× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση»

Στην επόμενη μέρα της πανδημίας, στην επιστροφή των επιχειρήσεων στην κανονικότητα και στη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αναφέρεται ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Μυρσινιάς

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 24/6/2021

«Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση»

Στην επιστροφή της οικονομίας του νησιού μας και των επιχειρήσεων στη λεγόμενη κανονικότητα και στις επιπτώσεις από την κρίση του κορονοϊού οι οποίες θα φανούν το επόμενο διάστημα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μυρσινιάς αναφερόμενος στη σημερινή εικόνα της επιχειρηματικότητας στο νησί μας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ναι μεν όλες οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα έχουν ανοίξει και λειτουργούν κανονικά ωστόσο οι καταναλωτές και ο κόσμος εξακολουθούν να είναι μουδιασμένοι μετά από έναν δύσκολο χειμώνα.

«Αυτό που μας προβληματίζει περισσότερο είναι η αποπληρωμή των χρεών που δημιούργησαν οι επιχειρήσεις στο διάστημα που ήταν κλειστές, όπως επίσης και η επιστροφή των «επιστρεπτέων προκαταβολών» οι οποίες δόθηκαν τους προηγούμενους μήνες.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας μας, υπήρξε στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου, την περίοδο της πανδημίας ωστόσο αυτή δεν είναι αρκετή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιστεύω ότι η πολιτεία οφείλει τώρα να σταθεί στο πλευρό των επιχειρήσεων λαμβάνοντας γενναία μέτρα για τη στήριξή τους, με την διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν την περίοδο του lockdown κάτι για το οποίο έχουμε καταθέσει πρόταση.

Πιστεύουμε ότι μια τέτοια ενέργεια θα δώσει νέα ώθηση στις επιχειρήσεις οι οποίες θα παραμείνουν ζωντανές και φυσικά θα μπορέσουν να κρατήσουν το προσωπικό που απασχολεί.

Ένα δεύτερο ζήτημα, πολύ σημαντικό και το οποίο θεωρώ ότι η κυβέρνηση οφείλει να δει πολύ προσεκτικά είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας τώρα που τελειώνουν πλέον οι αναστολές, ώστε να μην αυξηθεί ο αριθμός των ανέργων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όπως είναι οι περισσότερες στα νησιά μας έχει πολύ μεγάλη σημασία εκτός από την επιβίωσή τους και οι παραμονή όλων των εργαζομένων στη θέση τους.

Οι εργαζόμενοι για εμάς είναι σαν δεύτερη οικογένειά, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μαζί τους και επιπλέον γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μια ενδεχόμενη αύξηση της ανεργίας σε μια μικρή και κλειστή οικονομία όπως είναι η δική μας, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Βαγγέλης Μυρσινιάς δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη μονιμοποίηση πλέον του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ο οποίος όπως σημείωσε αποσυνδέθηκε μεν με τον αριθμό των μεταναστών, παρέμεινε όμως συνδεδεμένος με το μεταναστευτικό – προσφυγικό και την ύπαρξη ΚΥΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Από την πρώτη στιγμή ως Επιμελητήριο Λέσβου, είχαμε επισημάνει την λανθασμένη ενέργεια σύνδεσης του μεταναστευτικού με τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ. Οι λόγοι που οδήγησαν την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών, ήταν λόγοι οικονομικοί και αναπτυξιακή προκειμένου να υπάρξει ένα είδος εξισορρόπησης του κόστους ζωής το οποίο είναι πολύ διαφορετικό στα νησιά από ότι στην Ηπειρωτική Ελλάδα.

Χαιρόμαστε φυσικά που πλέον μονιμοποιείται το καθεστώς αυτό στα νησιά μας, όμως το γεγονός ότι και πάλι συνδέεται με την ύπαρξη των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, μας ενοχλεί ιδιαίτερα. Με εμπεριστατωμένη μελέτη το Επιμελητήριο Λέσβου απέδειξε την αναγκαιότητα διατήρησης των μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου και φυσικά  την επαναφορά του, σε όλα τα μικρά νησιά που καταργήθηκε όπως η Λήμνος, η Ικαρία, ο Άη Στράτης κ,λπ», επισήμανε ο Βαγγέλης Μυρσινιάς.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης