× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Υπέροχα βιβλία γνώσεων

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 12/2/2022

Υπέροχα βιβλία γνώσεων

Αυτό το Σάββατο, όπως και το προηγούμενο, έχω την χαρά να σας παρουσιάσω βιβλία που ξεχώρισα και θέλω να σας τα γνωρίσω , διότι το να μαθαίνει κανείς και ειδικά τα παιδιά με έναν τρόπο τόσο ευχάριστο, είναι κατά την γνώμη μου, πολύ σπουδαίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόσφατα είδα μέσα στην κρίση να ξεπηδάνε νέες εκδοτικές προσπάθειες. Τα πρώτα δύο βιβλία που θα σας προτείνω είναι από τις εκδόσεις Δεσσύλας, που μέχρι τώρα ήξερα τα παιχνίδια τους, και τα εκπαιδευτικά του παιχνίδια,( σαράντα χρόνια είναι στον χώρο αυτό). Και να που τράβηξαν την προσοχή μου κάποιοι τίτλοι, για παιδιά όλων των ηλικιών, από την βρεφική τους ηλικία μέχρι και την εφηβική τουλάχιστον. Τα πήρα στα χέρια μου, τα είδα με προσοχή, μου άρεσαν πολύ και να μαι να σας τα προτείνω και μάλιστα ανεπιφύλακτα.

Εντύπωση μου έκανε η Εικονογραφημένη Ανθολογία θαυμάτων της ανθρώπινης ιστορίας ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, για παιδιά από 8 ετών.
Διαλέξτε τη δική σας διδακτική περιπέτεια μέσα από 60 πίνακες και 112 σελίδες γνώσεων για την ανθρώπινη ιστορία. Ακολουθήστε την εξέλιξή μας από την προϊστορία ως το τέλος του Μεσαίωνα και εξερευνήστε τους συναρπαστικούς πολιτισμούς και τις παραδόσεις που δημιούργησαν οι άνθρωποι εκείνα τα χρόνια.

Μάθετε τα πάντα για την ιστορία της γεωργίας, της γραφής, της ένδυσης, του χρήματος, της ιατρικής, του πολέμου, της διασκέδασης και των εξερευνήσεων, και ανακαλύψτε πόσα ιστορικά γεγονότα συνδέονται μεταξύ τους, ακολουθώντας τα βέλη που οδηγούν στους θεματικούς πίνακες σε ολόκληρο το βιβλίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σημειωθεί ότι, το εξωτερικό εξώφυλλο του σκληρόδετου αυτού βιβλίου, γίνεται μια μεγάλη αφίσα γνώσεων για το παιδικό δωμάτιο.
ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΚΟΣΜΟΣ επίσης από τις εκδόσεις Δεσσύλας, άλλο ένα βιβλίο, σαν εικονογραφημένη ανθολογία που μας ταξιδεύει ανά τον πλανήτη. Για παιδιά από 8 ετών. (Σχετικό αυτό με τις ηλικίες, ενδεικτικά αναφέρομαι σε αυτό).

50 εικονογραφημένοι χάρτες, γεμάτοι πληροφορίες, αναδεικνύουν κορυφαία πολιτισμικά και φυσικά σημεία ενδιαφέροντος από όλο τον κόσμο – θα είναι η καλύτερη ταξιδιωτική διαδρομή της ζωής σας! Εσείς σε ποια χώρα του κόσμου θα θέλατε να πάτε;

-ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΒΡΑΖΙΛΙΑ, ΚΙΝΑ, ΑΙΓΥΠΤΟΣ, ΓΑΛΛΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ… ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, ΣΥΝΑΝΤΗΣΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ 58 ΧΩΡΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ.
Υπάρχει και τρίτο βιβλίο με την συγκεκριμένη φιλοσοφία, στην ίδια σειρά βιβλίων γνώσεων με τα ζώα του πλανήτη, θα πούμε γι αυτό με άλλη ευκαιρία.
Άλλο ένα εξαιρετικό βιβλίο γνώσεων, είναι Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 25 ΠΟΛΕΙΣ από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την μετάφραση του έχει κάνει η Ειρήνη Παϊδούση. Είναι σκληρόδετο, και μέσα από τις 112 σελίδες του, γνωρίζουμε την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού στο πέρασμα των αιώνων, μέσα από τους χάρτες 25 πόλεων.

Δανείζομαι από το οπισθόφυλλο του: Από τα τείχη της αρχαίας Ιεριχούς έως τη σύγχρονη μητρόπολη του Τόκιο, ανακάλυψε τι μπορούν οι πόλεις να μας πουν για το παρελθόν μας, εμπνέοντάς μας ταυτόχρονα να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Κάνε ένα ταξίδι ανακάλυψης και γίνε μάρτυρας της γέννησης της Δημοκρατίας στην Αθήνα, περπάτησε στους φωτισμένους δρόμους της Πόλης του Μπενίν βαθιά στο τροπικό δάσος της δυτικής Αφρικής ή ανακάλυψε πώς ήταν η ζωή στην από καιρό χαμένη πρωτεύουσα της Κίνας, τη Σιανγιάνγκ.
Με 25 ειδικά διαμορφωμένους χάρτες πόλεων και με την καθοδήγηση ειδικών εφόρων του Βρετανικού Μουσείου, το συναρπαστικό αυτό βιβλίο είναι γεμάτο αναρίθμητα γεγονότα για φιλομαθείς αναγνώστες που θα μπορούν να το διαβάζουν ξανά και ξανά.
ΙΕΡΙΧΩ * ΜΕΜΦΙΔΑ * ΑΘΗΝΑ * ΣΙΑΝΓΙΑΝΓΚ * ΡΩΜΗ * ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ * ΒΑΓΔΑΤΗ * ΓΙΟΡΒΙΚ * ΠΕΚΙΝΟ * ΓΡΑΝΑΔΑ * ΒΕΝΕΤΙΑ * ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΠΕΝΙΝ * ΚΟΥΣΚΟ * ΤΕΝΟΧΤΙΤΛΑΝ * ΔΕΛΧΙ * ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ * ΠΑΡΙΣΙ * ΣΙΔΝΕΪ * ΜΠΑΝΓΚΟΚ * ΛΟΝΔΙΝΟ * ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ * ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ * ΒΕΡΟΛΙΝΟ * ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ * ΤΟΚΙΟ * ΠΟΛΕΙΣ του ΣΗΜΕΡΑ * ΠΟΛΕΙΣ του ΑΥΡΙΟ.

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ μας ταξιδεύει και μας ξεναγεί όπως λέει και ο τίτλος του στις Κυκλάδες. Ένας αλλιώτικος οδηγός, για παιδιά από 8 ετών. Μια πραγματικά πολύ όμορφη δουλεία της Βάσιας Εξάρχου, η οποία και εικονογράφησε σε συνεργασία με τον Δημήτρη Δουράμπεη και την Άννυ Δαδούκη, το βιβλίο αυτό, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέρδος. Μας χαρίζουν την τυχερή μίνι τράπουλα των Κυκλάδων, που δεν έχουμε παρά να κόψουμε από τα εσωτερικά ‘’αυτάκια’’ του εξώφυλλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σκίτσα, χάρτες, φωτογραφίες και τα χαρτιά της τράπουλας είναι αρμονικά δεμένα, και μας βοηθούν να γνωρίσουμε τα νησιά των Κυκλάδων. Μέσα από μια ταξιδιωτική περιπέτεια γεμάτη απρόοπτα, που μέσα από αυτά ανακαλύπτουμε τα μυστικά των Κυκλάδων.
Τον ζήλεψα, με την καλή πάντα έννοια, φτιάξτε μας και για τα νησιά του βορείου και νοτίου Αιγαίο έναν τέτοιον οδηγό!

Τέλος και ένα βιβλίο για τους ενήλικες, για γονείς και παιδιά, για τις σχέσεις τους μέσα από Το τετράδιο των Συνταγών, του ΖΑΚΥ ΝΤΥΡΑΝ, σε μετάφραση του Σταύρου Παπασταύρου, από τις εκδόσεις Πατάκη. ‘’Το τετράδιο των συνταγών’’, δεν είναι ένα τετράδιο συνταγών, παρ ότι είναι γραμμένο από τον Ντυραν, που είναι αρθογράφος γαστρονομίας, αναγνώστες του και ακροατές του κατά χιλιάδες απολαμβάνουν την δουλεία του. Τούτο το βιβλίο είναι το πρώτο του μυθιστόρημα, που έχει να μας διδάξει πράγματα για τις σχέσεις , ιδιαίτερα τις δύσκολες σχέσεις κάποιον πατεράδων και γιών.


‘’Ο Ανρί, ιδιοκτήτης ενός µικρού παραδοσιακού µπιστρό σε µια επαρχιακή πόλη της Γαλλίας, είναι ένας ασυναγώνιστος µάγειρας, που προσφέρει γαστριµαργικές απολαύσεις µε τα πιο απλά υλικά. Δε θέλει όµως ο γιος του ο Ζυλιέν να ακολουθήσει το επάγγελµά του, ούτε να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση, αν και ποτέ δεν του έχει εξηγήσει γιατί. Όπως ακριβώς δεν του είπε ποτέ ούτε γιατί τους εγκατέλειψε η µητέρα του Ελέν πριν από τριάντα χρόνια.

Όταν ο Ανρί πέφτει σε κώµα, ο Ζυλιέν, που περνά ώρες κοντά του, κρατώντας του το χέρι, θυµάται το χαµένο τετράδιο των συνταγών του πατέρα του, όπου τον έβλεπε, από τα παιδικά του χρόνια, να σηµειώνει τις συνταγές και τα µυστικά της κουζίνας του.

Ο Ζυλιέν είναι αποφασισµένος να βρει αυτό τον τελευταίο σύνδεσµο µε τον πατέρα του. Θα µπορέσουν άραγε τα µυστικά της µαγειρικής να τον βοηθήσουν επιτέλους να καταλάβει και τα µυστικά που έχει κρατήσει ο Ανρί όλα αυτά τα χρόνια; Το Τετράδιο των Συνταγών σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός ανθρώπου για τον οποίο η µαγειρική είναι κάτι περισσότερο από επάγγελµα – είναι η καθηµερινή ευχαρίστηση του να µοιράζεσαι και µια τέχνη για να ξεπερνάς τις δυσκολίες’’.

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι δημοσιογράφος-θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Κατανυκτική βραδιά στη Μονή Λειμώνος

Γέμισε με κόσμο ο προαύλιος χώρος για την εκδήλωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου «Ιδού θυσία μυστική»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Συνεργασία για τον φάρο πολιτισμού, το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Αστεγοι, Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης συνδράμουν και ζητούν να φτιαχτεί η στέγη του ιστορικού σωματείου- Τι λένε Α. Σαμαρτζίδου, Χ. Μαλακός και Θ. Χατζηλάμπρου στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

«Ο ραφτάκος των λέξεων» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Οι Γονείς του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης φέρνουν τη θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το λιομάζωμα του Θεόφιλου δίπλα στον Ελύτη, στο πάρκο Χατζηδήμου

Μια ακόμη εικαστική παρέμβαση υψηλής αισθητικής έρχεται να προστεθεί δίπλα στο γκράφιτι του Λέσβιου ποιητή, στο κέντρο της Μυτιλήνης, στην οδό Κομνηνάκη
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για τα συναισθήματα και τις επιλογές μας

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*