× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Χρυσή η βασιλόπιτα της Αγιάσου!

Βραβείο εξαιρετικής γεύσης σε διαγωνισμό του Λονδίνου για το διάσημο προϊόν Σουσαμλή

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 6/7/2021

Χρυσή η βασιλόπιτα της Αγιάσου!

«Η βασιλόπιτα μας κατακτά σιγά σιγά τον κόσμο» λέει η Δήμητρα Σουσαμλή και όχι άδικα, αφού η ξακουστή βασιλόπιτα της Αγιάσου που βρίσκουμε στο φούρνο της στην Αγιάσο, στη Μυτιλήνη και αλλού έλαβε Χρυσό βραβείο γεύσης στο Λονδίνο!

Πρόκειται για την κατηγορία «Excellent taste awards 2021», όπου η βασιλόπιτα Σουσαμλή της Αγιάσου απέσπασε το εν λόγω χρυσό βραβείο.

Η βασιλόπιτα Αγιάσου είναι το πιο παραδοσιακό γλυκό του αρτοχαζαροπλαστείου Σουσαμλή. Φτιαγμένο με τη συνταγή της γιαγιάς της οικογένειας:

Ένα γλυκό  με πενήντα χειροποίητα φύλλα φτιαγμένα από βρασμένο γλυκάνισο πορτοκάλι και λάδι. Ανάμεσα τους ξερή Αγιασώτικη μυτζήθρα με ζάχαρη και 15 γλυκά μυρωδικά. Πιπερόριζα, κακουλές, κανέλα, γαρύφαλλο και πολλά άλλα. Χρειάζεται τουλάχιστον 3 ώρες για να γίνει και 6-8 ώρες να ψηθει. από τα πιο αξιόλογα διατροφικά επιτεύγματα της Αγιάσου. Καταναλώνονταν ως πρωινό μεσημεριανό βραδινό επειδή είναι φοβερά θρεπτική και ταυτόχρονα διατηρείται  φρέσκια πάρα πολύ καιρό.

Η καταγωγή της συνταγής αυτής μπορεί να αναζητηθεί στη Μικρά Ασία. Η αφού  απλώσουμε το ανοιγμένο φύλλο, προσθέτουμε πάνω του ένα μείγμα ξερής μυζήθρας τριμμένης,ζάχαρης και δεκατριών μυρωδικών-όπως πιπερόριζα, κανέλα, γαρύφαλο. Χρειάζεται τουλάχιστον τρεις ώρες προετοιμασίας και πέντε με οχτώ ώρες ψησίματος. Στο παρελθόν καταναλωνόταν στην περίοδο μετά τα Χριστούγεννα και ιδίως κατά το μάζεμα της ελιάς εξαιτίας της υψηλής θερμιδικής αξίας της και της δυνατότητας να διατηρηθεί για μεγάλα διαστήματα χωρίς ψύξη.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Τρίτος ο Νικόλας Αθανάσης στο βάθρο

Έπειτα από 17 επίπονα χιλιόμετρα στα πλαίσια του αγώνα Lesvos Trail, στο βουνό Λεπέτυμνος
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ολοκληρώθηκε το πολύ δύσκολο Brevet Λέσβου 2022

H διαδρομή που συνδυάζει ηφαιστειογενή τοπία, υγροτόπους, ελαιώνες, δασικά οικοσυστήματα και γεωλογικά μνημεία
ΥΓΕΙΑ

Μόλις 5 κρούσματα στη Λέσβο την Κυριακή 22 Μαΐου

Πανελλαδικά καταγράφονται 2.385 μολύνσεις, 11 θάνατοι και 156 διασωληνωμένοι
ΥΓΕΙΑ

27 κρούσματα στη Λέσβο το Σάββατο 21 Μαΐου

Πανελλαδικά καταγράφονται 3.424 μολύνσεις, 21 θάνατοι και 156 διασωληνωμένοι
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

«Υιοθετήστε ένα αδέσποτο αυτή την Κυριακή!»

Ο Δημήτρης Κουζινόγλου από την «Κιβωτό» μιλά για τη δράση του φιλοζωικού Συλλόγου στη μαρίνα Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ανεμώτια, Σκαλοχώρι, Αντισσα στις πράσινες πολιτιστικές διαδρομές

Συνεργασία Μουσείου Σιγρίου, Εφορείας Αρχαιοτήτων, «Δρυός» και Αμπελουργών Ανεμώτιας
ΥΓΕΙΑ

28 κρούσματα στη Λέσβο την Τετάρτη 18 Μαΐου

Πανελλαδικά καταγράφηκαν 4.626 μολύνσεις κορονοϊού, 19 νεκροί και 161 διασωληνωμένοι
ΥΓΕΙΑ

15 κρούσματα στη Λέσβο την Τρίτη 17 Μαΐου

Πανελλαδικά καταγράφηκαν 6.252 μολύνσεις κορονοϊού, 21 νεκροί και 167 διασωληνωμένοι
ΥΓΕΙΑ

7 κρούσματα στη Λέσβο τη Δευτέρα 16 Μαΐου

Πανελλαδικά καταγράφηκαν 3.066 μολύνσεις κορονοϊού, 24 νεκροί και 171 διασωληνωμένοι
ΓΕΥΣΗ

Η ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΣΑΜΑΡΑ ΑΒΕΕ στο BIO FESTIVAL 2022

Παρουσιάστηκε το νέο και καινοτόμο ούζο ΣΑΜΑΡΑ ΧΩΡΙΣ, ένα αριστοτεχνικό ούζο από απόσταξη 100%, χωρίς ζάχαρη
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Γιορτάζει ο Αγιος Ισίδωρος στο βράχο

Μια βόλτα στις φανερές και μυστικές παραλίες του ανεξερεύνητου κόλπου της Γέρας με μια «γκαζολίνα»!
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΥΓΕΙΑ

20 κρούσματα στη Λέσβο την Τετάρτη 11 Μαΐου

Πανελλαδικά καταγράφηκαν 4.761 μολύνσεις κορονοϊού, 26 νεκροί και 185 διασωληνωμένοι