× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Κύριε Εισαγγελέα, ιδού...

Φωτογραφίες από το έργο «φάντασμα» στο αρχαίο λιμάνι της Μυτιλήνης στου Καλαμάρη την προπερασμένη εβδομάδα! Πώς μπαζώθηκε ο αρχαιολογικός χώρος. Βαριές χωματουργικές εργασίες μέρα μεσημέρι, με απούσες τις λιμενικές αρχές

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 19/4/2021

Κύριε Εισαγγελέα, ιδού...

Έντονο ενδιαφέρον προκάλεσε το δημοσίευμα στο «Ν» το περασμένο Σαββάτο, σύμφωνα με το οποίο πραγματοποιήθηκε έργο μπαζώματος της ακτής αλλά και διαπλάτυνσης και επιμήκυνσης της μικρής προβλήτας στο λιμανάκι του εργοστασίου στου Καλαμάρη της Επάνω Σκάλας. Ένα έργο που είχε σαν αποτέλεσμα όπως η πρώτη αυτοψία έδειξε, το μπάζωμα τμήματος του κρηπιδώματος του βορειοδυτικού λιμενοβραχίονα, του καλύτερα σύμφωνα με τους ειδικούς διατηρημένου, αρχαίου λιμανιού στο Αιγαίο. Ένα μνημείο που αποτελεί κηρυγμένο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο ιστορίας 2.500 ετών!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα αποκαλύπτονται φωτογραφίες από τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν την προπερασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη 6 Απριλίου, και οι οποίες δείχνουν μηχάνημα να πραγματοποιεί βαριές χωματουργικές εργασίες πάνω στην προβλήτα του λιμανιού. Οι φωτογραφίες στάλθηκαν από περαστικό την ώρα των εργασιών αναγνώστη ο οποίος και προβληματίστηκε για το πώς πραγματοποιούνται τέτοιες εργασίες σε αρχαιολογικό χώρο. Αυθαίρετες και παράνομες εργασίες που όμως δεν έγιναν αντιληπτές από τις αρμόδιες προς τούτο διωκτικές αρχές και εν προκειμένω το Λιμεναρχείο!

Αμαρτίες «αγνώστων»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να τονίσουμε εδώ ότι οι εργασίες διακόπηκαν στις 9 Απριλίου με επείγον σήμα διακοπής εργασιών από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων Λέσβου και μετά από αυτοψία ειδικού αρχαιολόγου. Όπως γράφαμε, η διακοπή των εργασιών και μάλιστα από την πλέον επίσημη πηγή προκάλεσε κύμα άγνοιας από τους αρμόδιους για το ποιος υλοποίησε το συγκεκριμένο έργο! Ο Δήμος Μυτιλήνης δια των υπηρεσιών του και το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου επίσημα αποποιήθηκαν κάθε ευθύνης. Υποστήριξαν μάλιστα ότι το πληροφορήθηκαν αφ’ ότου έγινε ό,τι έγινε.

Ερωτήματα προκάλεσε μια ανάρτηση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη μόλις την Τετάρτη 7 Απριλίου στην προσωπική του σελίδα σε μέσον κοινωνικής δικτύωσης. Σε αυτήν ο κ. Μουτζούρης και κάτω από τη φωτογραφία της διαπλατυσμένης προβλήτας γράφει «Μένει η θωράκιση – Μυτιλήνη 7.4.2021». Προαναγγέλλοντας και άλλα έργα για την.... θωράκιση της καταστροφής ενός μνημείου; Εδώ βέβαια ας σημειωθεί ότι ο Περιφερειάρχης δηλώνει πως «δεν έχει καμία σχέση με ότι έγινε».

Στις φωτογραφίες που ανήρτησε ο ίδιος ο Περιφερειάρχης (η ανάρτηση του «κατέβηκε» όταν διακόπηκαν οι εργασίες) εικονίζονται επίσης μηχανήματα ιδιωτών που πραγματοποίησαν τις εργασίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αρμόδιο Λιμενικό Σώμα και φυσικά ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης μπορούν καλώντας τον ιδιοκτήτη του εικονιζόμενου μηχανήματος να διαπιστώσουν με εντολή τίνος εκτελούσαν τις καταστροφικές για τον αρχαιολογικό χώρο εργασίες.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ