× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Μάχη» για την τιμή του ελαιολάδου

Πιο ψηλά οι τιμές των λαμπάντε σταθερές τιμές για παρθένα και έξτρα παρθένα στην Ισπανία

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 10/1/2022

«Μάχη» για την τιμή του ελαιολάδου

Με τον τίτλο «Οι σταθερές τιμές περιορίζουν στις αγοραπωλησίες ελαιολάδου» η Ισπανική ιστοσελίδα Olimerca καταγραφεί πως εξελίχθηκε η προσφορά και η ζήτηση για το ελαιόλαδο την πρώτη εβδομάδα του νέου χρόνου στην Ισπανία. Στον υπότιτλο του άρθρο τονίζεται πως οι τιμές των βιομηχανικών ελαιολάδων συνεχίζουν να αυξάνονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι κάτι παραπάνω από φανερό πως οι επιχειρήσεις τυποποίησης ελαιολάδου (της Ισπανίας) δεν επιθυμούν παραπέρα αύξηση των τιμών παραγωγού, κυρίως γιατί κατανοούν πως είτε θα αναγκαστούν να περιορίσουν το ποσοστό του κέρδους τους, είτε θα αυξηθούν σημαντικά οι τιμές για τους καταναλωτές με αποτέλεσμα να μειωθεί η κατανάλωση. Συνεπώς τόσο στη μία όσο και στην άλλη περίπτωση θα μειωθούν τα κέρδη τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την άλλη οι Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί, δια των καλά οργανωμένων συνεταιρισμών τους, αρνούνται να πουλήσουν σε χαμηλότερες τιμές. Κι αυτό γιατί αντιλαμβάνονται πως οι διαθέσιμες ποσότητες ελαιολάδου είναι περιορισμένες, ιδιαίτερα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Για να κάμψουν την αντίδραση των ελαιοπαραγωγών οι τυποποιητές δίνουν βάρος στην αγορά βιομηχανικών ελαιολάδων που τυποποιούνται μετά το ραφινάρισμα. Έτσι δεν χάνουν μερίδια αγοράς και την ίδια στιγμή προωθούν ένα προϊόν που είναι πολύ πιο ανταγωνιστικό από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ως προς την τιμή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας είναι η τιμή χονδρικής του βιομηχανικού άσσου στην Ισπανία να κυμαίνεται από τα 3,05  - 3,10 ευρώ ανά κιλό. Οι τιμές χονδρικής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου να κυμαίνονται από τα 3,35 - 3,60 ευρώ ανά κιλό.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εξελίξεις στην Ελλάδα

Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν πως η παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα θα κυμανθεί κάτω από τους 250.000 τόνους. Η συγκομιδή βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη ωστόσο είναι πια φανερό πως η τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο απέχει πολύ από το να είναι ικανοποιητική για τους παραγωγούς σε ότι αφορά τον όγκο παραγωγής.

Ο μειωμένος όγκος οδηγεί τις τυποποιητικές επιχειρήσεις να δίνει ικανοποιητικές τιμές για τα πολύ καλά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, ενώ οι τιμές των παρθένων και βιομηχανικών ελαιολάδου διαμορφώνονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Έτσι η τιμή παραγωγού για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα 0,3 βαθμών στην Λέσβο κυμαίνεται από τα 3,70 - 3,75 ευρώ ανά κιλό. Στην ηπειρωτική Ελλάδα όλο και περισσότερο συναντάμε αγοραπωλησίες ελαιολάδου σε τιμές κοντά πάνω από τα 3,60 ευρώ ανά κιλό.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης