× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Ο τουρισμός δεν γίνεται να είναι οι Μυτιληνιοί με τους φίλους τους»

Εκφράζοντας την αγάπη του για τη Λέσβο και τη μοναδικότητά της, ο Νίκος Ζούρος μιλά για τις δράσεις του ΚΠΕν Καλλονής και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, αλλά και για την ανάκτηση της κρίσιμης μάζας επισκεπτών

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 6/4/2022

«Ο τουρισμός δεν γίνεται να είναι οι Μυτιληνιοί με τους φίλους τους»

«Το νησί πάσχει από την εικόνα του και πρέπει να επενδύσουμε σε όλες τις δυνατότητές του για την ανάδειξη της μοναδικότητας της φύσης του» επεσήμανε ο Νίκος Ζούρος, μιλώντας εφ’ όλης της ύλης στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» επιμένοντας στο ζήτημα του τουρισμού της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξάλλου με μια στρατηγική σειρά κινήσεων εδώ και 25 χρόνια το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου μέσω του Νικόλα Ζούρου, έχει κατορθώσει να δέχεται συχνά επισκέψεις από διακεκριμένα Πανεπιστήμια της Αγγλίας, της Κίνας και άλλων Ιδρυμάτων, να μεταδίδει τεχνογνωσία, να υποδέχεται μαθητές μέσω Erasmus και να δημιουργεί άμεσα και έμμεσα ένα δίκτυο προσέλκυσης τουριστών από όλο τον κόσμο. Χρειάστηκε όμως πολλή δουλειά και μεθοδικότητα, εξηγεί ο κ. Ζούρος, ο οποίος έχει μεγάλο όραμα για τη Λέσβο, θα συνεχίσει να το προχωρά όμως από τη θέση του Διευθυντή του Μουσείου και του προέδρου των Γεωπάρκων, και δεν αναμένεται να τον δούμε υποψήφιο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως μας ξεκαθάρισε.

Ειδικά με τον τουρισμό επεσήμανε ότι θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα διασύνδεσης με τη Θεσσαλονίκη και να επανέλθει η κρίσιμη μάζα επισκεπτών που θα αποτελέσει βάση για τη ροή επισκεπτών στο νησί. Από την άλλη, εξήγησε ότι μια σειρά φορείς που εμπλέκονται με τον τουρισμό, από τους οδηγούς λεωφορείων έως την εστίαση και τα καταλύματα, θα πρέπει να ενημερωθούν για τον φυσικό πλούτο της Λέσβου, ώστε το νησί να σταματήσει να διαφημίζεται με τον ατελέσφορο μέχρι σήμερα τρόπο. «Πρέπει να αναστραφεί η κατιούσα πορεία προβολής του νησιού, ο τουρισμός έχει μείνει με τους Μυτιληνιούς και τους φίλους της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην πλούσια συζήτηση που αναπτύχθηκε με τον Νίκο Ζούρο, αναφέρθηκαν οι δράσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, η προσπάθεια που γίνεται ώστε η Λέσβος να καταστεί ο πρώτος προορισμός ορνιθοπαρατήρησης στην Ελλάδα, η συμμετοχή του ΚΠΕν σε παγκόσμια έκθεση τον Ιούνιο στην Αγγλία, καθώς και οι δράσεις του Μουσείου οι οποίες περιλαμβάνουν αθλητικούς αγώνες στη φύση, αλλά και ημέρες γευσιγνωσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη: 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής θέλοντας να προάγουν τη γνωριμία του κοινού με τον φυσικό πλούτο στο Γεωπάρκο της Λέσβου διοργανώνουν εξορμήσεις παρατήρησης φύσης στις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την Κυριακή που πέρασε (03/04) έγινε η πρώτη ανοιξιάτικη εξόρμηση στη Δυτική Λέσβο: «Ωραία μέρα, με λίγο παραπάνω από το κανονικό αεράκι μας έδωσε καλές συνθήκες για την παρατήρηση της φύσης του Πάρκου στη θέση Μπαλή Αλώνια, πριν το Σίγρι. Τα πουλιά της περιοχής ήταν ο βασικός στόχος μας και μπορέσαμε να παρατηρήσουμε τα πρώτα ζευγάρια να υπερασπίζονται την περιοχή της φωλιάς τους με το κελάϊδισμά τους. Τσιφτάδες, Καρδερίνες, Κοκκινοτσιροβάκοι και Μελωδοτσιροβάκοι ήταν ήδη εκεί, ενώ από μέρα σε μέρα θα εγκατασταθούν και άλλα είδη που βέβαια έχουν ήδη φτάσει από την Αφρική αλλά ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει να χτίζουν τις φωλιές τους. Παρατηρήσαμε και μεταναστευτικά είδη που μόνο διέρχονται (χωρίς να φωλιάζουν) από την περιοχή μας όπως ο Καστανολαίμης και ο Φοινίκουρος.

Οι πλαγιές τους Πάρκου ήταν ολάνθιστες από αγριολούλουδα, όπως οι ροζ μαργαρίτες Crepis rubra, που στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους σχηματίζουν ακόμα και μικρά λιβάδια, και φυσικά από τις πρώτες ορχιδέες της φετινής χρονιάς: το καμάρι της Δυτικής Λέσβου Ophrys lesbis (που εντοπίζεται μόνο στη Λέσβο, Χίο και τα απέναντι μικρασιατικά παράλια και πουθενά αλλού στον κόσμο!) και άλλα ιδιαίτερα είδη που εξαπλώνονται μόνο στη μεσογειακή περιοχή (ή τα ανατολικά τμήματα αυτής) όπως η Ophrys tenthredinifera και η Anacamptis collina.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, βρήκαμε και τις πρώτες σαύρες Οφίσωψ, που σιγά σιγά ξεπροβάλλουν από τη χειμερινή τους «νάρκη» και την καθυστέρηση του εξαιρετικά ψυχρού φετινού Μαρτίου».

Η επόμενη (2η) ανοιξιάτικη εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή 10 Απριλίου 2022 κατά τις ώρες 11:00-13:00 στη Σκάλα Καλλονής όπου θα ανακαλύψουμε τα πουλιά στους γειτονικούς υγροτόπους της. Της εξόρμησης θα προηγηθεί σύντομη παρουσίαση στις εγκαταστάσεις του Κέντρου.

Οι συμμετέχοντες στην εξόρμηση δεν είναι απαραίτητο να έχουν πρότερη εμπειρία στην παρατήρηση φύσης/πουλιών. Η ομάδα με την οποία θα γίνει η παρατήρηση δεν θα υπερβαίνει τα 15 άτομα Σε αυτή θα πρέπει να έχει προηγηθεί δήλωση συμμετοχής. Η δραστηριότητα προσφέρεται για ενήλικες και παιδιά (8 ετών και άνω), διαρκεί 1,5 περίπου ώρα, περιλαμβάνει περπάτημα. Σε κάθε συμμετέχων/ουσα θα δοθεί ένα ζευγάρι κυάλια για ατομική χρήση κατά την παρατήρηση.

Περισσότερα για τα πουλιά και τις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: www.lesvosbirds.gr και τη σελίδα του στο Facebook.

 Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510-47033 και e-mail: [email protected].

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή