× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παρουσίαση βιβλίων από «μικρούς» μα «θαυματουργούς» εκδοτικούς οίκους

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 19/3/2022

Παρουσίαση βιβλίων από «μικρούς»  μα «θαυματουργούς» εκδοτικούς οίκους

Η Νεράιδα και ο Όφις! Είναι ο τίτλος μιας ιστορίας που έχει γράψει η διαδικτυακή μου φίλη Αντωνία Μπατσαλή, με την οποία έχουμε κοινές αγάπες, τα βιβλία, τα παιδιά και τις αφηγήσεις! Όταν μια αφηγήτρια παραμυθιών, μια παραμυθού, γράφει και εκδίδει το δικό της παραμύθι, το αποτέλεσμα είναι παραμυθένιο! Ο έμμετρος λόγος της Αντωνίας, ρέει όμορφα και παραμυθένια! Είναι σαν να την ακούς , μπορείς να την φανταστείς! Αλλά μπορείς και πραγματικά να την ακούσεις ,να την ακούσει δηλαδή όποιος έχει το βιβλίο της στα χέρια του, αφού μας κάνει δώρο την αφήγηση της ιστορίας σε QR code. Η υπόθεση μας ταξιδεύει στην Θεσσαλονίκη, μιας άλλης εποχής, όταν ακόμα ζούσαν εκεί νεραΐδες! Μάλιστα μια από αυτές, την νεραΐδα την μικρή, ήθελε ο Όφις ο τρομερός να την παντρέψει με τον γιό του, με το έτσι θέλω. Μα οι άλλες νεραϊδούλες την έκρυψαν, στη μυθική Στήλη των Όφεων, για να την γλυτώσουν. Μα το καλό νίκησε τελικά το κακό! Το πώς δεν θα σας το αποκαλύψω, θα το βρείτε στο παραμυθοβιβλίο! Το οποίο είναι δίγλωσσο, κυκλοφορεί γραμμένο στα ελληνικά και στα αγγλικά, την μετάφραση έχει κάνει η Αγνή Λούκα. Το έχει εικονογραφήσει όμορφα, η Φωτεινή Πουσούλη, με έναν τρόπο που μου θύμισε τα παραμύθια όπως ήταν εικονογραφημένα όταν ήμουν εγώ παιδί, και αυτό μου άρεσε! Έχει εκδοθεί από την ΚΑΧΤΑ Α.Μ.Κ.Ε. , μάλιστα πρόκειται για την πρώτη τους έκδοση, καλοτάξιδη να είναι και καλορίζικη!

Ώκυ, ο φιλειρηνικός ξιφίας, ένα υπέροχο και επίκαιρο παραμύθι, της Σωτηρίας Τσέλιου-Παππά, σε εικονογράφηση της Δήμητρας Πέππα, από τις εκδόσεις πνοή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

‘’Η μεγαλύτερη δύναμη βρίσκεται στην αγάπη και όχι στη ζήλια και στο μίσος’’, μας λέει μεταξύ άλλων ο ήρωας του παραμυθιού, ο μεγαλόψυχος και καλόψυχος ξιφίας που αγαπούσε την πολυπόθητη ειρήνη και τελικά κατάφερε να την φέρει! Τα έβαλε με τον πονηρό, άπληστο λάτρη της εξουσίας δικτάτορα μεγάλο καρχαρία! Ο σεβασμός, η αδελφική αγάπη, η αξία της οικογένειας, η δύναμη της φιλίας, το μπούλινγκ-εκφοβισμός, ο αλτρουισμός, η ελευθερία αλλά ακόμα και ο έρωτας είναι έννοιες που συναντάμε στο κείμενο, με θαυμαστό τρόπο! Έχει και την οικολογική διάσταση του το παραμύθι, μα και αναφορά στην μετανάστευση και τους μετανάστες. ‘’Ξέρουμε ότι η μεγαλύτερη δύναμη είναι η φιλία και η αγάπη μεταξύ όλων των πλασμάτων, γιατί μόνο αυτή ενώνει τον κόσμο, […]’’ γράφει η συγγραφέας και πόσο μας χρειάζεται να το θυμόμαστε αυτό στις μέρες μας!

Περίληψη της υπόθεσης: Ο Ωκύανος είναι ένας χαρούμενος και φιλικός ξιφίας που ζει ευτυχισμένος στον θαυμαστό κόσμο της Μεσογείου. Οι φίλοι του τον φωνάζουν Ώκυ, κι όλα τα ψάρια και τα θαλάσσια όντα τον συμπαθούν. Ο Ώκυ αγαπάει την ειρήνη, και χρησιμοποιεί το ξίφος του μόνο για να σκίζει το νερό με μεγάλη ταχύτητα.

Στη Μεσόγειο όλα τα πλάσματα ζουν αρμονικά γιατί σέβεται ο ένας τα δικαιώματα του άλλου, και τα σύνορά της είναι ανοιχτά για όλα τα ψάρια που ζητούν καταφύγιο. Όμως τι θα γίνει όταν ο Κάρχας, ένας μεγάλος λευκός καρχαρίας που διψάει για εξουσία, περάσει το στενό του Γιβραλτάρ και μπει στη Μεσόγειο; Θα μπορέσει άραγε ο Ώκυ μαζί με τους φίλους του να διατηρήσουν την ελευθερία και την ειρήνη;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Κοίτα τ’ αστέρια εκεί ψηλά! Εδώ έχουμε ένα παραμυθάκι έμμετρο και εικονογραφημένο για πολύ μικρά παιδιά, από τριών χρονών, που καταπιάνεται με ένα μεγάλο θέμα! Η μαμά αρκούδα και το αρκουδάκι της ξεκινούν για να βρουν το αστέρι που θέλει το μικρό, ο δρόμος τους μακρύς, μέχρι να επιστρέψουν στο σπίτι ανακαλύπτουν ένα μεγάλο μυστικό! Αυτό που ψάχνουμε πολλές φορές είναι μπροστά στα μάτια μας, για να το μάθουμε, να το αναγνωρίσουμε και να το συνειδητοποιήσουμε, κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να πάμε μακριά, να δούμε τα πράγματα από απόσταση και να επιστρέψουμε γεμάτοι αγαλλίαση! Αρκεί η αναζήτηση μας να γίνει με ανοιχτή την καρδιά και τα μάτια του νου! Την απόδοση της ιστορίας των Katie Cotton και Miren Asiain Lora, έχει κάνει ο Φίλιππος Μανδηλαράς, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις δεσύλλας.


Κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης! Η αρχική ιδέα που έγινε πράξη ανήκει σε έλληνα ποιητή, στον Μιχαήλ Μήτρα. Καλή αφορμή για να σας προτείνω το Αν, του νομπελίστα Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, με απλά και ουσιαστικά διδάγματα για τους νέους όλου του κόσμου, σε ελεύθερη απόδοση του Δημήτρη Αθηνάκη, και σε εικονογράφηση της Letizia Iannaccone, από τις εκδόσεις διόπτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ψάχνοντας να βρω παραμύθια από την Μικρά Ασία, με αφορμή και αιτία τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, έμαθα για το βιβλιαράκι τούτο με τον τίτλο Σμύρνη μου παραμυθένια , της Αδαμαντίας Αλατάρη, το οποίο περιλαμβάνει τρία παραμύθια, που έχουν πολλά να μας πουν και να μας διδάξουν! Κάποιο μπορεί να σας φανεί γνωστό κάποιο μπορεί να το συναντήσετε για πρώτη φορά! Πρόκειται για κρυμμένους θησαυρούς , όπως γράφει και η συγγραφέας στον σύντομο πρόλογο της.

Τα παραμύθια τούτα, «Είναι απλά, λιτά, προσιτά και πλούσια από αισθήματα και συναισθήματα, βγαλμένα απ’ την ίδια την ευλογημένη ζωή που ζούσαν, εκεί στη Μικρά Ασία». Το πρώτο Η ‘’ Κουκουμαγκίνα’’, μας δείχνει πως, η αγάπη κι η ελπίδα είναι μεγάλες αρετές και νικούν όλα τα εμπόδια. Το ‘’Κουμούδεντρο’’, μας διδάσκει ότι, δεν πρέπει να είμαστε άπληστοι. Λίγα και καλά και με ευλογία, μας κάνουν να πετάμε. Και το τρίτο και πιο γνωστό, ‘’Ο ψαράς και το ψάρι’’, μας λέει ότι, δεν πρέπει να είμαστε δύστροποι, γκρινιάρηδες και αχόρταγοι. Η υπομονή κι η καλοσύνη είναι σπουδαίες αρετές. Διδακτικά και ψυχαγωγικά είναι όλα τα παραμύθια! Μετά τα κείμενα ακολουθεί ενότητα με δραστηριότητες! Κατασκευές και παιχνίδια! Ως και συνταγή από την Σμύρνη για χορτόσουπα περιλαμβάνει! Και δεν είναι μόνο αυτά, συνοδεύεται από CD, με διαδραστική αφήγηση των παραμυθιών! Να πω επίσης ότι την εικονογράφηση έχει κάνει η Πέγκυ Φούρκα, και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Έαρ!



Μένω στις εκδόσεις Έαρ, για να σας προτείνω με την αφορμή του επετειακού εορτασμού της 25ης Μαρτίου, τα τεύχη που κυκλοφορούν με αυτοκόλλητα και κατασκευές για να φέρουν πιο κοντά τους μικρούς βιβλιόφιλους και με αυτόν τον τρόπο στην γνώση, σχετικά με την ιστορία της επανάστασης του 1821 και τους ήρωες της Ελληνικής επανάστασης. Αξίζει να αναζητήσετε τα τεύχη με γενικό τίτλο, Αληθινοί Ήρωες, Ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης μέσα από 150 αυτοκόλλητα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μικρά παιδιά μεγάλοι ήρωες, Ζωντανεύω τους ήρωες του 1821! Βιβλίο δραστηριοτήτων, της Ιωάννας Σκαρλάτου, σε εικονογράφηση της Ελένης Περακάκη.

Γνωρίζουμε τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον Νικηταρά... όταν ήταν μικρά παιδιά!
Διαβάζουμε περιστατικά από την παιδική τους ηλικία και τους αρματώνουμε!
Μέσω του συμβολικού παιχνιδιού καλλιεργείται η αξία της ανιδιοτελούς αγάπης και προσφοράς στα ιδανικά της πατρίδας μας. Ενισχύουμε την ικανότητα της ενσυναίσθησης και βιώνουμε κάποια από τα ξεχωριστά συναισθήματα των ηρώων... όταν ήταν μικρά παιδιά!Ένα μοναδικό βιβλίο δραστηριοτήτων και χειροτεχνίας. Για παιδιά από 5 ετών.

Με ένα βιβλίο για γονείς ολοκληρώνω τις βιβλιοπροτάσεις μου, αυτό του Φώτη Παπαναστασίου, με τίτλο 365 Γίνε πιο θετικός γονέας σε 365 ημέρες! Ένα βιβλίο αλλιώτικο, με στοιχεία ενός ιδιότυπου ημερολογίου, γεμάτο ιδέες και χρήσιμες συμβουλές από αυτές που θέλουμε να μαθαίνουμε, για να νιώθουμε καλά ως γονείς και να κάνουμε τα παιδιά μας ευτυχισμένα, ει δυνατόν, 365 μέρες το χρόνο! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις πεδίο. Δανείζομαι από το οπισθόφυλλο του : Το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου δεν είναι ένα κλασικό βιβλίο με εύκολες λύσεις και κοινότοπες νουθεσίες που επιδιώκει να σου πει τι πρέπει να κάνεις ως γονέας και τι όχι.

Βασιζόμενο στη θετική ανατροφή, μια σύγχρονη προσέγγιση που επιτρέπει στους γονείς να χτίσουν και να διατηρήσουν ισχυρούς δεσμούς με το παιδί σε όλα τα στάδια της αναπτυξιακής του πορείας, το βιβλίο 365 - Γίνε πιο θετικός γονέας σε 365 ημέρες διαρθρώνεται σε 12 μήνες, καθένας από τους οποίους είναι αφιερωμένος σε έναν τομέα-στόχο που θα πρέπει να κατακτήσει. Κάθε τομέας-στόχος, που παρουσιάζεται με τρόπο αναλυτικό και εύληπτο, κρίνεται εξίσου σημαντικός για την ανατροφή του παιδιού.

Σκοπός του βιβλίου είναι να παρουσιάσει ορισμένες ιδέες και να σου προσφέρει συμβουλές που θα σε βοηθήσουν στη διαμόρφωση συναισθηματικά υγιών και υπεύθυνων παιδιών. Απώτατος σκοπός είναι η οικοδόμηση μιας δεμένης και υγιούς οικογένειας, στο πλαίσιο της οποίας τα παιδιά θα νιώθουν αναπόσπαστα και δημιουργικά μέλη της.

Το βιβλίο αυτό θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο, μια πυξίδα απαραίτητη στο μοναδικό ταξίδι κάθε γονέα για το μεγάλωμα υγιών και ευτυχισμένων παιδιών.

Τέλος αγαπητοί αναγνώστες , όπως γράφει ο συγγραφέας Φ. Παπαναστασίου,
‘’Δεν υπάρχει «τέλειος» γονέας. Αναγνώρισε τις ικανότητες σου, τις ανάγκες σου, τους περιορισμούς σου και να είσαι πάντα δεκτική/-ός σε βελτίωση και ενδυνάμωση.[…] Μην ξεχνάς να απολαμβάνεις και να χαίρεσαι κάθε στιγμή με τα παιδιά σου. ‘’

* H Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος- Θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Κατανυκτική βραδιά στη Μονή Λειμώνος

Γέμισε με κόσμο ο προαύλιος χώρος για την εκδήλωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου «Ιδού θυσία μυστική»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Συνεργασία για τον φάρο πολιτισμού, το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Αστεγοι, Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης συνδράμουν και ζητούν να φτιαχτεί η στέγη του ιστορικού σωματείου- Τι λένε Α. Σαμαρτζίδου, Χ. Μαλακός και Θ. Χατζηλάμπρου στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

«Ο ραφτάκος των λέξεων» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Οι Γονείς του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης φέρνουν τη θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το λιομάζωμα του Θεόφιλου δίπλα στον Ελύτη, στο πάρκο Χατζηδήμου

Μια ακόμη εικαστική παρέμβαση υψηλής αισθητικής έρχεται να προστεθεί δίπλα στο γκράφιτι του Λέσβιου ποιητή, στο κέντρο της Μυτιλήνης, στην οδό Κομνηνάκη
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για τα συναισθήματα και τις επιλογές μας

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*