× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αλλη μία ποδηλατική βραδιά για τον τουρισμό και τη Λέσβο

Μίλησαν Τίτος Χατζέλλης και Λία Αγιαμαρνιώτη από το Lesvos Ride και ο Γιάννης Σπιλάνης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/7/2022

Αλλη μία ποδηλατική βραδιά για τον τουρισμό και τη Λέσβο

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου διεξήχθη στο OpenSpace στη Μυτιλήνη το τρίτο Bike Day, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας OpenBike του Αστερία για την προώθηση της αστικής ποδηλασίας. Θεματική αυτής της ποδηλατικής βραδιάς ήταν ο ποδηλατικός αλλά και γενικά ο εναλλακτικός τουρισμός, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τα οφέλη που αποφέρουν.

Αρχικοί ομιλητές ήταν οι Τίτος Χατζέλλης και Λία Αγιαμαρνιώτη, δύο επαγγελματίες του χώρου των μη παραδοσιακών μορφών τουρισμού, από το Lesvos Ride που μας μίλησαν για τον ποδηλατικό τουρισμό και πιο συγκεκριμένα την κατάστασή του στο νησί. Υπογράμμισαν τ’ ότι παρά την ύπαρξη ενός εκτεταμένου ευρωπαϊκού δικτύου ποδηλατών-τουριστών και την δυναμικά ανερχόμενη πορεία του κλάδου ειδικά στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, εντούτοις στην Ελλάδα οι σχετικές πρωτοβουλίες υστερούν και μένουν αργοπορημένοι ακολουθητές των εξελίξεων. Ενώ το κόστος ανάπτυξης των κατάλληλων υποδομών είναι εξαιρετικά χαμηλό, ειδικά συγκρινόμενο μ’ αυτό του κλασικού τουρισμού, παρατηρείται αδικαιολόγητη ολιγωρία εκ μέρους των αρχών με αποτέλεσμα τη μη αξιοποίηση του τεράστιου δυναμικού της χώρας και ειδικά της Λέσβου. Χαρακτηριστικά, σε σχετική έρευνα τουριστικού πρακτορείου του εξωτερικού, η Λέσβος έχει χαρακτηριστεί ιδανικός προορισμός ποδηλατικού τουρισμού με την προϋπόθεση ανάπτυξης των υποδομών εκείνων που εξασφαλίζουν την ασφάλεια των ποδηλατών.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Γιάννης Σπιλάνης, περιφερειακός σύμβουλος και διευθυντής του Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου, και λαμβάνοντας τη σκυτάλη από τους προηγούμενους ανέδειξε την ανεπάρκεια των αρχών ως τώρα να ανταποκριθούν σ’ αυτή τη σύγχρονη πρόκληση. Αναγνωρίζοντας ότι οι πλέον αρμόδιες και ικανές επί του θέματος είναι οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές παρά το κράτος, τόνισε τη στασιμότητα που επικρατεί ως αποτέλεσμα της απουσίας πολιτικής βούλησης για κατάρτιση συγκεκριμένου και ολιστικού σχεδίου τουριστικής αξιοποίησης του νησιού. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη για άσκηση πίεσης ώστε τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου να γίνουν προορισμοί ευζωίας και ευεξίας, ένας στόχος που γίνεται ακόμα πιο επιτακτικός στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ. Κλείνοντας επισήμανε την πρωτεύουσα σημασία της υποστηρικτικής παρέμβασης των θεσμικών φορέων εκεί όπου η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν επαρκεί.

Μετά τις τοποθετήσεις των ομιλητών ακολούθησε ιδιαίτερα ζωηρή συζήτηση από το κοινό, μεταξύ του οποίου βρίσκονταν και αρκετοί επαγγελματίες του τουρισμού, όπου εκτέθηκαν οι χρόνιες αγκυλώσεις του κλάδου και η επικράτηση επιμέρους μικροσυμφερόντων. Χάρη σ’ αυτά καταργείται η πρόοδος και προωθείται ένα στρεβλό μοντέλο τουριστικής εκμετάλλευσης που θυσιάζει τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας στο βωμό του πρόσκαιρου κέρδους για λίγους.

Η πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα έκλεισε με τον Δημήτρη Μουρατίδη εκ μέρους του Αστερία, ο οποίος μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς της Margo Mactaggart, Καναδής ποδηλατοτουρίστριας που μετά από μια επίσκεψη στο νησί μας έχει γίνει ένθερμη πρέσβειρα του νησιού στην παγκόσμια ποδηλατική κοινότητα, και έληξε την εκδήλωση με την υπενθύμιση ότι το ποδήλατο αποτελεί την περιβαλλοντικά υπεύθυνη και οικονομικά συμφέρουσα λύση για πολλά από τα προβλήματα των κοινωνιών μας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Η Αγιάσος τιμά τους νεκρούς του μπλόκου της 28ης Μαρτίου 1944

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
ΥΓΕΙΑ

Στα Κέντρα Υγείας Καλλονής και Πολιχνίτου ο Ιάσων Πιπίνης

Συναντήθηκε με στελέχη των δύο δομών υγείας της Λέσβου καθώς και με την Επιτροπή Αγώνα Στήριξης του Κέντρου Υγείας Πολιχνίτου
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ημερίδα για την εκπαίδευση των προσφύγων

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Μαρτίου στην Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Στην «ΠΡΑΞΙΣ» η κατασκευή του Κέντρου Υγείας Μανταμάδου

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός του έργου από το ΤΑΙΠΕΔ, τεχνική εταιρεία «ΠΡΑΞΙΣ» είναι η ανάδοχος του έργου
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Προβολή της ταινίας «North Country» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Στο αμφιθέατρο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου , στη Μυτιλήνη, την Παρασκευή 24 Μαρτίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εντυπωσιακή εκπαίδευση πυροσβεστών στον εξομοιωτή αστικής πυρκαγιάς

Στο ειδικό όχημα της πυροσβεστικής που εσωτερικά μοιάζει με φλεγόμενο διαμέρισμα οι πυροσβέστες της Λέσβου ως την Τετάρτη θα κληθούν να σβήσουν αληθινή φωτιά και να σώσουν 2 παιδιά
ΑΤΖΕΝΤΑ

Επιμορφωτικό διήμερο για τη γαλλική γλώσσα στη Μυτιλήνη

Την Πέμπτη 30 και την Παρασκευή 31 Μαρτίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στην Επάνω Σκάλα, στο φως κτίσματα των Ρωμαϊκών χρόνων

Συνεχίζεται η αρχαιολογική ανασκαφή στο οικόπεδο του Δήμου Μυτιλήνης όπου κατασκευάζεται ο χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού»

Μαζικοί λαϊκοί αγώνες ενάντια στην πολιτική που λεηλατεί τις ζωές και τα δικαιώματα του λαού αναφέρει η ανακοίκωση του ΚΚΕ μ-λ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σχολεία από όλη την Ελλάδα γνωρίζουν τη φυσική κληρονομιά της Λέσβου

Στη Λέσβο βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου και το 1ο ΓΕΛ Νέου Ψυχικού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό»

Κινητοποίηση των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Λέσβου ενάντια στο νομοσχέδιο που ανοίγει την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση του νερού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η κυβέρνηση υλοποιεί δυο έργα αναβάθμισης στο Βοστάνειο και στο ΕΚΑΒ»

Ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ιάσων Πιπίνης επισκέφθηκε το νοσοκομείο της Μυτιλήνης και το ΕΚΑΒ