× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Υποκριτική φωνή ευαισθησίας από την ΕΕ για τους πρόσφυγες»

Η παρέμβαση της Μ. Κομνηνάκα για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και η ομιλία της στη Βουλή για τον Καρά Τεπέ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/9/2021

«Υποκριτική φωνή ευαισθησίας από την ΕΕ για τους πρόσφυγες»

Ως παραδοχή παραμένει το γεγονός ότι οι συνθήκες στα ΚΥΤ δεν εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και δημιουργούν προβλήματα για τους κατοίκους των περιοχών, τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, μιλώντας σε Επιτροπή της Βουλής σχετικά με την «Παροχή υπηρεσιών Διαχείρισης Εγκαταστάσεων κάθε τύπου Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο προσφύγων και μεταναστών και συναφών υποδομών και εγκαταστάσεων, καθώς και κτιριακών υποδομών κάθε Υπηρεσίας αρμοδιότητας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου», ενώ ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ διαφωνεί με τη δημιουργία νέων «στρατοπέδων συγκέντρωσης» και τον εγκλωβισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημείωσε ότι οι διαδικασίες σχετικά με το Μεταναστευτικό είναι προβληματικές και ότι δεν λύνεται το πρόβλημα μόνο με την υποτιθέμενη διαφάνεια των διαγωνισμών για τις αναθέσεις διαφόρων έργων.

Επίσης, επισήμανε σχετικά με τη δημιουργία, ουσιαστικά «νέου οικισμού» μέσα σε δάσος στη Λέσβο, τον προβληματισμό για το πώς θα γίνουν έργα αποχέτευσης, ύδρευσης κ.ά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμα σημείωσε ότι θέλει απύθμενο θράσος να θέτει η κυβέρνηση το δίλημμα «κέντρα κράτησης ή ροές» που χειροκροτεί τις επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή, τις στηρίζει και τις χρηματοδοτεί, στηρίζει την εφαρμογή συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που μετέτρεψε τα νησιά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Τέλος η βουλεύτρια του ΚΚΕ μίλησε για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης στη συνάντηση των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας του Med Group, σχετικά με  τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μετανάστευση αναφέροντας τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κυρίες και κύριοι

            Οι συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη στην ΕΕ γύρω από το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, δεν μπορούν να κρύψουν την όξυνση των ενδοαστικών αντιθέσεων που επικρατούν μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Αντιπαράθεση βέβαια που στην πραγματικότητα περιορίζεται μόνο στον επιμερισμό των βαρών ανάμεσα στα κράτη – μέλη  και όχι στην ίδια την απάνθρωπη και αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ την οποία όλοι υλοποιούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε καμιά περίπτωση δεν επιβεβαιώνουν τις αυταπάτες που επιχειρείται να δημιουργηθούν, για το άνοιγμα μιας «νέας σελίδας αλληλεγγύης» μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ, για το τέλος του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα και άλλες χώρες της Μεσογείου.

Κι αυτό γιατί το Νέο Σύμφωνο αποτελεί φυσική συνέχεια της στρατηγικής της ΕΕ, της αντιδραστικής λογικής που διέπει το Δουβλίνο Ι και ΙΙ, που αναθέτει στις χώρες αυτές το ρόλο δεσμοφύλακα της ΕΕ.

            Αυτή την ίδια λογική επανέλαβε η ΕΕ στην απαράδεκτη Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, που μετέτρεψε τα νησιά του Αιγαίου σε φυλακές της ΕΕ, με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.

Είναι αυτή που αξιοποιήθηκε ως διαπραγματευτικό χαρτί στα παζάρια μεταξύ της ΕΕ με την Τουρκία, για την προώθηση εκατέρωθεν των συμφερόντων τους. Και επομένως, αποτελεί εκ των υστέρων υποκρισία η έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για την εργαλειοποίηση του προσφυγικού από μεριάς της Τουρκίας.

            Μήπως δεν είναι και η ίδια η ΕΕ που αντιμετωπίζει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα;

Η πρόσφατη  απαράδεκτη απόφαση του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Την ώρα που η ΕΕ προκλητικά καλλιεργεί προσδοκίες για το αποκρουστικό καθεστώς των Ταλιμπάν, που μαζί με τους συμμάχους της, HΠΑ και ΝΑΤΟ εξέθρεψαν κι εξόπλισαν. Εργαλειοποιεί παράλληλα το νέο προσφυγικό κύμα, με στόχο να διεισδύσει με τους ομίλους της σε τρίτες χώρες, μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας, που βρίσκονται πέριξ του Αφγανιστάν για να διαμείνουν εκεί πρόσφυγες.

Γι’ αυτό και αποδεικνύονται κροκοδείλια τα δάκρυα της ΕΕ για τις γυναίκες και τους "ευάλωτους του Αφγανιστάν", με μια τελικά στόχευση: να περιορίσουν μόνο σε αυτούς την έννοια του πρόσφυγα και όσων χρήζουν ασύλου και διεθνούς προστασίας και μάλιστα με πολλά "αν" και "εφόσον".

Αντίθετα, για την πλειοψηφία των κατατρεγμένων προβλέπεται άγρια καταστολή, απελάσεις, υπερδομές-φυλακές, με χωροφύλακα τη Frontex, που θέτουν το λεγόμενο "νέο σύμφωνο για την μετανάστευση και το άσυλο" της ΕΕ σε πλήρη εφαρμογή.   

Κι όλα αυτά, τη στιγμή που η  ΕΕ ενώ δεν μπορεί να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες των δικών της ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων κι αποστολών, εξαγγέλλει το νέο ευρωστρατό της αλλά και υβριδικούς πολέμους  με τους λαούς να πληρώνουν και πάλι με αίμα, βάσανα και προσφυγιά

Απαιτούμε εδώ και τώρα, σε σύγκρουση με τις αποφάσεις ΕΕ και κυβερνήσεων, να προχωρήσουν οι διαδικασίες ασύλου στις χώρες πραγματικού προορισμού των προσφύγων και όχι εγκλωβισμού στις χώρες υποδοχής, χωρίς απελάσεις, υπερδομές- φυλακές, με παράλληλη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων τους για αξιοπρεπή στέγαση, εργασία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια

Αν δεν υπάρξει αμφισβήτηση και σύγκρουση με την πολιτική που αυξάνει τα κύματα των προσφύγων και μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα φυλακή, για να προστατεύεται το “φρούριο” της ΕΕ, καμιά υποκριτική φωνή ευαισθησίας από αξιωματούχους της ΕΕ, αλλά και κανένα κυβερνητικό ευχολόγιο για δήθεν ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή