× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Να λειτουργήσει η Επιτροπή Ισότητας ζητά η παράταξη «Με πυξίδα τον πολίτη»

Συνάντηση των δημοτικών συμβούλων Βασιλική Ανδρεαδέλλη, Μαρία Ζερβού και Εριφύλη Χιωτέλλη με την Αντιδήμαρχο Δήμητρα Αλεξανδρή

Δημοσίευση 1/2/2022

Να λειτουργήσει η Επιτροπή Ισότητας ζητά η παράταξη «Με πυξίδα τον πολίτη»

Την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022 οι δημοτικές σύμβουλοι της παράταξης «Με πυξίδα τον πολίτη» Βασιλική Ανδρεαδέλλη, Μαρία Ζερβού και Εριφύλη Χιωτέλλη  συναντήθηκαν με την πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Μυτιλήνης και πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου  Δήμητρα Αλεξανδρή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Η συνάντηση  πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της παράταξής στο οποίο ανταποκρίθηκε η Πρόεδρος της επιτροπής.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη μετά την συνάντηση σημειώνει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι φανερό πως όλα αυτά τα χρόνια η ίδια η επιτροπή δεν ενεργοποιήθηκε(αν και συγκροτήθηκε από το 2019) και δεν συνέβαλε με κανένα τρόπο στην στήριξη των θεμάτων που άπτονται των δικαιωμάτων των γυναικών.

Σε μια περίοδο που τα εργασιακά δικαιώματα χτυπιούνται, που η ανεργία αυξάνει που η κοινωνία δυστυχώς πολύ συχνά γίνεται μάρτυρας φαινομένων βίας και κακοποίησης γυναικών, σε μια περίοδο που η γυναικοκτονία  σοκάρει και θυμώνει κάθε δημοκρατικό πολίτη, η επιτροπή Ισότητας του Δήμου Μυτιλήνης έχει χρέος να σταθεί στο πλευρό των γυναικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είμαστε ακόμα πολύ πίσω από το να δημιουργήσουμε σταθερούς θεσμούς στήριξης σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, όμως έστω και τώρα πρέπει να προχωρήσουμε!

Με ειλικρινή τη διάθεσή μας να βάλουμε πλάτες για να στηρίξουμε μια τέτοια προσπάθεια καταθέσαμε στη κ. Αλεξανδρή τις παρακάτω προτάσεις  σαν μια πρώτη βάση για συζήτηση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Πιστεύουμε λοιπόν πως η επιτροπή πρέπει να ξεκινήσει  συντάσσοντας ένα κανονισμό λειτουργίας στον οποίο θα περιγράφεται ο τρόπος λειτουργίας της επιτροπής καθώς και η βασικοί άξονες δράσης της.
  • Είναι σημαντική η δικτύωση της επιτροπής με τις συλλογικότητες που ασχολούνται με θέματα ισότητας των γυναικών αλλά και η συνεργασία της με την  Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας καθώς  την Επιτροπή Ισότητας των φύλλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Ισότητας των Φύλων.
  • Σε συνεργασία με την επιτροπή του Πανεπιστημίου Αιγαίου μπορεί να διεξάγει έρευνα για το ποσοστό εκπροσώπησης σε θέσεις ευθύνης στον Α΄και Β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης στο Δήμο μας και στην Περιφέρειά μας.
  • Είναι σημαντικό επίσης να αναλάβει πρωτοβουλία ενημέρωσης των γυναικών σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών στο χώρο εργασίας.
  • Να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και  επιμόρφωση ανδρών και γυναικών στους χώρους εργασίας καθώς και των αιρετών όλων των βαθμών αυτοδιοίκησης,   για ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης και άσκηση βίας και διακρίσεων με αναφορά το φύλλο ή το σεξουαλικό προσανατολισμό.
  • Να ενημερώσει για το νομικό πλαίσιο και τη διαδικασία καταγγελίας σε ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης και άσκησης κάθε είδους βίας στο χώρο εργασίας.
  • Να στηρίξει και να ενισχύσει θεσμούς που προστατεύουν κακοποιημένες γυναίκες.
  • Να προχωρήσει σε εκδήλωση με την ευκαιρία της 8ης Μάρτη με θέμα κακοποίηση-σεξουαλική παρενόχληση-γυναικοκτονία.
  • Τονίσαμε επίσης στην Πρόεδρο πως η επιτροπή πρέπει να διεκδικήσει οικονομική στήριξη στα πλαίσια του προϋπολογισμό του Δήμου Μυτιλήνης για τη στήριξη των δραστηριοτήτων της.

Η συζήτηση με την πρόεδρο της επιτροπής έγινε σε πολύ καλό κλίμα και συμφωνήθηκε η επόμενη συνάντηση να γίνει σε σύντομο διάστημα με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και συλλογικοτήτων.

Περιμένουμε την άμεση ενεργοποίηση της επιτροπής γιατί πιστεύουμε πως ακόμα και σήμερα παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει και παρά την πρόοδο προς την έμφυλη ισότητα εξακολουθούν να παραμένουν σημαντικές ανισότητες, (στο χώρο της εκπαίδευσης της εργασίας της ανάληψης θέσεων ευθύνης ) τις οποίες πρέπει να υπερβούμε αν θέλουμε να μιλάμε για κοινωνική δικαιοσύνη και για δημοκρατία!»

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα