× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μέσα στο καλοκαίρι θ’ αναδειχτούν θέσεις του υπαίθριου μουσείου!

Εφ’ όλης της ύλης για τις ανασκαφές, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μιλά ο Νίκος Ζούρος

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 15/5/2021

Μέσα στο καλοκαίρι θ’ αναδειχτούν θέσεις του υπαίθριου μουσείου!

Με αφορμή το άνοιγμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου την Παρασκευή 13 Μαϊου μιλήσαμε εφ’ όλης της ύλης με τον διευθυντή του Μουσείου, Καθηγητή, Νίκο Ζούρο στο ραδιόφωνο του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι εργασίες στον οδικό άξονα Καλλονής Σιγρίου προχωρούν ώστε να αναδειχτούν τα ευρήματα εκατομμυρίων ετών και να είναι επισκέψιμα με ασφάλεια αρκετές θέσεις τους, εντός του καλοκαιριού. Ουσιαστικά πρόκειται για το υπαίθριο μουσείο που δημιουργείται μέρα με τη μέρα. «Οι θέσεις έχουν περιφραχτεί, ώστε να γίνονται οι επισκέψεις με ασφάλεια» τόνισε ο κ. Ζούρος, ενώ έχει προβλεφθεί να ξεκινήσουν και ξεναγήσεις. Εκεί θα μαθαίνουν οι επισκέπτες για τα απολιθώματα, τον τρόπο που δημιουργήθηκαν και μέσα από ποιες διαδικασίες.

Καθώς θεωρούμε ότι το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου είναι ενιαίο, η «ιστορία» μας διαψεύδει, καθώς είχαμε επάλληλα απολιθωμένα δάση, σε διάστημα έως και 200.000 χρόνων του ενός από το επόμενο και όλα μαζί εκτείνονται εντός… 3.000.000 ετών, όπως μας εξήγησε ο κ. Ζούρος.

Οι σωστικές ανασκαφές κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου αποτελούν τη μεγαλύτερη σωστική ανασκαφή απολιθωμάτων στην Ελλάδα, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από άποψη αριθμού ευρημάτων. Ευρήματα που εντυπωσιάζουν και είναι μάρτυρες του εκτεταμένου υποτροπικού δάσους με κωνοφόρα και αγγειόσπερμα είδη, όπως πεύκα, βαλανιδιές, σεκόιες, φοίνικες, κυπαρισσίδες, δάφνες, κανέλλες, καρυδιές κ.ά., θραύσματα της ιστορίας του γεωλογικού παρελθόντος του Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μεγάλο ανοιχτό Μουσείο θα περιλαμβάνει το σύνολο των υπαίθριων απολιθωματοφόρων θέσεων κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου και θα οδηγεί τον επισκέπτη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και τα πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους. Έρχεται σε συνέχεια των μυστικών που κρύβει η Λεσβιακή γη. Εναλλασσόμενα τοπία ιδιαίτερης ομορφιάς, εντυπωσιακοί γεωλογικοί σχηματισμοί, σπάνια βιοποικιλότητα και πολιτιστικοί θησαυροί αιώνων συνθέτουν το ψηφιδωτό της Λέσβου, που έχει χαρακτηριστεί Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO σε όλη της την έκταση.

Ανακουφισμένος ο διευθυντής του Μουσείου στο Σίγρι για την επαν-υποδοχή επισκεπτών, ανέφερε ότι το Μουσείο θα παραμένει ανοιχτό έως τις 4 το απόγευμα και θα είναι καθημερινά επισκέψιμο πλην Δευτέρας. Στο τέλος Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει και η περιήγηση στο πάρκο της Νησιώπης με το σκάφος που διαθέτει γυάλινο πυθμένα.

Οι δράσεις έχουν προγραμματιστεί για τη φυσική παρουσία των επισκεπτών, αλλά όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας, ανέφερε ο κ. Ζούρος. Στη συνέχεια σχολίασε και τους εισακτέους του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διαπιστώνοντας ότι ο αριθμός που ανακοίνωσε το υπουργείο είναι μεγαλύτερος από εκείνον που ζήτησαν τα τμήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορείτε να ακούσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή