× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ώρα της αλήθειας για τις τιμές του γάλακτος

Στα 1,80 ευρώ θέλουν το πρόβειο γάλα οι κτηνοτρόφοι. Αποφεύγουν τον ανταγωνισμό οι τυροκόμοι

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 22/9/2022

Η ώρα της αλήθειας για τις τιμές του γάλακτος

Τις επόμενες ημέρες έρχεται η ώρα της αλήθεια για τις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος στην Ελλάδα. Βέβαιη θεωρείται η αύξηση των τιμών παραγωγού. Οι τυροκομικές επιχειρήσεις της χώρας γνωρίζουν καλά πως η μεγάλη αύξηση του κόστους των ζωοτροφών αν δεν αντιμετωπισθεί με αύξηση των εσόδων θα οδηγήσει σε κατάρρευση την κτηνοτροφία της χώρας. Τους προηγούμενους μήνες «ξοδεύτηκαν» πολλά δημοσιογραφικά ρεπορτάζ που στην ουσία κατέγραφαν τις επιθυμίες των κτηνοτρόφων για αύξηση των τιμών του πρόβειου γάλακτος ως τα 2,00 ευρώ ανά κιλό και ανάλογη αύξηση των τιμών του κατσικίσιου γάλακτος.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως οι μεγάλες τυροκομικές και γαλακτοκομικές επιχειρήσεις έχουν συμφωνήσει να αποφύγουν ένα «ανοιχτό πόλεμο» τόσο σε ότι αφορά τις τιμές όσο και σε ότι αφορά τις ποσότητες που θα πάρουν από την αγορά η κάθε μία. Αυτός πιθανότατα είναι ο λόγος που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί οι πρώτες συμφωνίες για τις τιμές του γάλακτος που ήδη έχουν οριστικοποιηθεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπάρχουν ορισμένες τυροκομικές επιχειρήσεις έχουν κλείσει συμφωνίες, με συνεταιριστικά σχήματα στο νομό Λάρισας, για την αγορά πρόβειου γάλακτος προς 1,60 ευρώ ανά κιλό. Τιμή αισθητά καλύτερη από την μέση πανελλαδική τιμή των 1,20 ευρώ ανά κιλό που είχε διαμορφωθεί στα τέλη του 2021. Ωστόσο το 1,60 ευρώ ανά κιλό είναι πολύ κάτω από το επίπεδο των 1,80 ευρώ για το πρόβειου γάλα που οι κτηνοτρόφοι θεωρούν ικανοποιητικό για να καλύψουν τα αυξημένα κόστη παραγωγής.

Οι τυροκομικές επιχειρήσεις θεωρούν πως τιμές από 1,50 - 1,60 ευρώ ανά κιλό είναι πολύ ικανοποιητικές. Σε αυτό το επίπεδο τιμών το κόστος πρώτης ύλης για ένα κιλό τυρί φέτα διαμορφώνεται κοντά στα 5,50 ευρώ ανά κιλό την στιγμή που η λιανική τιμή της φέτας προσεγγίζει τα 10 ευρώ το κιλό.

Η αγορά της Λέσβου

Η νησιωτική αγορά γάλακτος της Λέσβου, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει, σταδιακά αποκτά όλο και μεγαλύτερο εκτόπισμα εντός της πανελλαδικής αγοράς. Οι τοπικές τυροκομικές επιχειρήσεις και τοπικά τμήματα των πανελλαδικών τυροκομικών επιχειρήσεων ήδη έχουν ξεκινήσει τις επαφές με τους συνεταιρισμούς του νησιού για να εξασφαλίσουν τις ποσότητες γάλακτος που επιθυμούν. Έμπειροι παρατηρητές, της κτηνοτροφίας του νησιού, εκτιμούν πως η τιμή παραγωγού στην Λέσβο θα διαμορφωθεί κοντά στα 1,60 ευρώ ανά κιλό. Ορισμένοι συνεταιριστές του νησιού υποστηρίζουν πως αυτή θα ήταν μια καλή βάση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις αλλά όχι για να κλειστούν συμφωνίες.

Παρότι μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές (22 Σεπτεμβρίου 2022) δεν είχε γίνει γνωστή κάποια συμφωνία μεταξύ τυροκόμων και γαλακτοπαραγωγικών συνεταιρισμών.
Δική μας εκτίμηση είναι πως φέτος οι τοπικές τυροκομικές επιχειρήσεις θα ανακτήσουν μέρος της αγοράς γάλακτος που είχαν χάσει πριν από ένα χρόνο. Αυτό, τουλάχιστον, δείχνει η έντονη κινητικότητα τους. Μεγάλο πρόβλημα παραμένει η αδυναμία των γαλακτοπαραγωγικών συνεταιρισμών του νησιού να βρουν ένα πλαίσιο συνεργασίας ώστε να πετύχουν καλύτερες τιμές αλλά και καλύτερους όρους συνεργασίας με τις τυροκομικές επιχειρήσεις (π.χ. μεγαλύτερες προκαταβολές, απορρόφηση όλης της παραγωγής γάλακτος κλπ).
Τα δεδομένα στη αγορά
Πέρα από όσα αναφέραμε πιο πάνω, κρίσιμο ρόλο στην διαμόρφωση των τιμών θα παίξουν τα ακόλουθα:
- Η αύξηση των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος σε όλη την Ευρώπη που κάνει ασύμφορες τις εισαγωγές.
- Η μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης των τυροκομικών προϊόντων.
- Η αύξηση της ζήτησης για φέτα στο εξωτερικό.
- Η αύξηση του κόστους των ζωοτροφών.
- Η μεγάλη μείωση του αριθμού των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
- Η εγχώρια παραγωγή πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος το 2022 παρουσιάζει μικρή μείωση.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μείωση 20,1% στον όγκο των νέων οικοδομών

Οριακή αύξηση των νέων οικοδομικών αδειών στο βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα μυστικά του νέου ΠΕΠ βορείου Αιγαίου

Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός ξεκλειδώνει την υλοποίηση έργων και την απορρόφηση των πόρων
ΑΓΟΡΑ

Επιπλέον τραπεζάκια έξω έως 15 Ιανουαρίου

Ανακοίνωση του συλλόγου καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας Μυτιλήνης «Ασπίδα»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο υπέρ των συμβασιούχων εργαζομένων

Ομόφωνο ψήφισμα υπέρ της παραμονής στην εργασία όσων απασχολήθηκαν στην Περιφέρεια για τις ανάγκες αντιμετώπισης του covid – 19
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Με 45.000 αφίξεις από Ευρώπη θα κλείσει η σεζόν για τη Λέσβο»

«Καλύτερες οι προβλέψεις για το 2023» σημειώνει ο τουριστικός πράκτορας Λευτέρης Καραμπλιάς. Τα νούμερα των αφίξεων, δεν αποτυπώνουν τον τζίρο των επιχειρήσεων που ήταν πενιχρός και χάθηκε μέσα στις αυξήσεις
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Καταγγέλλει τον διοικητή του νοσοκομείου Λήμνου η ΑΔΕΔΥ

Εξαντλητική υπερεφημέρευση και κλήση σε απολογία για τον μοναδικό αναισθησιολόγο του νοσοκομείου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Επιμελητηρίων Λέσβου και Τρίπολης της Λιβύης

Αξιόλογες προοπτικές εξαγωγών τοπικών προϊόντων στην Λιβύη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκλογές στον αλιευτικό σύλλογο της Δυτικής Λέσβου

Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πρώτο βραβείο στον «πράσινο» Βαλκανικό διαγωνισμό

Αναγνωρίστηκαν οι πρωτοπόρες ιδέες του «Σπόρου» κατά της καύσης των κλαδεμάτων ελιάς «Stop the burn»
ΑΓΟΡΑ

Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι

17% πάνω η μέση τιμή του ψωμιού στην Μυτιλήνη. 3,48 ευρώ κοστίζει 1 κιλό ψωμί
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Τι περιμένει η κυβέρνηση για να στηρίξει τις επιχειρήσεις;»

Απογοητευμένος από τη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης δήλωσε ο Γιάννης Μουτζούρης του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης. Κατακόρυφη πτώση στην κίνηση της αγοράς το Σεπτέμβριο
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Στα 4,90 ευρώ το πρώτο λάδι της χρονιάς

Την ανοδική τάση των τιμών επιβεβαίωσε η πώληση των πρώτων 300 τόνων ελαιολάδου του Συνεταιρισμού των Αγίων Αποστόλων Λακωνίας