× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία –Κόμικς για παιδιά με ταξίδια και εκδρομές

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 13/11/2021

Βιβλία –Κόμικς για παιδιά με ταξίδια και εκδρομές

Τα κόμικς τα αγαπάμε μικροί και μεγάλοι! Τα αγαπούσαμε ιδιαίτερα όταν ήμασταν παιδιά. Ευτυχώς υπάρχουν και βιβλία- κόμικς. Σήμερα θα σας προτείνω κάποια για παιδιά δημοτικού σχολείου, τα οποία ξεχώρισα.

ΙΣΤΟΡΙΟΝΑΥΤΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιπέτεια στην Αρχαία Ελλάδα, ένα κόμικ, με γνώσεις και δραστηριότητες για παιδιά από 7 ετών. Με την υπογραφή της συγγραφέως Δρ. Φράνσις Ντέρκιν, με εικόνες της Γκέϊς Κούκ, μετάφραση της Σοφίας Γρηγορίου, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Το εξώφυλλο παραπέμπει στην αρχαία Ελλάδα.

Οι πρωταγωνιστές ταξιδεύουν στην αρχαία Ελλάδα, ζητούν μάλιστα βοήθεια από τους μικρούς αναγνώστες και συνταξιδιώτες στο περιπετειώδες ταξίδι τους για να ανακαλύψουν τα μυστικά του παρελθόντος.

Θα επισπευτούν την Αθήνα, την αγορά, την Ακρόπολη, θα πάρουν μέρος σε αθλητικούς αγώνες, θα φτιάξουν μάσκες θεατρικές, και εμείς μαζί τους, για μία θεατρική παράσταση που θα ανεβεί, και άλλα πολλά, όπως για την ζωή στην αρχαία Αθήνα, με τους Θεούς, τα παιχνίδια των παιδιών και τον θεσμό της Δημοκρατίας. Μέχρι και συνταγή αρχαιοελληνική για φαγητό και γλυκό θα φτιάξουν. Μαθαίνουν δηλαδή τα παιδιά ψυχαγωγούμενα! Τι ωραιότερο από αυτό;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Από το ταξίδι στον χρόνο, πάμε ένα διαφορετικό ταξίδι στην συνέχεια, παρέα με ΚΟΥΝΕΛΙ και ΑΛΕΠΟΥ ταξίδια με τον νου!

Της Μπεθ Φέρι, είναι οι τρυφερές ιστορίες του βιβλίου-κόμικς, για την δύναμη της φιλίας, γραμμένες με χιούμορ. Η όμορφη εικονογράφηση είναι του Γκέργκεϊ Ντούντας, η μετάφραση της Μάρως Ταυρή, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Οι ήρωες του είναι ζωάκια! Και είναι ιδανικό για παιδιά που αρχίζουν το διάβασμα! Είναι από τα βιβλία που αγαπιούνται!

Μέσα από τις πέντε ιστορίες που περιλαμβάνει, ιστορίες για την φιλία, (ας σημειωθεί ότι το κουνέλι και η αλεπού εδώ είναι φίλοι, όπως συμβαίνει στην πραγματικοί ζωή με κάποιους σκύλους και κάποιες γάτες). Μιλά για την αλληλεγγύη, τον σεβασμό και την συνεργασία, που γλυκαίνουν και καθησυχάζουν τις παιδικές ψυχούλες. Τα παιδιά κερδίζουν έναν ακόμα πολύτιμο φίλο, το ίδιο τα βιβλίο! Γιατί βιβλία – κόμικς, σαν αυτό μας έκαναν κάποτε να αγαπήσουμε, όταν ήμασταν και εμείς παιδιά, τα βιβλία και τα κόμικς!

Το επόμενο μας ταξίδι μέσω ενός βιβλίου-κόμικς, μας πάει Στο δάσος, όπου παραμύθια και ιστορίες μπερδεύονται γλυκά! Το έξυπνο κείμενο του Σπύρου Γιαννακόπουλου, είναι γραμμένο με χιούμορ, και η εικονογράφηση της Στέλλας Στεργίου, βρίσκω ότι, είναι απίθανη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απευθύνεται σε παιδιά πάνω από 11 ετών, αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, θα έλεγα ότι είναι ότι πρέπει για προέφηβους και εφήβους, μη σας πω και για αιώνια εφήβους! Ο πρωταγωνιστής του ο Τζακ, (καθόλου τυχαίο το όνομα νομίζω), μέσα σε αυτό το δάσος, θα βαδίσει από την εφηβεία προς την ενηλικίωση, κοιτώντας κατάματα και αντιμετωπίζοντας, όσα και όσους έλαχε να βρει μπροστά του μέσα σε εκείνο το δάσος. Μάγισσες, την βατραχίνα που ήθελε απελπισμένα να ξαναγίνει πριγκίπισσα, νάνους, παράξενα πλάσματα, γίγαντες, ζόμπι και έναν ‘’ιππότη’’! «Καιόταν κάποτε, μετά από καιρό, επέστρεψε σπίτι του, όλα ήταν διαφορετικά.» Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Η ΕΚΔΡΟΜΗ , της Μαριάννας Κουμαριανού, με εικόνες της Γιώτας Κοκκόση, από την Ελληνοεκδοτική. Το βιβλίο αυτό θα μας πάει στην μακρινή Ιαπωνία. Εκεί ζουν οι μικροί πρωταγωνιστές του. Κόμικς, ακριβώς, δεν το λες, αλλά μιλάει μέσα από εικόνες, κατά κύριο λόγο. Λίγα τα λόγια του κειμένου και καλά! Μέσω των εικόνων λέγονται όλα! Αφήνουν μάλιστα και χώρο για τις δικές μας ζωγραφιές και εικόνες. Ότι πρέπει για μικρά παιδιά που μαθαίνουν να αγαπούν τα βιβλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλά για την φιλία, τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους γύρω μας. Μιλά για την δικαιοσύνη και την ηθική. Για να δούμε μέσα από τις σελίδες του πως ο μικρός Σαμόρο, μαθαίνει να είναι δίκαιος και ηθικός!

Ηθική και Δικαιοσύνη (Gi):

«Να είσαι πάντα ειλικρινής, δίκαιος και ηθικός.
Ειλικρινής και δίκαιος με τον εαυτό σου αλλά και με τους άλλους ανθρώπους.
Ένας αληθινός πολεμιστής υπολογίζει και φέρεται δίκαια σε όλους,
όσο δύσκολο κι αν είναι μερικές φορές αυτό.
Ένας αληθινά ηθικός πολεμιστής δεν σκέφτεται μόνο το δικό του συμφέρον,
αλλά παίρνει αποφάσεις που υπολογίζουν το καλό όλων».

*H Αθανασία Δαφιώτη είναι δημοσιογράφος-θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Κατανυκτική βραδιά στη Μονή Λειμώνος

Γέμισε με κόσμο ο προαύλιος χώρος για την εκδήλωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου «Ιδού θυσία μυστική»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Συνεργασία για τον φάρο πολιτισμού, το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Αστεγοι, Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης συνδράμουν και ζητούν να φτιαχτεί η στέγη του ιστορικού σωματείου- Τι λένε Α. Σαμαρτζίδου, Χ. Μαλακός και Θ. Χατζηλάμπρου στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

«Ο ραφτάκος των λέξεων» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Οι Γονείς του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης φέρνουν τη θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το λιομάζωμα του Θεόφιλου δίπλα στον Ελύτη, στο πάρκο Χατζηδήμου

Μια ακόμη εικαστική παρέμβαση υψηλής αισθητικής έρχεται να προστεθεί δίπλα στο γκράφιτι του Λέσβιου ποιητή, στο κέντρο της Μυτιλήνης, στην οδό Κομνηνάκη