× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νομοσχέδιο απίστευτο… κι όμως αληθινό!

Γράφει ο ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΠΕΡΑΣ

Δημοσίευση 13/9/2021

Νομοσχέδιο απίστευτο… κι όμως αληθινό!

Νομοσχέδιο για παραχώρηση «…στον φορέα της επένδυσης του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας, συνεχόμενου ή παρακείμενου θαλάσσιου χώρου ή του πυθμένα…»

Απίστευτο και όμως αληθινό!

Το Ν/Σ με τον βαρύγδουπο τίτλο «Στρατηγικές επενδύσεις & βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις» του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων (Υπουργός Άδ. Γεωργιάδης) αναρτήθηκε από το Υπουργείο στις 26.8.2021 και δόθηκε διορία για σχολιασμό από τους πολίτες μέχρι τις 9.9.2021, δηλαδή για 14 ημέρες μονάχα!

Το Άρθρο 5 του Ν/Σ αυτού φέρει τον τίτλο «Παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας», στην παράγραφο «3» του οποίου διαβάζουμε: «3. Για τις Στρατηγικές Επενδύσεις, για τις οποίες καταρτίζεται επενδυτικό σχέδιο της παρ. 1 του άρθρου 10, η παραχώρηση στον φορέα της επένδυσης του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας, συνεχόμενου ή παρακείμενου θαλάσσιου χώρου ή του πυθμένα επιτρέπεται μετά από την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων του άρθρου 10 και σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους, που καθορίζονται σε αυτά».

Στις 14 ημέρες διορίας που δόθηκαν έγιναν 19 Σχόλια από 15 φορείς (συλλογικότητες και φυσικά πρόσωπα). Το κείμενο του Άρθρου 5 και τα 19 σχόλια βρίσκονται αναρτημένα στον σύνδεσμο:
http://www.opengov.gr/ypoian/?p=12545&cpage=1#comment-13403

Από τα πιο αντιπροσωπευτικά, τα καταδικαστικά σχόλια των Φορέων «WWF Ελλάς», του «Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ)», της «Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας», και του «Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης».

Από τους ΟΤΑ πανελλαδικά, μονάχα ο Δήμαρχος Μυκόνου εμφανίστηκε με απερίφραστα καταδικαστικά σχόλια.
Ενώ από την Λέσβο, η μόνη συλλογικότητα που σχολίασε -καταδικαστικά φυσικά- το απαράδεκτο νομοσχέδιο ήταν ο Σύλλογος των Απανταχού Ερεσίων Ο ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ με το εξής σχόλιο:
Θεωρούμε απαράδεκτο το Ν/Σ αυτό και κατ’ αρχήν και κατ’ άρθρο. Αντιβαίνει στο άρθρο 24 του Συντάγματος. Αιγιαλός και Αμμουδιά είναι δημιουργήματα της Φύσης και δεν μπορούν να γίνονται αντικείμενα εμπορευματοποίησης. Τα βρήκαμε από τους προγόνους μας και τα έχουμε δανειστεί από τις αγέννητες γενιές.

Ειδικά απαιτούμε όταν υπάρχει προσφυγή για ένα ΦΕΚ (π.χ. ΦΕΚ 36, Δ, 14.2.2012) στο ΣτΕ προς ακύρωση του λόγω λαθεμένης χάραξης των οριογρμμών του Αιγιαλού στην θέση Αφεντέλλι της Σκάλας Ερεσού, μετά μάλιστα από προσφυγή -ΑΠ 447/15.2.2018- δύο διαδοχικών Δήμων (τ. Δ. Λέσβου και νυν Δήμου Δυτ. Λέσβου), ο νέος αυτός Νόμος να μην εφαρμοστεί πριν εκδοθεί η Ετυμηγορία του ΣτΕ και γίνει η νέα χάραξη των οριογραμμών του Αιγιαλού.

Για όσους ξέρουν από Ερεσό, όταν περπατάς στην ακροθαλασσιά, έχοντας πίσω σου τον οικισμό, όταν θα περάσεις τον Ψαροποταμό που αρχίζει η ιδιωτική έκταση Β με την επικείμενη στρατηγική επένδυση, δεν θα μπορείς ούτε περπατώντας, ούτε κολυμπώντας ούτε υποβρυχίως να περάσεις από την άλλη μεριά. Ή μάλλον θα μπορείς με ελικόπτερο…

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Για την εκπαίδευση των εκπαιδευτών, μεταναστών και προσφύγων

Γράφει η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΥ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό,20/9/2021

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 19/9/2021

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Μια φωτογραφία και τρεις ζωγραφιές μάς γνωρίζουν με τον Αι Γληγόρ τεκέ στο Κιόσκι

Αγγίζοντας άγνωστες σελίδες της ιστορίας της Μυτιλήνης στα χρόνια του Μεσαίωνα και των Οθωμανών. Πρόσφυγες του πρώτου διωγμού και της Μικρασιατικής καταστροφής στην έκταση γύρω από τον τεκέ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εδώ Λήμνος: φράγμα Κάσπακα

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πατήστε τον αχινό, 16/9/2021

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Για την Ιωάννα...

Γράφει η ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΤΑΤΖΗ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Παιδαγωγικά ερανίσματα

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Από την εμβολιστική κρίση σε πολιτική κρίση;

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛΕΙΟΣ*
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Κύριε Περιφερειάρχη, βάλτε τέλος σε μια αδικία ηλικίας ενός αιώνα!

Η Μυτιλήνη πρέπει να αποκτήσει στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, το δικό της μεγάλο Μουσείο του Ρωμαίικου της Ανατολής
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό,14/9/2021

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας!