× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Χάνουν το εισόδημα τους οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου

Κρίσιμες παρεμβάσεις στην συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την δακοκτονία. Απαξιωτική τοποθέτηση για εργάτες δακοκτονίας και ελαιοπαραγωγούς από τομεάρχη της δακοκτονίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/10/2022

Χάνουν το εισόδημα τους οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου

Σημαντικές παρεμβάσεις στη συζήτηση για την δακοκτονία έγιναν στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου βορείου Αιγαίο το απόγευμα της Τρίτης 18 Οκτωβρίου από εκπροσώπους φορέων του νησιού. Η μεγάλη διάρκεια της συζήτησης, 4.30 ώρες, ο μεγάλος αριθμός εκείνων που παρακολούθησαν την συζήτηση και των δημοσιογράφων που την κατέγραψαν δείχνει το πόσο σημαντικό ζήτημα είναι για το νησί της Λέσβου η απώλεια εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών.


Ο γεωπόνος Βασίλης Γάλλος υπογράμμισε πως ο δάκος ζει και αναπτύσσεται καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Τόνισε πως οι τρύπες που κάνει ο δάκος στον καρπό χρησιμοποιούνται από άλλα παθογόνα για να αναπτυχθούν. Είπε πως πρέπει να αυξηθεί το μεροκάματο για τους εργάτες της δακοκτονίας για να υπάρξει ενδιαφέρον στελέχωσης των συνεργείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη ανέφερε πως απαιτείται να γίνεται συστηματική έρευνα στο νησί της Λέσβου ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα. Κατά την άποψη του οι βιολογικοί ελαιώνες που δεν ψεκάζονται όπως και οι ακαλλιέργητοι ελαιώνες δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα καθώς σε αυτούς είναι πιθανό να αναπτύσσονται έντομα ανταγωνιστικά του δάκου. Κατά την άποψη σήμερα θα πρέπει να λειτουργήσουμε σε κατεύθυνση συνεργασίας με την φύση για τον περιορισμό του δάκου κι όχι σε αντιπαράθεση με την φύση.



 
Ο πρόεδρος των Λουτρών Βασίλης Μαμώλης μίλησε ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου Κοινοτήτων Λέσβου. Ανέφερε πως υπάρχει εκτεταμένη καρπόπτωση στον ελαιώνα της Λέσβου. Κατά την εκτίμηση του φθάνει ως το 40%. Ο κ. Μαμώλης είχε έντονη φραστική αντιπαράθεση με τον Αντιπεριφερειάρχη Πανάγο Κουφέλο ο οποίος διέκοψε αρκετές φορές την τοποθέτηση του κ. Μαμώλη.


 

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου Στρατής Κόμβος είπε πως η σημερινή Περιφερειακή Αρχή βιάστηκε να παραδώσει το έργο της δακοκτονίας σε εργολάβους. Από εκεί και πέρα η Περιφερειακή Αρχή δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν και επικαλείται συνεχώς νόμους και θεσμικά πλαίσια. Κατά την άποψη του αυτό που οφείλει να κάνει η Περιφέρεια είναι να διεκδικήσει να έχει αυτά που χρειάζονται για να κάνει σωστή καταπολέμηση του δάκου. Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του ανέφερε πως θέση της Ομοσπονδίας είναι να ενταχθούν οι βιολογικοί ελαιώνες στο πρόγραμμα της δακοκτονίας.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβείων Λέσβου Γιώργος Κατζανός υποστήριξε πως για ακόμη μια φορά γίνεται η ίδια συζήτηση στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου και επαναλαμβάνονται τα ίδια πράγματα. Υποστήριξε πως δεν γίνεται σωστή εποπτεία των ψεκασμών και ανέφερε πως κατά την τελευταία συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη του είχε προτείνει να συνδράμουν οι ελαιοτριβείς στην εποπτεία των ψεκασμών. Στην θέση αυτή ο κ. Κουφέλος αντέτεινε την πρόθεση του κ. Κατζανού να συμβάλει στην εποπτεία των ψεκασμών δεν την ασπάζονται όλοι οι ελαιοτριβείς της Λέσβου.



 
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ακρασίου Χρήστος Κουτλής στην σύντομη παρέμβαση του τόνισε πως η δακοκτονία είναι μια δραστηριότητα που πρέπει να γίνεται από τις κρατικές υπηρεσίες και την περιφέρεια προκειμένου να είναι αποτελεσματική.



 Ο υπεύθυνος Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Λέσβου Στρατής Νικολάου υπογράμμισε πως η δακοκτονία είναι πολυπαραγοντικό ζήτημα και ταυτόχρονα δυναμικό. Δηλαδή η επιτυχία του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και εξελίσσεται καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Κι αυτός τόνισε πως η δακοκτονία πρέπει να υλοποιείται με ευθύνη του κράτους και της περιφέρειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



 
Τομεάρχης δακοκτονίας κατά ελαιοπαραγωγών και εργατών δακοκτονίας

Εκ μέρους των γεωπόνων - τομεαρχών του εργάστηκαν φέτος στην δακοκτονία μίλησε η γεωπόνος Βιβή Δίπλα. Η κ. Δίπλα υπογράμμισε πως το κίνητρο για να εργαστεί κανείς στην δακοκτονία είναι το τοπικό συμφέρον και πρόσθεσε «το μεροκάματο για την ελιά καθορίστηκε το 1960 συμβολικά, για τους ανθρώπους που βγαίνανε να δουλέψουν χωρίς να ζητάνε μεροκάματο». Κατά την άποψη της το μεροκάματο των 27 ευρώ για τους εργάτες της δακοκτονίας είναι ικανοποιητικό και υποστήριξε πως αυτό που λείπει είναι η παιδεία.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης της η κ. Δίπλα μίλησε με απαξιωτικό τρόπο για τους εργαζόμενους στην δακοκτονία και τόνισε: «Το έχουμε ζήσει και αυτό το τραγικό να μας στέλνει η Περιφέρεια εργάτες. Ούτε για σκουπιδιάρηδες δεν τους θέλαμε (σ.σ. διευκρίνισε ότι αναφέρονταν σε παρελθούσα Περιφερειακή Αρχή χωρίς να προσδιορίσει σε ποια αναφέρονταν). Δεν διανοούμαι  ότι δεν βγαίνουν οι άνθρωποι να ψεκάσουν για τα κτήματα τους. Είμαι 15χρόνια έξω (σ.σ. εννοεί στη δακοκτονίας), αρνούμαι αυτό που λέει ο κ. Κατζανός,  να κάνω το χωροφύλακα (έχω πτυχία και μεταπτυχιακά) κινούμε με βάση την ηθική. Μόνο η ηθική θα τους κάνει να δουλέψουν».

Στη συνέχεια υποστήριξε πως: «οι χειρότερες δακοκτονίες γίνονταν όταν το έργο εκτελούνταν από τους συνεταιρισμούς. Μεγάλα μεροκάματα, πολύς κόσμος και εντελώς τεμπελιά. Δεν έχω δει πιο νωχελικά συνεργεία και το έλεγα τότε «μόνοι σας σκάβετε το λάκκο σας αύριο δεν θα είσαστε ούτε οι μισοί», επαληθεύτηκα».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκίνησε η πληρωμή των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας 29 Απριλίου θα είναι διαθέσιμα τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

ψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα εποχή για την πλαζ Τσαμάκια της Μυτιλήνης

Ξεκίνησε τη λειτουργία της νωρίτερα από ποτέ με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό, ανακαινισμένα αποδυτήρια, τουαλέτες και είσοδο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους