× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κόντρα ΟΠΕΚΕΠΕ – Neuropublic για τον έλεγχο του ΟΣΔΕ

Ανησυχούν οι αγρότες για την έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 1/10/2021

Κόντρα ΟΠΕΚΕΠΕ – Neuropublic για τον έλεγχο του ΟΣΔΕ

Μια παλιά λαϊκή παροιμία λέει «όταν στο βάλτο παλεύουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια». Φοβόμαστε πως αυτή η παροιμία θα βρει την εφαρμογή της στην περίπτωση των 670.000 αγροτών, δικαιούχων αγροτικών επιδοτήσεων, που αναμένουν στο τέλος του Οκτωβρίου να πάρουν στα χέρια τους την προκαταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων που δικαιούνται για το τρέχον έτος, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, με εξαίρεση την περυσινή χρονιά. Τα βουβάλια που παλεύουν είναι η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την μια πλευρά και η εταιρεία Neuropublic. Η αντιπαράθεση τους αφορά το διαγωνισμό για τον νέο τεχνικό σύμβουλο του πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το πραγματικό διακύβευμα είναι ποιος θα έχει τον έλεγχο του πληροφοριακού συστήματος του οργανισμού.
Τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύσαμε την ανακοίνωση που έδωσε στην δημοσιότητα ο ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμής των επιδοτήσεων) και με την οποία γνωστοποιούσε την έναρξη νέου διαγωνισμού για την ανάδειξη νέου τεχνικού συμβούλου για το πληροφοριακό σύστημα του οργανισμού. Στην ανακοίνωση αυτή ο Οργανισμός υποστήριζε ότι η νέα προκήρυξη είναι νομικά άρτια και διαμορφώθηκε με την ουσιαστική συμβολή νομικού συμβούλου. Στην εν λόγω ανακοίνωση απάντησε σήμερα ο νυν τεχνικός σύμβουλος του ΟΙΠΕΚΕΠΕ, η εταιρεία Neuropublic, η οποία με δηκτικό ύφος σημειώνει πως ο προηγούμενος διαγωνισμός ακυρώθηκε με την απόφαση 1510 της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) και μάλιστα «με μια εξαιρετικά εμπεριστατωμένη και αναλυτικότατη αιτιολογία». Στο ίδιο ύφος η εταιρεία υποστηρίζει πως η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι στην ουσία μια απολογία προς πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και προς τους αγρότες.
«O ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να αντιληφθεί ότι για να μπορέσει να εξασφαλίσει την νόμιμη και επιτυχημένη εκτέλεση του βασικού του έργου που είναι ο έλεγχος των πληρωμών των Ευρωπαϊκών επιδοτήσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά και για να προβεί στην αναδιάρθρωση και τον εξ ορθολογισμό της λειτουργίας του Οργανισμού, οφείλει να συμμορφωθεί πλήρως όχι μόνο με το διατακτικό, αλλά κυρίως με το σκεπτικό της υπ’ αριθ. 1510/2021 απόφασης της ΑΕΠΠ.  Σύμφωνα με το περιεχόμενο της απόφασης αυτής η ήδη ακυρωθείσα Διακήρυξη περιείχε όρους και απαιτήσεις «ασαφείς, υπέρμετρους, ατεκμηρίωτους, αδικαιολόγητα περιοριστικούς του ανταγωνισμού, βλαπτικούς –απομειωτικούς της ευχέρειας συμμετοχής, υπερακοντίζοντες κατά την κοινή πείρα και τα συνηθιζόμενα σε διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων το εύλογο μέτρο, ελλείποντες κάθε σχέσης αναγκαιότητας και αναλογικότητας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει» αναφέρει στην συνέχεια η εταιρεία Neuropublic. Τέλος με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο προειδοποιεί τον ΟΠΕΚΕΠΕ πως δεν θα δεχθεί να γίνει διαγωνισμός με παράνομους όρους και με απαιτήσεις που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων και όχι του δημοσίου συμφέροντος, θα υπόκεινται πάντα σε πειθαρχικό, δικαστικό και εισαγγελικό έλεγχο για την αποκατάσταση της νομιμότητας.
Δηλαδή πρακτικά η εταιρεία λέει πως είναι σε ετοιμότητα να προσφύγει σε κάθε αρμόδια αρχή και για την νέα προκήρυξη του διαγωνισμού.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης