× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δημιουργίες και δράσεις στο πλαίσιο του πρώτου «Summer school Θετικών επιστημών 2019»

Ανακύκλωσαν την ύλη, με τιμονιέρη τον Γιώργο Κατσαρό!

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 4/7/2019

Δημιουργίες και δράσεις στο πλαίσιο του πρώτου «Summer school Θετικών επιστημών 2019»

Το πρώτο Θερινό Σχολείο Θετικών Επιστημών στη Λέσβο, ολοκληρώθηκε χτες. Διοργανώθηκε από τη Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Λέσβου και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών σε συνεργασία με το ΚΠΕ Ευεργέτουλα Λέσβου. Μεταξύ άλλων ξεχώρισαν οι δημιουργίες μαθητών και μαθητριών υπό την επίβλεψη του γνωστού καλλιτέχνη και δημιουργού, Γιώργου Κατσαρού που είχε αναλάβει το workshop με θέμα «κρατάμε την φόρμα -ανακυκλώνουμε την ύλη». Σ' αυτό το εργαστήριο παρουσίασε ιδέες δημιουργικής ανακύκλωσης πλαστικών και στην συνέχεια δούλεψε η ομάδα με βάση αυτές τις ιδέες. Παρουσιάστηκαν επίσης δύο έργα (ένα γλυπτικής και ένα μηχανικό) σχετικά με την ανακύκλωση. Οι συμμετέχοντες ήταν μαθητές 5ης δημοτικού έως Γ’ Λυκείου και οι βοηθοί του ήταν οι Παναγιώτα και Ραφαήλ Κορδογιάννης.

Το Θερινό Σχολείο

Στο Θερινό Σχολείο συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της Ε’ και Στ΄Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου από Σχολεία της Λέσβου. Επίσης,  συμμετείχαν και πέντε μαθητές από το 2ο ΓΕ.Λ. Χαλανδρίου Αττικής οι οποίοι είχαν βραβευθεί σε Διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και παρακολούθησαν το Θερινό Σχολείο με υποτροφία.

Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μιχάλης Καπιωτάς ευχαριστεί τον κ. Ηλία Βαλιάκο, Γεωλόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Σιγρίου Λέσβου, ο οποίος κέντρισε το ενδιαφέρον των παιδιών με την εξαιρετική του παρουσίαση.

Ο κ. Βαΐτης Μιχαήλ, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Γεωγραφίας του Παν/μίου Αιγαίου με την ομάδα των συνεργατών του, δίδαξε στα παιδιά την εφαρμογή της Γεωαναζήτησης και Κινητής Μάθησης καθώς και ο κ. Κατσαρός Γεώργιος, εκπαιδευτικός κλάδου Καλλιτεχνικών, έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να φτιάξουν τα δικά τους έργα τέχνης μέσω της ανακύκλωσης και του πηλού.

Ο κ. Καλδέλλης Ιωάννης, καθηγητής του Παν/μίου Δυτικής Αττικής έκανε εισήγηση με θέμα: «Ηλεκτροκίνηση και Περιβάλλον» ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε μέσω skype η εισήγηση του κ. Τσεσμελή Εμμανουήλ, καθηγητή του τμήματος Φυσικής του Παν/μίου της Οξφόρδης και  Διευθύνοντα Σύμβουλο στο CERN, με θέμα: « Το CERN, η σωματιδιακή φυσική και η αναζήτηση της νέας φυσικής».

Ακόμη, αξιόλογοι εισηγητές ήταν ο κ. Ανδριώτης Αντώνιος, Ομ. Δ/ντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ ΙΤΕ Κρήτης και ο κ. Νιάρχος Παναγιώτης, Ομ. Καθηγητής Παρατηρησιακής Αστροφυσικής του ΕΚΠΑ οι οποίοι συνεπήραν τα παιδιά με τις διαλέξεις τους.

Ο κ. Καπιωτάς Ευάγγελος, φοιτητής Γεωλογίας, έκανε μία πολύ ενδιαφέρουσα εισαγωγή στον κόσμο του Σύμπαντος με το StarLab: το φορητό πλανητάριο. Η κα. Καλδέλλη Ηλέκτρα, Υπεύθυνη Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Ευεργέτουλα πραγματοποίησε μία εξαιρετική παρουσίαση με θέμα:  «Οξυμέτρηση Ελαιολάδου». 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες έδωσαν από καρδιάς στον κ. Μουσά Ξενοφών, Καθηγητή Φυσικής Διαστήματος του ΕΚΠΑ, ο οποίος έδωσε δύο διαλέξεις, τη μία στους μαθητές/μαθήτριες του Θερινού Σχολείου και τη δεύτερη ανοιχτή για το κοινό σχετικά με το Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Τέλος, συγχαρητήρια αξίζουν στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς που διοργάνωσαν τις πειραματικές δραστηριότητες του Θερινού Σχολείου:

  1. Ρούγγο Γεώργιο, υπεύθυνο ΕΚΦΕ ΔΔΕ Λέσβου,
  2. Κακαρίδου Μαρία, Φυσικό
  3. Μαμουλέλλη Ευστράτιο, Φυσικό
  4. Παλαιολόγου Ελένη, Φυσικό
  5. Χατζηκωντή Όλγα, Βιολόγο
  6. Θωμαΐδη Βασιλική, Χημικό
  7. Πάπαρου Φλώρα, Χημικό Μηχανικό

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ