× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ακρίβεια και κόστος παραγωγής, εξανεμίζουν το μεροκάματο του αγρότη»

Στην καρπόπτωση από το νοτιά, στις τιμές του λαδιού και του γάλακτος και στα προβλήματα της παραγωγής, αναφέρεται ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Στρατής Κόμβος

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 1/12/2021

«Ακρίβεια και κόστος παραγωγής, εξανεμίζουν το μεροκάματο του αγρότη»

Στη μεγάλη καρπόπτωση στον ελαιώνα της Λέσβου, εξαιτίας των ισχυρών νοτιάδων, που επικρατούν στην περιοχή μας τις τελευταίες ημέρες, καθώς και στα προβλήματα της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών  Συλλόγων Λέσβου Στρατής Κόμβος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ.Κόμβος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι οι αγροτικοί σύλλογοι, οι κοινοτάρχες και οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση ώστε τις επόμενες ημέρες να καταγράψουν τις όποιες ζημιές υπάρχουν προκειμένου να κατατεθεί σχετική αίτηση για αποζημιώσεις. «Σε εγρήγορση θα πρέπει να είναι και οι παραγωγοί μας, σημειώνει ο Στρατής, Κόμβος προκειμένου να αναφέρουν τις όποιες ζημιές υπάρχουν στον τοπικό ανταποκριτή του ΕΛΓΑ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τις επόμενες ημέρες θα έχουμε πιο ξεκάθαρη και σαφή εικόνα για τη ζημιά που έχει γίνει».

Αναφερόμενος στη φετινή ελαιοπαραγωγική περίοδο ο Στρατής Κόμβος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι μπορεί οι τιμές του ελαιολάδου να είναι λίγο καλύτερες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα τα οποία δυσκολεύουν τη ζωή και την καθημερινότητα των παραγωγών.

«Μπορεί τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα να έχουν καλή τιμή για τον παραγωγό, ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για τον αγρότη δεν είναι πάντα εύκολο να παράξει τέτοιας ποιότητας  προϊόν. Τα τελευταία χρόνια οι έμποροι πιέζουν τους παραγωγούς και έχει αυξηθεί η ζήτηση στα λάδια με χαμηλές οξύτητες κι έτσι η ελαιοσυγκομιδή ξεκινά από τον Οκτώβρη μήνα, κάτι που δεν γινόταν ποτέ στη Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα από τη μία πλευρά να πετυχαίνουμε μεν καλές οξύτητες, από την άλλη όμως η απόδοση του καρπού σε λάδι να είναι πολύ χαμηλή. Δυστυχώς, ο άσσος ή ακόμη και τα λάδια με οξύτητες έως 2 τα οποία είναι εξίσου καλά και ποιοτικά, δεν έχουν μεγάλη  ζήτηση και έτσι ο αγρότης αναγκάζεται να κυνηγά τα έξτρα παρθένα, χάνοντας έτσι σημαντική ποσότητα που θα κέρδιζε αν ξεκινούσε τη συγκομιδή λίγο αργότερα»

«Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο Στρατής Κόμβος, το ελαιόλαδο ως προϊόν είναι πολύ ακριβό στα ράφια των σούπερ μάρκετ για τον καταναλωτή ο οποίος αδυνατεί σε πολλές περιπτώσεις να το αγοράσει. Δεν είναι τυχαίο που συνεχίζεται η διακίνηση του τενεκέ, όπου ο καταναλωτής αγοράζει απευθείας από τον παραγωγό που γνωρίζει και εμπιστεύεται προκειμένου να πετύχει μια καλύτερη τιμή».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Στρατής Κόμβος αναφέρθηκε στις τιμές του πρόβειου γάλακτος, οι οποίες όπως σημείωσε, είναι μεν καλύτερες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια που ήταν πολύ χαμηλές, ωστόσο πρόσθεσε η αύξηση των ζωοτροφών σε ποσοστό 30%, εξανεμίζει το όποιο κέρδος των παραγωγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εκτός βέβαια από τις ζωοτροφές που είναι στα ύψη, σημείωσε ο Στρατής Κόμβος, καταγράφεται μεγάλη αύξηση και σε όλα τα αγαθά πρώτης ανάγκης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο παραγωγός και η οικογένειά του για να ζήσουν χρειάζονται περισσότερα χρήματα. Η όποια πενιχρή αύξηση λοιπόν στην τιμή του γάλακτος, η οποία είναι καλοδεχούμενη εξανεμίζεται στο βωμό των αυξήσεων».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης