× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αλλη μία ποδηλατική βραδιά για τον τουρισμό και τη Λέσβο

Μίλησαν Τίτος Χατζέλλης και Λία Αγιαμαρνιώτη από το Lesvos Ride και ο Γιάννης Σπιλάνης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/7/2022

Αλλη μία ποδηλατική βραδιά για τον τουρισμό και τη Λέσβο

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου διεξήχθη στο OpenSpace στη Μυτιλήνη το τρίτο Bike Day, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας OpenBike του Αστερία για την προώθηση της αστικής ποδηλασίας. Θεματική αυτής της ποδηλατικής βραδιάς ήταν ο ποδηλατικός αλλά και γενικά ο εναλλακτικός τουρισμός, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τα οφέλη που αποφέρουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρχικοί ομιλητές ήταν οι Τίτος Χατζέλλης και Λία Αγιαμαρνιώτη, δύο επαγγελματίες του χώρου των μη παραδοσιακών μορφών τουρισμού, από το Lesvos Ride που μας μίλησαν για τον ποδηλατικό τουρισμό και πιο συγκεκριμένα την κατάστασή του στο νησί. Υπογράμμισαν τ’ ότι παρά την ύπαρξη ενός εκτεταμένου ευρωπαϊκού δικτύου ποδηλατών-τουριστών και την δυναμικά ανερχόμενη πορεία του κλάδου ειδικά στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, εντούτοις στην Ελλάδα οι σχετικές πρωτοβουλίες υστερούν και μένουν αργοπορημένοι ακολουθητές των εξελίξεων. Ενώ το κόστος ανάπτυξης των κατάλληλων υποδομών είναι εξαιρετικά χαμηλό, ειδικά συγκρινόμενο μ’ αυτό του κλασικού τουρισμού, παρατηρείται αδικαιολόγητη ολιγωρία εκ μέρους των αρχών με αποτέλεσμα τη μη αξιοποίηση του τεράστιου δυναμικού της χώρας και ειδικά της Λέσβου. Χαρακτηριστικά, σε σχετική έρευνα τουριστικού πρακτορείου του εξωτερικού, η Λέσβος έχει χαρακτηριστεί ιδανικός προορισμός ποδηλατικού τουρισμού με την προϋπόθεση ανάπτυξης των υποδομών εκείνων που εξασφαλίζουν την ασφάλεια των ποδηλατών.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Γιάννης Σπιλάνης, περιφερειακός σύμβουλος και διευθυντής του Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου, και λαμβάνοντας τη σκυτάλη από τους προηγούμενους ανέδειξε την ανεπάρκεια των αρχών ως τώρα να ανταποκριθούν σ’ αυτή τη σύγχρονη πρόκληση. Αναγνωρίζοντας ότι οι πλέον αρμόδιες και ικανές επί του θέματος είναι οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές παρά το κράτος, τόνισε τη στασιμότητα που επικρατεί ως αποτέλεσμα της απουσίας πολιτικής βούλησης για κατάρτιση συγκεκριμένου και ολιστικού σχεδίου τουριστικής αξιοποίησης του νησιού. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη για άσκηση πίεσης ώστε τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου να γίνουν προορισμοί ευζωίας και ευεξίας, ένας στόχος που γίνεται ακόμα πιο επιτακτικός στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ. Κλείνοντας επισήμανε την πρωτεύουσα σημασία της υποστηρικτικής παρέμβασης των θεσμικών φορέων εκεί όπου η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν επαρκεί.

Μετά τις τοποθετήσεις των ομιλητών ακολούθησε ιδιαίτερα ζωηρή συζήτηση από το κοινό, μεταξύ του οποίου βρίσκονταν και αρκετοί επαγγελματίες του τουρισμού, όπου εκτέθηκαν οι χρόνιες αγκυλώσεις του κλάδου και η επικράτηση επιμέρους μικροσυμφερόντων. Χάρη σ’ αυτά καταργείται η πρόοδος και προωθείται ένα στρεβλό μοντέλο τουριστικής εκμετάλλευσης που θυσιάζει τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας στο βωμό του πρόσκαιρου κέρδους για λίγους.

Η πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα έκλεισε με τον Δημήτρη Μουρατίδη εκ μέρους του Αστερία, ο οποίος μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς της Margo Mactaggart, Καναδής ποδηλατοτουρίστριας που μετά από μια επίσκεψη στο νησί μας έχει γίνει ένθερμη πρέσβειρα του νησιού στην παγκόσμια ποδηλατική κοινότητα, και έληξε την εκδήλωση με την υπενθύμιση ότι το ποδήλατο αποτελεί την περιβαλλοντικά υπεύθυνη και οικονομικά συμφέρουσα λύση για πολλά από τα προβλήματα των κοινωνιών μας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή