή δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους κ.λπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δεύτερο ζήτημα είναι η έγκαιρη ενημέρωση του κλάδου, τουλάχιστον δύο εβδομάδες νωρίτερα για την επαναλειτουργία του, ώστε να προλάβουμε να φτιάξουμε τα καταστήματά μας και να έρθουμε σε επαφή με το προσωπικό μας.

Που είναι το προσωπικό;

Μετά από τόσους μήνες απραξίας, αν σκεφθεί κανείς ότι καταστήματα είναι κλειστά από το Νοέμβριο, είναι λογικό πολλοί από τους εργαζομένους μας, που είναι νέα παιδιά, φοιτητές, σπουδαστές κ.λπ. να έχουν φύγει από το νησί, να έχουν τελειώσει τις σπουδές τους, ή να απασχολούνται κάπου αλλού. Ο επιχειρηματίας λοιπόν χρειάζεται χρόνο ώστε να μπορέσει να έρθει σε επαφή με το προσωπικό του, να δει ποιοι είναι διαθέσιμοι και να προλάβει νέους εργαζόμενους αν χρειαστεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οικονομική δυσπραγία

Αναφερόμενος σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Νίκος Γιαννάκας, στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ιδιοκτήτες των  καταστημάτων εστίασης, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι πολλοί συνάδελφοί του που έχουν κλείσει τελείως τα μαγαζιά τους και δεν κάνουν ούτε κατ’ οίκον διανομές, έχουν περιέλθει σε δυσμενή θέση.

«Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο, να καλύψεις τα έξοδά σου από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, την οποία δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα λάβεις, αλλά ακόμη και αν τη λάβεις δεν επαρκεί για να πληρώσεις εισφορές, λογαριασμούς και ό,τι άλλο. Από εκεί και πέρα όσοι συνάδελφοι επέλεξαν να κάνουν παραδόσεις κατ οίκον είδαν πτώση του τζίρου τους και αυτό είναι απολύτως φυσικό γιατί η πίτα της συγκεκριμένης δραστηριότητας μοιράστηκε σε περισσότερους παίκτες. Επιπλέον τα έξοδα του delivery είναι πολύ περισσότερα από ότι αυτά της λειτουργίας του φυσικού καταστήματος. Διότι απαιτείται το ίδιο προσωπικό για τις παρασκευές των προϊόντων ενώ απαιτείται και προσωπικό επιπλέον για τις διανομές καθώς και έξοδα για μηχανάκια, καύσιμα, φθορές κ.λπ.», σημείωσε ο Νίκος Γιαννάκας .

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκίνησε η πληρωμή των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας 29 Απριλίου θα είναι διαθέσιμα τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

ψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα εποχή για την πλαζ Τσαμάκια της Μυτιλήνης

Ξεκίνησε τη λειτουργία της νωρίτερα από ποτέ με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό, ανακαινισμένα αποδυτήρια, τουαλέτες και είσοδο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους