× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Θέατρο του παραλόγου στην παραλία Ερεσού

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΤΕΡΗΣ

Δημοσίευση 29/10/2021

Θέατρο του παραλόγου στην παραλία Ερεσού

Όταν οι Ερεσιώτες πληροφορήθηκαν πως ο Δήμος Δυτικής Λέσβου αποφάσισε, ΕΡΗΜΗΝ τους , στα πλαίσια του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, να χτίσει θεματικό πάρκο κυριολεκτικά πάνω στην άμμο της Ερεσού, με δεδομένη τη λατρεία που έχουν για την παραλία τους, έπαθαν σοκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αντίδραση ήταν άμεση, δυο χιλιάδες (2000) άνθρωποι δήλωσαν ξεκάθαρα με την υπογραφή τους ότι δε θα ανεχτούν τέτοιες πρακτικές. Το ίδιο δήλωσαν και πενήντα ένας (51) επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χωριό και δεν είναι διατεθειμένοι να παραιτηθούν από το δικαίωμα να βγάζουν το ψωμί τους. Πέρα απ’ την αγάπη τους για τον τόπο, έχοντας επενδύσει στη μοναδική ερεσιώτικη παραλία, είναι αποφασισμένοι να προστατέψουν την «επένδυσή» τους.


Η δημοτική αρχή Δυτικής Λέσβου, θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις, υπάρχει οργή και απογοήτευση, όλοι οι Ερεσιώτες έχουν μείνει με την εντύπωση ότι εμπαίζονται εδώ και μήνες.

Αντί να πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο, στα πλαίσια του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, να ασφαλτοστρώσει κανένα δρόμο, να καθαρίσει την τεχνητή λίμνη από τη λάσπη, να κάνει πάρκινγκ κλπ, τι έκανε; Έβγαλε απόφαση για φασόν θεματικό πάρκο πάνω στην άμμο. Και γιατί πάνω στην άμμο; Για να διευκολύνει την «αξιοποίησή» της, την τσιμεντοποίησή της, την καταστροφή της με άλλα λόγια. Ως και τα μωρά το κατάλαβαν, ο καυγάς ήταν για το πάπλωμα, το δημοτικό συμβούλιο, εν γνώσει του ή εν αγνοία του, ψήφισε τη διευκόλυνση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ο κ. δήμαρχος Δυτικής Λέσβου επανειλημμένα διαβεβαίωσε τους Ερεσιώτες ότι δεν τίθεται θέμα διευκολύνσεων, ότι δεν πρόκειται να κατοχυρωθεί κανένα δικαίωμα γειτονικής ιδιοκτησίας για οικοδόμηση, ότι δε θα πέσουν μπετά και τέτοια.

Ένα θεατράκι ήταν να στηθεί όλο κι όλο.

Τελικά, φοβάμαι, ότι στήθηκε μεγάλο θέατρο. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το εξηγήσω. Τη στιγμή που ο κ. δήμαρχος καθησύχαζε τους Ερεσιώτες, είχε ήδη δοθεί προέγκριση για άδεια οικοδόμησης γειτονικής ιδιοκτησίας. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ο κ. δήμαρχος αγνοούσε αυτή τη λεπτομέρεια, εκτός και εννοούσε ότι δεν επρόκειτο να κατοχυρωθεί κανένα δικαίωμα οικοδόμησης επειδή ήταν ήδη κατοχυρωμένο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Θα πρέπει να δοθεί μια ξεκάθαρη ειλικρινής απάντηση, όχι μόνο από τον κ. δήμαρχο, από όλο το δημοτικό συμβούλιο, ένας ένας οι δημοτικοί σύμβουλοι να το δηλώσουν χωριστά, πιστεύουν στην προσφυγή στο ΣτΕ με την οποία ζητείται επαναχάραξη του αιγιαλού ή όχι;

Η χάραξη που έγινε, δε θέλω να κουράσω με λεπτομέρειες, φοβάμαι ότι έχει παραβιάσει κατάφωρα όλες σχεδόν τις παραγράφους της σχετικής νομοθεσίας. Κι επειδή δε θέλω να κουράσω, θα πω ότι, χοντρικά, η υφιστάμενη αμφισβητούμενη (από τον ίδιο το Δήμο Δυτικής Λέσβου) χάραξη μεταφέρει το χάλι της ανατολικής παραλίας στη δυτική.

Όλοι γνωρίζουν φαντάζομαι για τι χάλι μιλάμε, το θέμα είναι αν οι κ. δημοτικοί σύμβουλοι έχουν ένα τέτοιο απαισιόδοξο τρομαχτικό όραμα για τον τόπο μας, για την Ερεσό μας εννοώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Τέρμα τα μασημένα λόγια, τέρμα τα θεματικά πάρκα και ο εμπαιγμός. Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι θα πρέπει να λάβουν θέση, σέβονται την υπογραφή τους ή όχι, αν δεν τη σέβονται γιατί προσυπόγραψαν την προσφυγή στο ΣτΕ;

Και αν τη σέβονται πώς είναι δυνατόν να προεγκρίνουν σχέδια οικοδόμησης της παραλίας! Θα έπρεπε να έχει γίνει γνωστό προς πάσα κατεύθυνση πως τίποτα δεν μπορεί να κουνηθεί στο συγκεκριμένο σημείο της παραλίας πριν δημοσιευτεί η απόφαση του ΣτΕ και πριν γίνει η επαναχάραξη. Δεν είναι μόνο νομικό το θέμα, είναι και ηθικό.

Για τους Ερεσιώτες, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, δύο χιλιάδες άνθρωποι, μαζί και οι επιχειρηματίες, είναι έτοιμοι να αντιδράσουν με κάθε νόμιμο μέσο στα πλαίσια της δημοκρατίας και της ενότητας.

Παρακαλώ, κύριε δήμαρχε, κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, κάντε το αυτονόητο: Σεβαστείτε την υπογραφή σας, περιμένετε τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, είναι το νόμιμο, το ηθικό και το καλό για όλους μας. Ή τη σέβεστε και ακυρώνετε την προέγκριση ή παραιτείστε, δε βλέπω να έχετε άλλη επιλογή, στα πλαίσια της νομιμότητας εννοώ, της προστασίας και της ειρήνης του τόπου.


Παρότι απαξιώνεται συστηματικά από τη δημοτική αρχή, με την ομόφωνη απόφασή του στις 27-10-2021, το Τοπικό Συμβούλιο Ερεσού έδειξε το δρόμο: Ανάκληση της αριμ. 189002 πράξης προέγκρισης οικοδομικής άδειας, πάγωμα γενικό των αδειών στην περιοχή μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ και το νέο ΦΕΚ επαναχάραξης του αιγιαλού, ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να μη χάσει το δημόσιο χαρακτήρα της η παραλία.

Το Τοπικό Συμβούλιο Ερεσού, αυτή την κρίσιμη στιγμή, εκφράζει την καθολική και σθεναρή βούληση των Ερεσίων σε κάθε γωνιά της γης. Θέλω να πιστεύω πως το ίδιο θα πράξει και το δημοτικό συμβούλιο, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων με άλλα λόγια. Δεν είναι ώρα να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου