× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κατακαημένε Τεριάντ...

Με αφορμή την ανακάλυψη του κλέφτη των πινάκων ζωγραφικής από την Εθνική Πινακοθήκη, μια αναδρομή στις κλοπές έργων της συλλογής του πιο συχνού στόχου «αετονύχηδων» στην Ελλάδα, του Μουσείου Τεριάντ στη Μυτιλήνη

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 30/6/2021

Κατακαημένε Τεριάντ...

Κι ενώ σήμερα οδηγείται στον ανακριτή ο κατηγορούμενος για την κλοπή των πινάκων του Πικάσο και του Μοντριάν από την Εθνική Πινακοθήκη πριν από εννέα χρόνια, το γεγονός της σύλληψης του οποίου ανακοινώθηκε με διυπουργική συνέντευξη τύπου, καιρός είναι να θυμηθούμε παρέα κάποιες άλλες κλοπές έργων τέχνης. Από τον πλέον «κοινότυπο» στόχο στην Ελλάδα, το δικό μας Μουσείο – βιβλιοθήκη Τεριάντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την ιστορία ας σημειώσουμε ότι για το τι οδήγησε στις κλοπές, την έλλειψη συστημάτων προστασίας και τις πολιτικές που απαξίωσαν (και συνεχίζουν έως και σήμερα να απαξιώνουν) ένα κορυφαίο μουσείο στον κόσμο που θα μπορούσε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης του νησιού αν οι κρατούντες (με απειροελάχιστες εξαιρέσεις) το έβλεπαν έτσι, ουδείς πταίει! Αλλοίμονο....

Η πρώτη κλοπή έγινε πριν 40 χρόνια, το 1981, όταν χάθηκαν «Μεγάλα Βιβλία Ζωγράφων», με λιθογραφίες και χαλκογραφίες των Σαγκάλ, Ματίς και Πικάσο, ανυπολόγιστης αξίας.

Η δεύτερη έγινε το 1994, στο αφύλακτο και χωρίς καν σύστημα συναγερμού Ίδρυμα Γουλανδρή - Χορν στην Πλάκα. Αφαιρέθηκαν 38 λιθογραφίες και χαλκογραφίες των Τζακομέτι, Λεζέ, Μιρό, Πικάσο, Σαγκάλ, Λε Κορμπιζιέ, Βιγιόν, Λοράνς και Ματίς, καθώς και τρία «Μεγάλα Βιβλία» των Λοράνς, Λε Κορμπιζιέ και Βιγιόν, δανεισμένα για την έκθεση από το Μουσείο Τεριάντ. Ο δράστης βρέθηκε τρία χρόνια μετά μαζί με τα έργα που κατασχέθηκαν και επέστρεψαν στη Μυτιλήνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Η τρίτη κλοπή έγινε το 2003, με την κλοπή του «Μεγάλου Βιβλίου Jazz», φιλοτεχνημένου από τον Ματίς για τον διάσημο Έλληνα τεχνοκριτικό. Ήταν το μοναδικό στην Ελλάδα και από τα λίγα που σώζονται διεθνώς. Οι δράστες είχαν αντικαταστήσει τις 38 σελίδες του, 20 χρωματιστές λιθογραφίες και 18 σελίδες κειμένου, με ίδιες.... φωτοτυπίες! Ουδείς - πριν 18 μόλις χρόνια έγινε αυτό - αντιλήφθηκε το τι συνέβη. Ίχνη διάρρηξης δεν υπήρχαν.... «Ας πάει και το παλιάμπελο», είπαμε, «ουδείς πταίει» ποτέ για ότι γίνεται διαχρονικά στο εν Βαρειά Μυτιλήνης μουσείο!


Στις ονομαστές κλοπές που αφορούν το Μουσείο Τεριάντ συμπεριλαμβάνεται και η αφαίρεση το 1981 του έργου «Η Παναγία και ο Χριστός» του Θεόφιλου από το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής δίπλα στο Μουσείο στη Μυτιλήνη.
Αυτά. Και εις άλλα με υγεία...

Αλήθεια και μια και τοπ έφερε η κουβέντα, ασχολείται κανείς με το πόσα άτομα προσωπικό φύλαξης έχει σήμερα το Μουσείο Τεριάντ ή μόνο για σεμινάρια ψυχολογίας το έχουμε;

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή