× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πρόγραμμα επιτήρησης για τον καταρροϊκό πυρετός

Εγκρίθηκε η εφαρμογή του προγράμματος για το 2022

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/8/2022

Πρόγραμμα επιτήρησης για τον καταρροϊκό πυρετός

Σε περίπτωση υποψίας καταρροϊκού πυρετού (συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης ορομετατροπής ζώου μάρτυρα), η αρμόδια κτηνιατρική αρχή της Περιφερειακής Ενότητας, ενημερώνει άμεσα την κεντρική αρμόδια αρχή (Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) και προβαίνει στις κάτωθι ενέργειες:



-Με απόφαση της αρμόδιας κτηνιατρικής υπηρεσίας της Περιφέρειας, όλα τα ζώα της εκμετάλλευσης υπόκεινται σε περιορισμό των μετακινήσεων μέχρι να γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα της κλινικής, επιδημιολογικής και εργαστηριακής έρευνας που διεξάγεται από την αρμόδια αρχή, εκτός αν η μετακίνηση πραγματοποιείται σκοπό την άμεση σφαγή.



-Περαιτέρω, δίνει εντολή για μέτρα μετριασμού του κινδύνου, όπου είναι αναγκαίο και τεχνικά εφικτό, ώστε να αποτραπεί ή να μειωθεί η έκθεση των ζώων από τον στοχευόμενο ζωικό πληθυσμό σε επιθέσεις από διαβιβαστές.



-Επεκτείνει τα ως άνω μέτρα σε εγκαταστάσεις όπου τα ζώα από τον στοχευόμενο ζωικό πληθυσμό είχαν παρόμοια έκθεση σε διαβιβαστές λοιμωδών νόσων με αυτή στην οποία υπόκεινταν τα ζώα για τα οποία υπάρχει υπόνοια νόσου.



-Εάν υπάρχουν ενδείξεις από τη διενέργεια της επιδημιολογικής έρευνας, ότι η εκμετάλλευση που βρισκόταν το ζώο, όταν ανέκυψαν οι υπόνοιες για τη νόσο, δεν είναι η εκμετάλλευση στην οποία το ζώο μολύνθηκε, πρέπει να τεθεί, επιπλέον, σε επιτήρηση και η δεύτερη εκμετάλλευση στην οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι έλαβε χώρα η μόλυνση.



-Ενημέρωση των κτηνοτρόφων, σχετικά με τη συμπτωματολογία, την παθογένεια και την επιδημιολογία του καταρροϊκού πυρετού, καθώς και επεξήγηση των ισχυόντων νομικών, διοικητικών και οικονομικών μέτρων.



Τα μέτρα που προβλέπονται στο παρόν άρθρο μπορούν να ανακληθούν με σχετική απόφαση, όταν η τοπική αρμόδια αρχή εκτιμήσει ότι δεν είναι πλέον αναγκαία για τον περιορισμό του κινδύνου εξάπλωσης της νόσου. Για την τεκμηρίωση της εφαρμογής των μέτρων επί υποψίας της νόσου, καθώς και της άρσης αυτών, συμπληρώνονται και αποστέλλονται τα ανάλογα κατά περίπτωση διοικητικά έγγραφα που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Παράταση στο πρόγραμμα κατάρτισης του Επιμελητηρίου Λέσβου

Ως τις 10 Μαΐου μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι