× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μαρία Νικολάρα:4ος και τελευταίος απολογισμός της Περ. Αρχής της κ. Καλογήρου

Ολόκληρη η τοποθέτηση της στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/2/2019

Μαρία Νικολάρα:4ος και τελευταίος απολογισμός της Περ. Αρχής της κ. Καλογήρου
Την τοποθέτηση της κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα τον απολογισμό της Περιφερειακής Αρχής απέστειλε με δελτίο τύπου στα τοπικά ΜΜΕ η Περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Νικολάρα. Σχετικό ρεπορτάζ από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Πέμπτης 31 Ιανουρίου δημοσιεύσαμε αποκλειστικά στο «Ν».
Παραθέτουμε ολόκληρη της ομιλία της.
«Μια 5ετής θητεία κλείνει σε λίγους μήνες και έχει ενδιαφέρον μαζί με τον απολογισμό να δούμε τι αφήνει  πίσω της.Σίγουρα όπως μας διαβεβαιώνουν οι υπηρεσίες με τις εισηγήσεις τους, οι εργαζόμενοι δούλεψαν, παρήγαγαν έργο .Οι περισσότεροι υπάλληλοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και τους ευχαριστούμε θερμά γι αυτό. Μας μίλησαν και οι Αντιπεριφερειάρχες για το έργο τους.
     Το θέμα όμως αφορά το ίδιο το έργο, που χωρίς όραμα και σχέδιο, πάνω σε μια πορεία που λες κι αφορούσε  Νομαρχία, βαδίσαμε όλα αυτά τα χρόνια.
      Οι πολίτες δεν έχουν ακόμα καταφέρει να μάθουν τι είναι Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και ποιος ο πολιτικός  ρόλος , αυτής της μικρής Κυβέρνησης.
Ξέρουν μόνο ότι το κύριο οδικό δίκτυο είναι ευθύνη της Περιφέρειας, το εμπέδωσαν απ το γεγονός ότι  το 60% των έργων πάει σε συντηρήσεις οδικού δικτύου.
 Κάτι αρχίζουν να καταλαβαίνουν τώρα τελευταία για τα ποτάμια που ήρθε ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1  για να πει ότι αφού η Περιφέρεια  έχει τη χρηματοδότηση του ΠΔΕ  να έχει και την αρμοδιότητα για γίνουν οι καθαρισμοί και τα αντιπλημμυρικά για τα οποία γενναία χρηματοδοτήθηκε τα τελευταία χρόνια με αφορμή και τις πλημμύρες στα νησιά μας. Κι έτσι με κάμποσο χρήμα απ τον κρατικό κορβανά, σαρώνονται και οι βιότοποι….
     Ξέρουν επίσης, ότι οι σύλλογοι που αγωνίζονται πράγματι  να παράξουν πολιτισμό , ή να κάνουν δουλειά με την νεολαία για τον αθλητισμό,  πως  χωρίς σχέδιο ή προγραμματισμό μιας και κανείς δεν τους το ζητά , το είπε και η κ.Γόμου ,ότι ώρα και να χτυπήσουν την πόρτα σας όλο και κάτι θα βρεθεί με κάποια τροποποίηση του προϋπολογισμού , για να ενισχυθούν. Λες και είναι αυτός ο ρόλος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Έχετε όμως κι εσείς την ευκαιρία να παρίσταστε σε γιορτές και πανηγύρια, ιδιαίτερα καθώς πλησιάζουν οι εκλογές.
Σας γνωρίζουν και από εμφανίσεις σε ημερίδες, συναντήσεις, και άλλα events εντός και εκτός των τειχών της Περιφέρειας και της χώρας, με την ανάλογη δημοσιότητα και  με βαρύγδουπες δηλώσεις προς εντυπωσιασμό των ιθαγενών του Β.Αιγαίου.
     Αυτά έμαθαν οι πολίτες πάνω κάτω την τελευταία 5ετία.
Τι δεν περιλαμβάνει ο απολογισμός σας;
Δεν περιλαμβάνει ότι ποτέ το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν λειτούργησε δημοκρατικά και δεν ενθαρρύνθηκε η λειτουργία των θεσμών δημοκρατίας που μας παρέχει ο νόμος όπως η Π.Επιτροπή Διαβούλευσης. Ούτε λέξη γιατί δεν κάνετε απομαγνητοφώνηση των πρακτικών των συνεδριάσεων τώρα που κανείς δεν σας εμποδίζει, ή γιατί  δεν δώσατε την ευκαιρία στους πολίτες των νησιών μας να μας παρακολουθούν μέσω web tv την ώρα που συνεδριάζουμε? Δεν αναφέρεστε γιατί δεν  προχώρησε η εμβάθυνση συνεργασίας και συνεργειών ανάμεσα στους φορείς και τους πολίτες ,που να οδηγεί εντέλει στον πραγματικό ρόλο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Δεν αναφέρετε για ποιο έργο  πληρώσαμε τους ειδικούς συμβούλους και τους δημοσιογράφους; Ποιο το έργο που παρήγαγε το γραφείο των Βρυξελλών προς όφελος των κατοίκων των νησιών μας ανάλογα και με το κόστος του;
Δεν υπάρχει κάποιος απολογισμός για το ΕΣΠΑ ,που θέλει να τρέξει αλλά δεν μπορεί, γιατί του λείπουν ώριμες προτάσεις, του λείπουν μελέτες. Με ποιο σχέδιο πάτε; Ποιος είναι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της Περιφέρειας Β.Αιγαίου; Πως θα γίνουν τα νησιά μας τόποι ελκυστικοί για να ζει ή να τα επισκέπτεται κανείς; Γιατί αφέθηκε για παράδειγμα το φράγμα στο Σαραπιό , ένας ανοιχτός λάκκος που σκέπασε τα εκατομμύρια που έπεσαν μέσα κι έκοψε τη Χίο στα δυο;
Δεν μας είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Εμπορίου, Απασχόλησης και ΔΒ Μάθησης, που αρκέστηκε στην ανάγνωση των εισηγήσεων των υπηρεσιών, χωρίς μια λέξη δικιά του, τις πολιτικές κατευθύνσεις που έδωσε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του στο νευραλγικό αυτόν τομέα!! Ούτε καν την επέκταση σε περιφερειακό επίπεδο του CHIOSJOBS.GR ως  περιφερειακού παρατηρητήριου  απασχόλησης .
Ακούστηκε κάτι για τον καταρροϊκό στη Λέσβο. Στην καλύτερη περίπτωση και για τον καλοπροαίρετα σκεπτόμενο πολίτη,  σας πήρε τουλάχιστον δυο χρόνια να καταλάβετε ότι το πρόγραμμα επιτήρησης έπαιρνε τα λεφτά, αλλά τελικά έμενε ανεπιτήρητο, τα ζώα έμεναν και μένουν στην καραντίνα κι οι κτηνοτρόφοι στην απελπισία και στην εκμετάλλευση απ τους εμπόρους.
Ποιες ήταν οι πρωτοβουλίες για το προσφυγικό και την αλληλεγγύη σε ντόπιους και μετανάστες στα νησιά της Π.Β.Αιγαίου , που τα τρία μεγαλύτερα σηκώνουν το βάρος, πέρα από κορώνες και φωνές που χαϊδεύουν ακροδεξιό ακροατήριο; Μέσα απ τον μακροσκελή κατάλογο εκδηλώσεων της κ. Γόμου για την κοινωνική πολιτική τι είναι αυτό που μένει τελικά στο κομμάτι της αλληλεγγύης; Το Κοινωνικό παντοπωλείο κατ εξοχήν αρμοδιότητα των Δήμων;
Τι γίνεται με το πολύπαθο ΚΤΕΟ της Λέσβου που βγήκε και ο Γενάρης του 2019 και ακόμα παραμένει κλειστό και τα βαρέα οχήματα χωρίς έλεγχο με ότι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια όλων μας;
Δεν αναφέρετε στον απολογισμό του τουρισμού ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕλλάδας του Α 9μήνου 2018 το τουριστικό εισόδημα στο Β.Αιγαίο ήταν μόλις το 1,9% του συνολικού της χώρας, ούτε ότι οι διανυκτερεύσεις ήταν το 1,43% της χώρας. Νομίζετε ότι με δράσεις σαν κι αυτές των ετών που προηγήθηκαν και που εννοείτε να τις βαφτίζετε τουριστικής προβολής ,θα ανατραπεί αυτή η εικόνα?
Αυτά και πολλά άλλα δεν περιλαμβάνει ο απολογισμός σας, του 2018 και της θητείας σας. Μας είπατε κ.Καλογήρου πως ‘’το κριτήριο του αποτελέσματος είναι αυτό που μετράει’’, μας είπατε και ‘’για την αξιοποίηση των ελάχιστων πόρων’’, ενώ οι αριθμοί δείχνουν τους πολλαπλάσιους πόρους που είχατε στη διάθεσή σας και μένουν αναξιοποίητοι.
Το αποτέλεσμα λοιπόν απ τη θητεία σας είναι ασφαλτικά στους δρόμους και πελατειακές σχέσεις. Ευτυχώς που τελειώνει γιατί σε τούτα τα ευλογημένα νησιά πρέπει να εξακολουθήσουν να μένουν  άνθρωποι για να περπατούν τους δρόμους». 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή