× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία για το καλοκαίρι και όχι μόνο!

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΟΥ*

Δημοσίευση 13/8/2022

Βιβλία για το καλοκαίρι και όχι μόνο!

Αύγουστε, καλέ μου μήνα να ήσουν δύο φορές τον χρόνο, λέει ο σοφός λαός μας! Μήνας διακοπών για τον περισσότερο κόσμο, ξεγνοιασιά και βιβλία στο κομοδίνο, στην παραλία και στη βαλίτσα! Αλλά και βιβλία γνώσεων για τα παιδιά!

Τώρα το καλοκαιράκι που υπάρχει χρόνος παραπάνω για να ξεφυλλίζουμε και να διαβάζουμε μαζί με τα παιδιά βιβλία, ας μην χάσουμε την ευκαιρία για να χαρούμε και αυτές τις στιγμές μαζί τους!

Ένα από τα βιβλία αυτά που σας προτείνω μέσα από το οποίο θα μάθουν οι γονείς με την βοήθεια του στα βλαστάρια τους για όλα όσα υπάρχουν κάτω και πάνω στο νερό των ωκεανών, είναι το 101 εικόνες από τη θάλασσα, των εκδόσεων susaeta. Οι σελίδες του είναι από σκληρό χαρτόνι, οπότε είναι κατάλληλο και για μικρότερες ηλικίες, σε συνδυασμό με τα χρώματα τις εικόνες και με τον όλο τρόπο που είναι δομημένο! Στο οπισθόφυλλο του αναφέρει: Πόσα πολλά διαφορετικά ζώα κολυµπούν στους ωκεανούς! Και όχι µόνο! Στη θάλασσα, εκτός από τα πλάσµατα του νερού, θα συναντήσεις πλοία, σηµαδούρες, γλάρους… Θέλεις να τα δεις; Παρέα µε αυτό το βιβλίο, που είναι γεµάτο χαρούµενες εικόνες και φωτογραφίες µε ζωηρά χρώµατα, θα γνωρίσεις τον πανέµορφο κόσµο της θάλασσας και των ωκεανών!

Ο ΔΡΑΚΟΣ ΜΠΟΥΡΠΟΥΛΗΘΡΑΣ του Σπύρου Πετρουλάκη, σε εικονογράφηση του Νίκου Γιαννόπουλου, από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, είναι η πρόταση μου για να το διαβάσετε μαζί με τα παιδάκια σας! Το λάτρεψα! Με τι γλυκό τρόπο μας μιλά για την διαφορετικότητα, την παραγκώνιση, την αδικία, την άγνοια για το διαφορετικό και την επιθετικότητα που μπορεί να προκαλέσει, την φιλία και την δικαίωση!

Ετούτος ο δράκος που οι άλλοι δράκοι δεν θελαν γιατί δεν έβγαζε φωτιές από το στόμα, αλλά όμορφες μπουρμπουλήθρες, και οι άνθρωποι τον φοβόντουσαν γιατί ήταν δράκος, έσβηνε φωτιές με την καθοδήγηση του ενός και μοναδικού φίλου που είχε αποκτήσει!

Όλα αυτά πριν γίνει αποδεκτός ως ο ήρωας όλων! Στο οπισθόφυλλό του γράφει: Προσοχή, προσοχή! Αυτό το παραμύθι πρέπει να το διαβάσουν μόνο όσοι δε φοβούνται τους δράκους και τις φωτιές και τις μπουρμπουλήθρες… Θα ήθελες να ανέβεις στην πλάτη του πιο πλακατζή δράκου για ένα συναρπαστικό ταξίδι; Μη φοβηθείς. Αυτός ο δράκος δε βγάζει φωτιές από το στόμα του. Τι βγάζει; Μάντεψε…

Ο ΔΡΑΚΟΣΥΛΛΕΚΤΗΣ Ένα παγωτό για τον Ισίδωρο, με το όνομα, που λατρεύει τα παγωτά, όλα τα άλλα τα βαριέται! Φαντάζομαι όλοι μας τα θέλουμε τα παγωτά, ειδικά τώρα το καλοκαίρι! Οπότε τον καταλαβαίνουμε!

Ένα χαριτωμένο βιβλίο, από την σειρά με τον παιχνιδιάρη δράκο, των Κυριάκου Αθανασιάδη και Ναταλίας Καπατσούλια, από τις εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ. To τρίτο βιβλίο της νέας σειράς «Δρακοσυλλέκτης» από τους αγαπημένους σε όλα τα παιδιά Κυριάκο Αθανασιάδη και Ναταλία Καπατσούλια. Ιστορίες με συμπαθητικά δρακάκια που μπλέκονται σε ξεκαρδιστικές περιπέτειες!

Περιγραφή: Πριν από πολλά πολλά χρόνια υπήρχαν δράκοι. Αλλά φοβόνταν τους ανθρώπους και πήγαν να κρυφτούν στα δάση. Όμως κάποιοι δράκοι εξακολουθούσαν να γυρίζουν μόνοι τους στην εξοχή. Καμιά φορά, έμπαιναν και στις πόλεις. Και οι άνθρωποι τότε έτρεχαν δεξιά αριστερά, και γινόταν μεγάλη φασαρία. Έτσι, μια μέρα, ένα παιδί αποφάσισε να μαζέψει όλους τους δράκους και να τους οδηγήσει σε μια μυστική περιοχή.

Το παιδί αυτό το έλεγαν Δρακοσυλλέκτη. Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ο Ισίδωρος βαριέται πολύ στο σχολείο του εκεί στη Δρακοχώρα.Αυτό που θέλει στ’ αλήθεια είναι να φύγει, να πετάξει σαν υπερήρωας, να σκαρφαλώσει στο Έβερεστ, να ταξιδέψει στον Βόρειο Πόλο, να κάνει βόλτες στο φεγγάρι και να φάει δέκα παγωτά.Γιατί ο Ισίδωρος τρελαίνεται για παγωτά! Του αρέσουν όλες οι γεύσεις. Όμως προσοχή, Ισίδωρε, προσοχή: Κάτι σε ρωτάει η δασκάλα!

Μιας και αγαπώ πολύ και εγώ η ίδια τα παγωτά, σας έχω και αυτή την πρόταση, Ένας ελέφαντας παγωτατζής, του Λούκα Παναγή, σε εικονογράφηση της Μεταξίας Κλεάνθους! Μας έρχεται από την Κύπρο, όπου ακόμη, οι παγωτατζήδες γυρίζουν τις γειτονιές και πουλάνε τα φρέσκα παγωτά τους στους πελάτες τους.

Οι πιο πολλοί είναι μόνιμοι και με τον καιρό αναπτύσσουν και φιλίες, γίνονται καθημερινή προσμονή και συνήθεια! Στην ιστορία τούτη, όταν ο παγωτατζής τους δεν πέρασε από την γειτονιά οι φίλοι-πελάτες τον αναζήτησαν και έκαναν ότι μπορούσαν για να του ανταποδώσουν την χαρά που τους έδινε και εκείνος κάθε μέρα με τα νόστιμα παγωτά του! Γιατί όλα γίνονται πιο νόστιμα όταν τα μοιράζεσαι! Και τα κατάφεραν! Παραπάνω δεν γράφω, πάω για παγωτό!

Μιας και έχουμε παραπάνω ελεύθερη ώρα το καλοκαίρι, ευκαιρία να μάθουμε την ώρα! Έλα να μάθουμε την ώρα! Το έξυπνα φτιαγμένο βιβλίο από τις εκδόσεις susaeta, με σκληρό χαρτόνι, όμορφα χρώματα και εικόνες, και φυσικά το σχετικό ρολογάκι! Περιγραφή: Θέλεις να µάθεις εύκολα και διασκεδαστικά την ώρα; Χάρη στο βιβλίο αυτό και στους κινούµενους δείκτες του ρολογιού, θα εξοικειωθείς πολύ γρήγορα µε την έννοια του χρόνου και θα µάθεις να διαβάζεις και να λες την ώρα νεράκι!

∆ες πώς περνούν µία ολόκληρη µέρα τα µέλη µιας οικογένειας, από το πρωί έως το βράδυ, µέσα από γνώριµες εικόνες. Κάθε δραστηριότητά τους διαδραµατίζεται µια συγκεκριµένη ώρα της ηµέρας, που µπορείς να τη δείξεις στο ρολόι κινώντας κατάλληλα τον δείκτη των ωρών και των λεπτών. Ένας ευχάριστος και διαδραστικός τρόπος για να µάθεις την ώρα!


Η πρόταση μου για τους ενήλικες, είναι το Όσο πάει, της Βάνας Βουρτσάκη, ανήκει στην κατηγορία βιβλίων της ελληνικής λογοτεχνίας, από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Μάλιστα πρόκειται να παρουσιαστεί, την Τετάρτη 17 Αυγούστου, το απόγευμα στη Μυτιλήνη.

Η δύναμη της αγάπης, έρωτες και μυστικά μα και η πρόσφατη ιστορία της χώρας, παρόντα στο βιβλίο της. Λόγος μεστός και όμορφος που ρέει! Το βιβλίο μοιάζει με ημερολόγιο, μας πάει, χωρίς να μας μπερδεύει, μπρος πίσω στον χρόνο και στον τόπο!

Η Μυτιλήνη, παρούσα σε όλο το βιβλίο! Η γραφή της Βάνας έχει μια θεατρικότητα, πράγμα λογικό και καθόλου τυχαίο, αφού είναι εκπαιδευτικός, έχει σπουδάσει θεατρολογία και σκηνοθετεί για παιδιά και ενήλικες θεατρικές παραστάσεις. Στο οπισθόφυλλό του αναφέρει:

Οι μεταβολές στη ζωή της Χριστίνας μετά τον χωρισμό με τον άνδρα της την οδηγούν στη Μυτιλήνη. Η παρέα και η γνωριμία με τον Φώτη δεν την αφήνει ανεπηρέαστη. Η άγρια δολοφονία του δικηγόρου Κωσταντίνου Βασιλείου το καλοκαίρι του 2018, ταράζει τη σχέση τους και τους εμπλέκει σε καταστάσεις ανεξέλεγκτες, που ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου. Η δικηγόρος Ελένη Αναγνώστου προσπαθεί να ξεμπλέξει τα νήματα της ιστορίας που ξεκινούν από το 1920, τότε που στην Αθήνα ο Γιάννης Δάσκος και η Βασιλική αποκτούν τον Περικλή.

Το καφενείο τους βρίσκεται δίπλα στην επιχείρηση του Κώστα Βασιλείου. Στον ίδιο χώρο γεννιέται από πρόσφυγες γονείς η Ελευθερία.

Τα ιστορικά γεγονότα τρέχουν παράλληλα με τις ερωτικές σχέσεις μπλέκοντας σε μια δίνη τους ήρωες. Οι επιλογές καθορίζουν τη ζωή τους. Λησμονημένες αλήθειες εισβάλλουν ανατρέποντας κάθε πραγματικότητα.

Ξεδιπλώνουν παλιές ιστορίες, απειλητικές και σκοτεινές που αποδεικνύουν πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες ανάμεσα στην αγάπη και στο μίσος. Μια λυσσαλέα μάχη για τη ζωή, ένας αγώνας επιβίωσης παράλληλα με τα πολιτικά γεγονότα.

Η συμμετοχή των ηρώων στην εξέγερση του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη αναδεικνύει μια άλλη πτυχή της ανθρώπινης φύσης, καθοριστική για τις έρευνες της δικηγόρου.

Τελικά πού μπορείς να φτάσεις όταν αγαπάς; Οι έρωτες, οι θάνατοι, οι προδοσίες και οι αποκαλύψεις αναδύονται από το παρελθόν, σμίγουν εκρηκτικά με το σήμερα ανατρέπουν δεδομένα και πεποιθήσεις. Η λύση του μυστηρίου κρύβεται μέσα στις συγκλονιστικές αλήθειες που αποκαλύπτονται. Η Χριστίνα εκτεθειμένη μέσα σε όλα αυτά αγωνίζεται για να επουλώσει τις πληγές της. Ένα ταξίδι φυγής και εσωτερικής αναζήτησης για να αλλάξει τη ζωή της. Οι ραγδαίες συναισθηματικές διακυμάνσεις την οδηγούν σε αποφάσεις. Θα βγει άραγε αλώβητη από όλη αυτή την ιστορία;

Καλοδιάβαστα και καλοτάξιδα να είναι όλα τα βιβλία!

*Η Αθανασία Δαφιώτου είναι δημοσιογράφος-θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Οι «Αστεγοι» πάνε Καλλονή και Γέρα

Με τη θεατρική παράσταση του Άρθουρ Μίλερ «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» το Σάββατο και την Κυριακή στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής και στην Αίθουσα «Οδυσσέας Ελύτης» στον Παπάδο
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Πρεμιέρα για το 10ο Φεστιβάλ AegeanDocs

Από την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΒΙΒΛΙΟ

Γράψτε ένα βιβλίο για την Αγιάσο

Ανοιχτή πρόσκληση από το Αναγνωστήριο σε συγγραφείς κάθε ηλικίας να γράψουν ένα διήγημα ή ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τη φύση και την πολιτιστική κληρονομιά της Αγιάσου
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Η προκυμαία της Σμύρνης» στο Μουσείο της Αγίας Παρασκευής

Προβολή της ταινίας - ντοκιμαντέρ του Άγγελου Κοβότσου την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στις 6.30 το απόγευμα στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Ταινία για τη Διδώ Σωτηρίου

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει «Το άρωμα των πραγμάτων, η Μικρασιάτισσα Διδώ Σωτηρίου» των Thomas Balkenhol και Erman Okay
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια υπέροχη βραδιά με μουσική και παραμύθια

Μάγεψαν τους θεατές στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου την περασμένη Κυριακή η θεατρολόγος - ηθοποιός Νάσια Δαφιώτη και ο μουσικός Γρηγόρης Μολυβιάτης
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Κλικ»: Μια ταινία για τα ψηφιακά δικαιώματα

Προβάλλεται την Παρασκευή στις 9.30 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ AegeanDocs
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή για λίγες ημέρες η αρχαιολογική Συλλογή Ερεσού

Από Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Συνεχίζεται η μεγάλη έκθεση φωτογραφίας για τη Μικρασία

Η έκθεση «Μικρασία, αλησμόνητες πατρίδες. Από τη Μεγάλη Ιδέα στην Καταστροφή» θα λειτουργεί μέχρι τις 2 Οκτωβρίου οργανωμένη από το Σύλλογο Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «το Δελφίνι» και το Σύλλογο κατοίκων Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το Κιρκινέτσι»
ΘΕΑΤΡΟ

«Μαμά έχουμε πρόβα»

Μουσική αφηγηματική διαδραστική αλλά και εκπαιδευτική παράσταση που σκοπό έχει να γνωρίσει τον κόσμο της μουσικής στα παιδιά
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για όλους!

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΟΥ*
ΒΙΒΛΙΟ

Ο συγγραφέας Γιάννης Ξενάκης στο «Book and Art»

Θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του με τίτλο «Ναι» τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα