× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κόντρα ΟΠΕΚΕΠΕ – Neuropublic για τον έλεγχο του ΟΣΔΕ

Ανησυχούν οι αγρότες για την έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 1/10/2021

Κόντρα ΟΠΕΚΕΠΕ – Neuropublic για τον έλεγχο του ΟΣΔΕ

Μια παλιά λαϊκή παροιμία λέει «όταν στο βάλτο παλεύουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια». Φοβόμαστε πως αυτή η παροιμία θα βρει την εφαρμογή της στην περίπτωση των 670.000 αγροτών, δικαιούχων αγροτικών επιδοτήσεων, που αναμένουν στο τέλος του Οκτωβρίου να πάρουν στα χέρια τους την προκαταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων που δικαιούνται για το τρέχον έτος, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, με εξαίρεση την περυσινή χρονιά. Τα βουβάλια που παλεύουν είναι η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την μια πλευρά και η εταιρεία Neuropublic. Η αντιπαράθεση τους αφορά το διαγωνισμό για τον νέο τεχνικό σύμβουλο του πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το πραγματικό διακύβευμα είναι ποιος θα έχει τον έλεγχο του πληροφοριακού συστήματος του οργανισμού.
Τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύσαμε την ανακοίνωση που έδωσε στην δημοσιότητα ο ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμής των επιδοτήσεων) και με την οποία γνωστοποιούσε την έναρξη νέου διαγωνισμού για την ανάδειξη νέου τεχνικού συμβούλου για το πληροφοριακό σύστημα του οργανισμού. Στην ανακοίνωση αυτή ο Οργανισμός υποστήριζε ότι η νέα προκήρυξη είναι νομικά άρτια και διαμορφώθηκε με την ουσιαστική συμβολή νομικού συμβούλου. Στην εν λόγω ανακοίνωση απάντησε σήμερα ο νυν τεχνικός σύμβουλος του ΟΙΠΕΚΕΠΕ, η εταιρεία Neuropublic, η οποία με δηκτικό ύφος σημειώνει πως ο προηγούμενος διαγωνισμός ακυρώθηκε με την απόφαση 1510 της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) και μάλιστα «με μια εξαιρετικά εμπεριστατωμένη και αναλυτικότατη αιτιολογία». Στο ίδιο ύφος η εταιρεία υποστηρίζει πως η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι στην ουσία μια απολογία προς πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και προς τους αγρότες.
«O ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να αντιληφθεί ότι για να μπορέσει να εξασφαλίσει την νόμιμη και επιτυχημένη εκτέλεση του βασικού του έργου που είναι ο έλεγχος των πληρωμών των Ευρωπαϊκών επιδοτήσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά και για να προβεί στην αναδιάρθρωση και τον εξ ορθολογισμό της λειτουργίας του Οργανισμού, οφείλει να συμμορφωθεί πλήρως όχι μόνο με το διατακτικό, αλλά κυρίως με το σκεπτικό της υπ’ αριθ. 1510/2021 απόφασης της ΑΕΠΠ.  Σύμφωνα με το περιεχόμενο της απόφασης αυτής η ήδη ακυρωθείσα Διακήρυξη περιείχε όρους και απαιτήσεις «ασαφείς, υπέρμετρους, ατεκμηρίωτους, αδικαιολόγητα περιοριστικούς του ανταγωνισμού, βλαπτικούς –απομειωτικούς της ευχέρειας συμμετοχής, υπερακοντίζοντες κατά την κοινή πείρα και τα συνηθιζόμενα σε διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων το εύλογο μέτρο, ελλείποντες κάθε σχέσης αναγκαιότητας και αναλογικότητας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει» αναφέρει στην συνέχεια η εταιρεία Neuropublic. Τέλος με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο προειδοποιεί τον ΟΠΕΚΕΠΕ πως δεν θα δεχθεί να γίνει διαγωνισμός με παράνομους όρους και με απαιτήσεις που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων και όχι του δημοσίου συμφέροντος, θα υπόκεινται πάντα σε πειθαρχικό, δικαστικό και εισαγγελικό έλεγχο για την αποκατάσταση της νομιμότητας.
Δηλαδή πρακτικά η εταιρεία λέει πως είναι σε ετοιμότητα να προσφύγει σε κάθε αρμόδια αρχή και για την νέα προκήρυξη του διαγωνισμού.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πλήρη ένταξη του ΟΠΕΚΕΠΕ στο gov.gr ανακοίνωσε ξανά ο Αυγενάκης

Ποιόν προσπαθεί να πείσει ο υπουργός με τις συνεχόμενες ανακοινώσεις του για τον ΟΠΕΚΕΠΕ;
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΕΛΛΑΔΑ

Ο «χάρτης» των πληρωμών για την περίοδο 2 ‑ 6 Οκτωβρίου

Δείτε τα επιδόματα και τις συντάξεις που θα πληρωθούν την επόμενη εβδομάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα δρομολόγια των άγονων ακτοπλοϊκών γραμμών του Οκτωβρίου

Δείτε τις μέρες και τις ώρες αναχώρησης των πλοίων από τα λιμάνια της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης
ΕΛΛΑΔΑ

Κέρδη για το πρώτο εξάμηνο του 2023 ανακοίνωσε η Group Attica

Αύξηση τζίρου στα 47,49 εκατ. ευρώ πέτυχε η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο ακτοπλοϊκή εταιρεία και λειτουργικά κέρδη.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακάμπτουν οι τουριστικές εισπράξεις του Βορείου Αιγαίου

Στα 52,6 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα έσοδα του πρώτου εξαμήνου του 2023 και ξεπέρασαν τα έσοδα του πρώτου εξαμήνου του 2019
ΕΛΛΑΔΑ

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ» παράταση ως τις 10 Οκτωβρίου

Νέα προθεσμία υλοποίησης παρεμβάσεων από τους ωφελούμενους
ΕΡΓΑΣΙΑ

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι covid στο Δήμο Μυτιλήνης

Αναβολή για τις 8 Μαρτίου του 2024 πήρε η εκδίκαση της αγωγής που κατέθεσαν οι 30 συμβασιούχοι του Δήμου Μυτιλήνης για να παραμείνουν στη δουλειά τους, με το αιτιολογικό ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες
ΕΛΛΑΔΑ

Οι υποχρεώσεις των αγροτών για να μην χάσουν τις επιδοτήσεις

Ανακοινώθηκε ο οδηγός με τις αιρεσιμότητες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινά σήμερα η καταβολής του Market Pass

2,61 εκατομμύρια πολίτες θα λάβουν την ενίσχυση για τους μήνες Αύγουστο ως Οκτώβριο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

350 θέσεις εργασίας χάθηκαν στο Βόρειο Αιγαίο τον Αύγουστο

Σε 105 ανήλθαν οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην Λέσβο
ΕΛΛΑΔΑ

Στο 4,3% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη 2,4%