× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εγκαινιάστηκε στην Πάτρα η έκθεση Μνήμες Γαίας

Άλλη μια δράση προβολή του Απολιθωμένου Δάσους και της Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/5/2022

Εγκαινιάστηκε στην Πάτρα η έκθεση Μνήμες Γαίας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης «Μνήμες Γαίας: Παγκόμσιο Γεωπάρκο Unesco Ελλάδας - Κύπρου» την Τετάρτη 4 Μαίου 2022 στην Πάτρα. Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό έως 25 Ιουλίου  2022.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Την έκθεση εγκαινίασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.   Κάτοικοι της τοπικής κοινωνίας της Πάτρας και εκπρόσωποι φορέων έδωσαν το παρόν με τη συμμετοχή τους και η αίθουσα Αίγλη της VESO MARE κατακλείστηκε από πλήθος κόσμου.


Ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων αναφέρθηκε στο ιστορικό της δημιουργίας του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και την ανάγκη προστασίας μνημείων φυσικής κληρονομιάς, το πρόγραμμα της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου που έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO: τη Νήσο Λέσβο, τον Ψηλορείτη, το Χελμό – Βουραϊκό, την περιοχή Βίκου – Αώου, τη Σητεία και την περιοχή Γρεβενών-Κοζάνης στην Ελλάδα και τον Τρόοδο στην Κύπρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ο Επιστημονικός συνεργάτης του Γεωπάρκου Χελμού- Βουραϊκού, κ. Γεώργιος Ηλιόπουλος, Καθ. Παν. Πατρών παρουσίασε το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Χελμού Βουραϊκου.

Η Γεν. Διευθύντρια - Συντονίστρια CLLD/LEADER  ΑΧΑΪΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., κα. Ηρώ Τσιμπρή παρουσίασε το νέο διατοπικό πρόγραμμα που θα συμμετέχει και το Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού. Τέλος ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας κ. Παρασκευάς Ξυπολιάς, Καθ. Παν. Πατρών έκανε μία σημαντική παρουσίαση για τη συνεισφορά του Τμήματος Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών και τα 45 χρόνια προσφοράς του στην κοινωνία.

 

Η έκθεση

 

Η έκθεση είναι ένα ταξίδι σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές με διεθνή αναγνώριση, ένα ταξίδι στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάς και Κύπρου.

Στόχος της έκθεσης είναι η γνωριμία των επισκεπτών της με τα μοναδικά γεωλογικά και φυσικά μνημεία που φιλοξενούν τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO της Ελλάδας και της Κύπρου, τα εντυπωσιακά τοπία τους αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρουν για συμμετοχή σε ποικίλες εκπαιδευτικές και τουριστικές δραστηριότητες.


Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία μέσα από τα εντυπωσιακά της εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικές παραγωγές να γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, σπήλαια, ακτές, κοιλάδες, εντυπωσιακά απολιθώματα σπονδυλωτών από τα επτά Ελληνικά Γεωπάρκα και το Γεωπάρκο Τροόδους στην Κύπρο (όπως δόντια και οστά προγονικών ελεφάντων) και θαλάσσιων οργανισμών (όπως όστρακα και κοράλλια), ορυκτά και πετρώματα που γεννήθηκαν τα βάθη του Ωκεανού της Τηθύος εκατομμύρια χρόνια πριν αλλά και τον μήκους 7,5 μέτρων απολιθωμένο κορμό προγονικής λεύκας από την Λέσβο.  

Πρόκειται για μια έκθεση που είναι σχεδιασμένη ώστε να προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών όλων των ηλικιών.

 

Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας και Κύπρου

 

Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO είναι περιοχές που διαθέτουν μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς παγκόσμιας αξίας, αποτελούν πολύτιμα αρχεία της ιστορίας της γης και μας βοηθούν στην κατανόηση και αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων και των φυσικών κινδύνων στο πλαίσιο του δυναμικού πλανήτη που ζούμε. Τα Γεωπάρκα  αναδεικνύουν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση προβάλλοντας πτυχές της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Αποτελούν δε την νεώτερη κατηγορία περιοχών που διαθέτουν αναγνώριση από την UNESCO, με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τα Αποθέματα της Βιόσφαιρας.


Η παρουσία εντυπωσιακών γεωλογικών μνημείων στην Ελλάδα και την Κύπρο και οι προσπάθειες αναγνώρισης και προστασίας τους οδήγησαν στην υποβολή υποψηφιοτήτων και αναγνώριση πέντε περιοχών στην Ελλάδα και μιας περιοχής στην Κύπρο ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO».

Ειδικότερα, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021 πέρασαν τη διαδικασία αξιολόγησης με επιτυχία και έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO οι ακόλουθες έξι περιοχές της Ελλάδας:



1) η Νήσος Λέσβος (2000, 2012),

2) το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (2001),

3) το Εθνικό Πάρκο Χελμού- Βουραϊκού (2009),

4) η περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου (2010)

5) το Φυσικό Πάρκο Σητείας (2015)

6) η περιοχή Γρεβενών - Κοζάνης (2021)

7) η περιοχή Κεφαλονιάς – Ιθάκης (2022)

και στην Κύπρο έχει αναγνωριστεί η περιοχή Τροόδους (2015).

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο

Δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και μιας νέας περιβαλλοντικής φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθούν στην Πέτρα - Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αρχίζει η κατασκευή των δικτύων του βιολογικού της νότιας Μυτιλήνης

Το Ελεγκτικό Συνέδριο πάγωσε την δεύτερη φάση του έργου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτή της Kούνιας στο Ακράσι Λέσβου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου διοργανώνει και φέτος μια ξεχωριστή γιορτή στην πλατεία του χωριού την Λαμπροδευτέρα 6 Μαΐου, στις 11 το πρωί.
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αναβιώνει το έθιμο της Κούνιας στην Αγρα

Την Δευτέρα 6 Μαΐου στην πλατεία της Άγρας στις 12:00 το μεσημέρι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία στη Μυτιλήνη

Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 με αφετηρία από την Πλατεία Σαπφούς, στις 5:00 το απόγευμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κριτική σε Γεωργιάδη από το ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Ήρθε για να κόψει κορδέλα σε νοικιασμένο κτήριο σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ούτε φέτος το καλοκαίρι θα λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ

Στο μακρινό μέλλον, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα, μεταφέρεται η λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων της Νεάπολης. Απαιτούνται να γίνουν και άλλα έργα ενώ αναζητείται χρηματοδότηση δηλώνει ο δήμαρχος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο πρώτος απολογισμός της Δημοτικής Αρχής Χριστόφα

Τις ενέργειές της το πρώτο διάστημα ανάληψης των καθηκόντων της περιγράφει σε ανακοίνωση η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης με Δήμαρχο τον Παναγιώτη Χριστόφα.
ΥΓΕΙΑ

«Έτοιμο ως τα Χριστούγεννα το Κέντρο Υγείας Μανταμάδου»

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης κατά την επίσκεψή του στην περιοχή. Τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος
ΒΙΒΛΙΟ

Νέα έκδοση για το Αγιασώτικο Καρναβάλι

Στην έκδοση γίνεται συνοπτική αναφορά στην ιστορική διαδρομή του εθίμου, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό
ΧΩΡΙΑ

Αυτοψία Χριστόφα στα έργα του Ευεργέτουλα

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας επιθεώρησε την αγροτική οδοποιία και τα έργα που γίνονται στην περιοχή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέα κόντρα για το ακίνητο της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Αποχώρησε η παράταξη Κουφέλου από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης