× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Οι καταστηματάρχες δεν είναι ούτε γιατροί, ούτε χωροφύλακες»

Την αντίθεσή της πλειοψηφίας των επαγγελματιών εστίασης στην προοπτική διαχωρισμού των καταστημάτων σε καταστήματα εμβολιασμένων και μη εκφράζει ο πρόεδρος της Ασπίδας Νίκος Γιαννάκας

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 29/6/2021

«Οι καταστηματάρχες δεν είναι ούτε γιατροί, ούτε χωροφύλακες»

Με προβληματισμό και έντονο σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης – καφέ και διασκέδασης στη Λέσβο, την προοπτική επιλογής μετατροπής της επιχείρησης τους σε χώρο αποκλειστικά για εμβολιασμένους πολίτες, ενδεχόμενο που εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα και τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο «Ν»  99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ασπίδα» των καταστημάτων εστίασης του Δήμου Μυτιλήνης, Νίκος Γιαννάκας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι περισσότεροι καταστημάταρχες της πόλης μας, θα επιλέξουν να κρατήσουν τα καταστήματά τους ανοιχτά για όλο τον κόσμο, παρά να μπούνε σε διαδικασία να παριστάνουν τους υγειονομικούς και τους χωροφύλακες.

«Τα καταστήματα έχουν τους φίλους και τους πελάτες τους. Κάποιοι από αυτοί, λίγοι ή πολλοί, δεν έχει σημασία, πιθανόν να μην έκαναν ακόμη το εμβόλιο ή επιθυμούν να το σκεφτούν λίγο καλύτερα. Προσωπικά έχω κάνει το εμβόλιο και θεωρώ ότι είναι η μόνη επιλογή που έχουμε αυτή τη στιγμή για να βγούμε από το αδιέξοδο. Από εκεί και πέρα όμως δεν μπορώ να μην σεβαστώ τις απόψεις και τις θέσεις των φίλων και των πελατών ούτε και μπορούμε ως καταστηματάρχες να κάνουμε τους χωροφύλακες και να ελέγχουμε τα πιστοποιητικά στην είσοδο των καταστημάτων μας. Οι ανακοινώσεις αυτές, κατά την άποψή μου και κατά την άποψη πολλών συναδέλφων δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ουσιαστικά η κυβέρνηση ρίχνει  το μπαλάκι της απόφασης και των ευθυνών στους επαγγελματίες, οι οποίοι ήδη έχουν πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουν».

Αναφερόμενος στην κίνηση στα καταστήματα της πόλης και των χωριών ο Νίκος Γιαννάκας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι δυστυχώς δεν είναι η αναμενόμενη, ενώ παρατηρείται μείωση σε σύγκριση με το 2020, τουλάχιστον 20%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι πρώτες δύο εβδομάδες όταν άνοιξαν τα μαγαζιά, η κίνηση ήταν ικανοποιητική. Ο κόσμος είχε να βγει καιρό από το σπίτι του και έτσι τα μαγαζιά της εστίασης και τα καφέ δούλεψαν καλά. Από εκεί και πέρα παρατηρήθηκε κάμψη η οποία οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ο σημαντικότερος είναι ότι η πόλη έχει αδειάσει από φοιτητές, οι οποίοι μένουν στις δικές τους περιοχές και κάνουν μαθήματα από το διαδύκτιο. Μία άλλη αιτία είναι το γεγονός ότι οι πολίτες την περίοδο της καραντίνας, έμαθαν σε διαφορετικούς τρόπους ψυχαγωγίας όπως είναι οι βόλτες με τον καφέ στο χέρι ή οι συγκεντρώσεις σε σπίτια. Σε κάθε περίπτωση όσο προχωράμε προς το καλοκαίρι πιστεύουμε ότι η κίνηση θα αυξηθεί.

Σημαντικός ενισχυτικός παράγοντας σε αυτό είναι η απελευθέρωση της κυκλοφορίας, όπου πλέον δεν θα υπάρχουν ωράρια και περιορισμοί και η έναρξη της μουσικής πριν μερικές εβδομάδες.

Ελπίζουμε γενικότερα ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Προς το παρόν τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα, κυρίως στα χωριά μας, όπου ακούμε τους συναδέλφους να μιλούν για μεγάλη μείωση σε σχέση με το δύσκολο 2020», επισήμανε ο Νίκος Γιαννάκας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης