× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Χάθηκε το «Αφεντέλλι» στο ΣτΕ

Σήμερα δημοσιεύτηκε η απόφαση απόρριψης της προσφυγής για την επαναχάραξη ορίων του αιγιαλού Ερεσού- Άραγε θα επιστρέψει ο Ά. Ελευθερίου;

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 12/1/2022

Χάθηκε το «Αφεντέλλι» στο ΣτΕ

Δημοσιεύτηκε σήμερα, Τετάρτη η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία απορρίπτει την προσφυγή του Δήμου Λέσβου για την επαναχάραξη των οριογραμμών αιγιαλού στη θέση Αφεντέλλι στη Σκάλα Ερεσού. Αυτό σημαίνει ότι δίνεταιέστω και προσωρινά... πράσινο φως για τη δημιουργία τουριστικής μονάδας πάνω στην ακτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την περιοχή και τις δεκάδες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει στη Σκάλα Ερεσού από την οικεία «Πρωτοβουλίας υπεράσπισης της παραλίας – αμμουδιάς της Σκάλας Ερεσού» που απαριθμεί 1700 μέλη έχει χυθεί πολύ μελάνι, ενώ η υπόθεση «κόστισε» και την παραίτηση του Άρη Ελευθερίου από Γραμματέα του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Σήμερα, όμως και με την απόφαση του ΣτΕ δημοσιευμένη, αναρωτιέται κανείς αν άξιζε αυτή η παραίτηση, από τη στιγμή που φάνηκε ότι «νόμιμα» οι υπηρεσίες του Δήμου ενέκριναν την άδεια δόμησης. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η υπόθεση διάσωσης της παραλίας πρέπει να εγκαταλειφθεί- τουναντίον τώρα θα πρέπει να δοθούν όλες οι δυνάμεις με τα στελέχη του Δήμου παρόντα, καθώς αναμένεται και η απόφαση στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) στην οποία προσέφυγε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, μετά την άρνηση της υπηρεσίας δόμησης να ανακαλέσει την προέγκριση οικοδόμησης. .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θυμίζουμε ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την υπόθεση αυτή κατά του υπουργείου Οικονομικών είχε προσφύγει τον Φεβρουάριο του 2018 ο τότε Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «πρωτοβουλίας», το ΣτΕ είχε εκδικάσει την υπόθεση από τον Ιούνιο του 2020, και μόλις σήμερα δημοσίευσε την απόφαση!

Η επαναχάραξη των ορίων του αιγιαλού ήταν κρίσιμη καθώς από την «προϊστορία» της περιοχής, πέντε δεκαετίες παλιότερα και τα όσα συνέβησαν μετέπειτα δύο επίδικα ακίνητα από το 2000 έως το 2012 θα καταλήξουν, μέσω διαδοχικών πωλήσεων, στην σημερινή τους ιδιοκτήτρια κ. Σταυρούλα Καραγιάννη, η οποία και επιθυμεί να τα εκμεταλλευτεί- την ίδια ώρα που οι κάτοικοι επιμένουν στη διάσωση του αιγιαλού ενάντια σε οποιαδήποτε είδους τσιμεντοποίηση.

Στις 18/12/2020 εκδίδεται η προέγκριση Άδειας από την ΥΔΟΜ του Δήμου  Δυτικής Λέσβου, για ανέγερση μονάδας τουριστικών κατοικιών στην παραλία «Αφεντέλι», και ιδιώτης ανακάλυψε την έγκριση, ώστε το καλοκαίρι του 2021 να συγκροτηθεί η πρωτοβουλία που έχει αναδείξει την παραλία της Ερεσού σε ΜΜΕ ακόμα και διεθνούς εμβέλειας. Τον Οκτώβριο 2021 ο Δήμος Δυτικής Λέσβου ομόφωνα σε συνεδρίασή του αποφάσισε να ορισθεί δικηγόρος, ο οποίος γνωμοδότησε για την δυνατότητα ανάκλησης της εκδοθείσας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

προέγκρισης και όρισε Επιτροπή Παρακολούθησης για την έκβαση της υπόθεσης αποτελούμενη από εκπροσώπους όλων των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου. Στις 6 Δεκεμβρίου 2021 παραιτήθηκε ο Άρης Ελευθερίου και έναν μήνα μετά, σήμερα 12/1 ανακοινώνεται η απόφαση του ΣτΕ και αναζητούνται τα στελέχη που θα πρέπει να «τρέξουν» την υπόθεση.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο

Δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και μιας νέας περιβαλλοντικής φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθούν στην Πέτρα - Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αρχίζει η κατασκευή των δικτύων του βιολογικού της νότιας Μυτιλήνης

Το Ελεγκτικό Συνέδριο πάγωσε την δεύτερη φάση του έργου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτή της Kούνιας στο Ακράσι Λέσβου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου διοργανώνει και φέτος μια ξεχωριστή γιορτή στην πλατεία του χωριού την Λαμπροδευτέρα 6 Μαΐου, στις 11 το πρωί.
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αναβιώνει το έθιμο της Κούνιας στην Αγρα

Την Δευτέρα 6 Μαΐου στην πλατεία της Άγρας στις 12:00 το μεσημέρι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία στη Μυτιλήνη

Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 με αφετηρία από την Πλατεία Σαπφούς, στις 5:00 το απόγευμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κριτική σε Γεωργιάδη από το ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Ήρθε για να κόψει κορδέλα σε νοικιασμένο κτήριο σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ούτε φέτος το καλοκαίρι θα λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ

Στο μακρινό μέλλον, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα, μεταφέρεται η λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων της Νεάπολης. Απαιτούνται να γίνουν και άλλα έργα ενώ αναζητείται χρηματοδότηση δηλώνει ο δήμαρχος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο πρώτος απολογισμός της Δημοτικής Αρχής Χριστόφα

Τις ενέργειές της το πρώτο διάστημα ανάληψης των καθηκόντων της περιγράφει σε ανακοίνωση η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης με Δήμαρχο τον Παναγιώτη Χριστόφα.
ΥΓΕΙΑ

«Έτοιμο ως τα Χριστούγεννα το Κέντρο Υγείας Μανταμάδου»

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης κατά την επίσκεψή του στην περιοχή. Τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος
ΒΙΒΛΙΟ

Νέα έκδοση για το Αγιασώτικο Καρναβάλι

Στην έκδοση γίνεται συνοπτική αναφορά στην ιστορική διαδρομή του εθίμου, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό
ΧΩΡΙΑ

Αυτοψία Χριστόφα στα έργα του Ευεργέτουλα

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας επιθεώρησε την αγροτική οδοποιία και τα έργα που γίνονται στην περιοχή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέα κόντρα για το ακίνητο της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Αποχώρησε η παράταξη Κουφέλου από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης