× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Θα αποδεχτούμε ως μοιραίοι και άβουλοι την κωματώδη κατάσταση στον τουρισμό;»

Κριτική σε κυβέρνηση και Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Παναγιώτη Μπαρούτη για το μεταφορικό ισοδύναμο με αίτημα για διεύρυνση του μέτρου και για τους επισκέπτες των νησιών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/6/2022

«Θα αποδεχτούμε ως μοιραίοι και άβουλοι την κωματώδη κατάσταση στον τουρισμό;»

Τα ζητήματα της τουριστικής υπανάπτυξης της Λέσβου και του μεταφορικού ισοδύναμου ανοίγει το Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικού Αιγαίου του Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας με εκτενή παρέμβαση του Προέδρου του Παναγιώτη Μπαρούτη προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη.

Συγκεκριμένα μιλάει για τουριστική υπανάπτυξη, για την ανάγκη εφαρμογής ενός master plan για τον τουρισμό στο οποίο θα συμπράττουν τόσο οι Δήμοι όσο και η Περιφέρεια. Σε ότι αφορά το μεταφορικό ισοδύναμο γίνεται λόγος για έλλειψη οποιασδήποτε παρέμβασης προκειμένου να διευρυνθεί το μέτρο και στους επισκέπτες των νησιών. Επίσης εκφράζεται ο φόβος πως πιθανά η κυβέρνηση στοχεύει στην κατάργηση του μεταφορικού ισοδύναμου.


Αναλυτικά η παρέμβαση του Παναγιώτη Μπαρούτη έχει ως εξής:

«Είναι κοινή διαπίστωση ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ιδιαίτερα η Λέσβος εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια βρίσκεται σε ένα αναπτυξιακό τέλμα που μαζί με την δημογραφική συρρίκνωση δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι. Ασφαλώς και δεν αγνοούμε ότι τα χρόνια αυτά έχουν γίνει και έργα χρήσιμα με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους που όμως δεν είχαν το αναμενόμενο παραγωγικό αποτέλεσμα. Και αυτό μπορεί βάσιμα να αποδοθεί στο ότι η επιλογή των έργων δεν ήταν τέτοια που θα οδηγούσε στην προσέλκυση επενδυτικών σχεδίων σημαντικού μεγέθους που θα είχαν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για τις τοπικές οικονομίες. Μια ιδιαίτερα χαρακτηριστική περίπτωση, ιδιαίτερα για το νησί μας, είναι το τουριστικό προϊόν.

Σε σχέση με αυτό με ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε την μεγάλη πτώση της τουριστικής κίνησης στη Λέσβο για το μήνα Μάιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019. Με μόλις 4741 αφίξεις στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης δεν μπορεί κανείς να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την περαιτέρω πορεία. Η εικόνα γίνεται ιδιαίτερα καταθλιπτική όταν διαπιστώνεται πως η τουριστική δραστηριότητα στα υπόλοιπα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport είναι σημαντικά υψηλή. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η κίνηση του αεροδρομίου της Ρόδου με 298.000 επιβάτες, της Κέρκυρας με 169.000, των Χανίων με 150.000. Η σύγκριση είναι συντριπτική για την περιοχή μας και το αναπάντητο ερώτημα, αν και ρητορικό, παραμένει: γιατί αυτή διαιωνιζόμενη υπανάπτυξη; Και αλήθεια αν ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας των 500 συν 200 χιλ. ευρώ για την τουριστική προώθηση δεν υπήρχε πόσο χειρότερα θα ήταν τα πράγματα;


Είναι προφανές από τα παραπάνω στοιχεία ότι η βαριά βιομηχανία της Χώρας, όπως είναι ο Τουρισμός, δεν γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη στο νησί μας. Είναι μια κατάσταση που δυστυχώς διαιωνίζεται για δεκαετίες όταν άλλες νησιωτικές περιοχές πραγματοποιούσαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούν πραγματικά άλματα. Έτσι μπαίνει φυσιολογικά το ερώτημα αν θα αποδεχτούμε ως μοιραίοι και άβουλοι αυτή την κωματώδη κατάσταση ή θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να δώσουμε επιτέλους μια προοπτική στον τουριστικό τομέα.


Εμείς σαν Οικονομικό Επιμελητήριο πολλές φορές γράψαμε και εισηγηθήκαμε για την χρησιμότητα δημιουργίας ενός Master Plan για τον τουρισμό που θα συμμετείχαν η Περιφέρεια, οι Δήμοι και οι φορείς και που θα έπρεπε να ακολουθηθεί από όλους, σύμφωνα με τις δυνατότητες τους και να επικαιροποιείται κάθε χρόνο όπως στο Νότιο Αιγαίο, την Κρήτη και σε άλλες περιοχές που έχουν τουρισμό. Δυστυχώς όμως δεν εισακουσθήκαμε.


Η δική μας, λοιπόν, άποψη είναι ότι πολλά μπορεί να γίνουν για να ξεφύγουμε από το τέλμα. Δυστυχώς, όμως, αντί να παίρνονται μέτρα που θα δώσουν ώθηση στην τουριστική αγορά παρατηρείται μια αντιπαραγωγική κατανομή εθνικών και κοινοτικών πόρων.

Δεν παρατηρήσαμε, για παράδειγμα, καμία ενέργεια της Περιφέρειας για την διεύρυνση εφαρμογής του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε τρόπο που να καλύπτει και τους ημεδαπούς επισκέπτες, μη μόνιμους κατοίκους της Περιφέρειας.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αυξήσει τις επισκέψεις για παραθερισμό στο νησί. Αλλά όχι μόνο δεν δραστηριοποιείται στην επέκταση του μέτρου αλλά δεν δείχνει ιδιαίτερο ζήλο στην υποστήριξη του καθώς δεν εκδηλώνει καμία ουσιαστική αντίδραση στην προκλητική αναβλητικότητα στην αποζημίωση των δικαιούχων φυσικών προσώπων που έχει γίνει μέχρι 30/09/21 και των επιχειρήσεων μέχρι 30/06/21.

Εδώ ας υπενθυμίσουμε το μνημειώδες σχόλιο του αρμόδιου υπουργού ότι: «οι νησιώτες δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το μεταφορικό ισοδύναμο»! Δηλαδή τους δίνουν οικονομική ενίσχυση αλλά αυτοί δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Θεωρούμε πως η περιφερειακή αρχή σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές στα πλαίσια μιας αναπτυξιακής προοπτικής θα μπορούσε να συγκεντρώσει και να διαχειριστεί καλύτερα τους σημαντικούς χρηματικούς πόρους με τους οποίους να επιδοτήσει το κόστος μετακίνησης στην νησιωτική μας περιφέρεια απαιτώντας παράλληλα και την συνεισφορά της Πολιτείας για την Περιφέρεια μας που τόσο έχει πληγεί από το μεταναστευτικό.

Η επίκληση δημοσιονομικών δυσκολιών δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογητικό παράγοντα τη στιγμή που δεν έχει γίνει καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Ένα στοιχείο που επιπλέον θα θέλαμε να θίξουμε είναι το κατά πόσον η επιδότηση του κόστους μεταφοράς εμπορευμάτων μετακυλύεται, όπως θα έπρεπε, στους καταναλωτές και δεν το καρπώνονται οι ωφελούμενες επιχειρήσεις. Ένας έλεγχος στο ζήτημα θα ήταν και αναγκαίος και χρήσιμος.

Η αλματώδης αύξηση στα ναύλα για τις νησιωτικές περιοχές κατά 25-30 % κάνει επιτακτική την ανάγκη ευέλικτης προσέγγισης από την Πολιτεία και τις σχετικές Περιφέρειες ιδίως όσον αφορά τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές. Αυτό εξάλλου αποτελεί και εισήγηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς της Επιτροπή.

Κλείνοντας με το κρίσιμο θέμα του Μεταφορικού Ισοδύναμου θέλουμε να τονίσουμε ότι:

-ελπίζουμε η απαράδεκτη κωλυσιεργία της πολιτείας να ανταποκριθεί έγκαιρα στο θεσπισμένο αυτό μέτρο δεν αποτελεί προανάκρουσμα για την ολοκληρωτική του κατάργηση.

-στο θέμα αυτό δεν δικαιολογούνται δεύτερες σκέψεις υπαγορευόμενες από στενό κομματικό συμφέρον.

 -η Πολιτεία ,οι βουλευτές, Περιφερειακή Αρχή και οι Δήμοι να εξετάσουν σοβαρά την δυνατότητα επέκτασής του στους μη μόνιμους ημεδαπούς επισκέπτες».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Νέο Δ.Σ. στον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο Γαβαθάς»

Πρόεδρος αναδείχθηκε η κ. Χριστίνα Τσόχατζη
ΑΓΡΟΤΕΣ

90.000 ευρώ στο Συνεταιρισμό Κλειούς

Χρηματοδότηση, μέσω προγραμματικής σύμβασης, για αποκατάσταση ζημιών στο ελαιοτριβείο και την αποθήκη του Συνεταιρισμού
ΕΛΛΑΔΑ

Θα συνεχιστεί και το 2023 η καμπάνια «Greek4ForYou»

Στις τουριστικές αγορές του εξωτερικού θα στοχεύσει η καμπάνια αναφέρει η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί απολογισμός δράσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα Χανιά για διακοπές ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Δεν έχει γίνει γνωστό αν θα κάνει κάποια δημόσια εμφάνιση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κώστας Παρασκευάς στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ‑Οδηγητή στη Μυτιλήνη

Φέτος το 48ο Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στα 70 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Σφυροκόπημα» Μαλέλη στον Μουτζούρη για την τουριστική προβολή

«Σκόρπισαν 1 εκατ. ευρώ σε ημετέρους-Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

40.000 επιβάτες λιγότεροι στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Χαμηλότερη η επιβατική κίνηση το επτάμηνο του 2022 σε σχέση με το επτάμηνο του 2019
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ένα νέο δοκιμαστικό ταξίδι για το Smyrna di levante

Συνεχίζει τις αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα για το πλοίο η Levante Ferries
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τρεις συλλήψεις για οδήγηση χωρίς δίπλωμα

Σειρά συλλήψεων από την Αστυνομία το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου
ΕΛΛΑΔΑ

Τα καμώματα Αθανασίου τροφοδοτούν την τουρκική προπαγάνδα

Έξω φρενών με το βουλευτή Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας το Μέγαρο Μαξίμου. Για παρακολούθηση «τουρκικής καταγωγής πολιτών στην Ελλάδα» μιλά το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu εργαλειοποιώντας εναντίον της χώρας τις δηλώσεις του κυβερνητικού βουλευτή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη γονέας του 10χρονου κατηγορούμενου για εμπρησμό

Κατηγορείται για παραμέληση εποπτείας ανήλικου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η ιστορία του κάστρου της Μυτιλήνης σε 30 λεπτά

Κάθε Δευτέρα από τις 8.30 έως τις 3.30 προβάλλεται στο κάστρο στο ειδικό ψηφιακό σύστημα που έχει τοποθετηθεί και στη σελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων