× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Επιλεγμένα βιβλία για μικρούς και μεγάλους

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 29/10/2022

Επιλεγμένα βιβλία για μικρούς και μεγάλους

Ο ΑΤΛΑΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΡΗΞΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, Συγγραφέας: Tommaso Maiorelli, Ξενόγλωσσος Τίτλος: L' atlante del tempo.Μεταφραστής: Στέλλα Πεκιαρίδη. Εικονογράφος: Carla Manea. Από τις εκδόσεις Διόπτρα, για παιδιά ηλικίας από 12 ετών.
Ένα βιβλίο-Άτλας που αξίζει να υπάρχει στην βιβλιοθήκη του σπιτιού σας.
Αυτός ο εικονογραφημένος Άτλας παρουσιάζει τα πιο σημαντικά γεγονότα της παγκόσμιας Ιστορίας, από τη γένεση του Σύμπαντος μέχρι σήμερα, χρησιμοποιώντας το οπτικό εργαλείο των χρονολογικών γραμμών και μεγάλες σελίδες που ξεδιπλώνουν.

Ξετυλίγοντας το νήμα του χρόνου παρακολουθούμε τις μεγάλες κατακτήσεις της ανθρωπότητας, την άνοδο και την πτώση αυτοκρατοριών, ξακουστές μάχες και τα θαύματα της τέχνης, της επιστήμης και της λογοτεχνίας.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου θα ταξιδέψουμε στον χρόνο, από την εποχή των δεινόσαυρων ως την Αρχαία Ελλάδα, από τα μεσαιωνικά κάστρα μέχρι τα στρατόπεδα των δύο παγκόσμιων πολέμων, από τη Μεγάλη Έκρηξη ως την ψηφιακή επανάσταση.Ένα Ταξίδι στην Ιστορία από τη Μεγάλη Έκρηξη μέχρι την Ψηφιακή Επανάσταση!

Ένα διαφορετικό ταξίδι στον χρόνο και στον τόπο, μάλλον σε τόπους Ελληνικούς, με οδηγούς την Έλλη και τον Ερμή και τους τετράποδους φίλους τους! Ένα ταξίδι με πολλές εκδρομές, στο οποίο αξίζει να πάτε νοερά μαζί τους, μέσα από το βιβλίο! Η ΕΛΛΗ ΚΑΙ Ο ΕΡΜΗΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Συγγραφέας η Σοφία Αλεξίου, εικονογράφος η Αλεξία Λουγιάκη, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, για παιδιά από 6 ετών. Περιγραφή: Ένας ταξιδιωτικός οδηγός της Ελλάδας για μικρά και μεγάλα παιδιά!
Η Έλλη και ο Ερμής φωνάζουν «Ζήτω οι διακοπές» και κάνουν όλο εκδρομές! Στα ταξίδια τους έχουν μαζί τον σκύλο τους, τον Ντίνο, που είναι μέγας οικολόγος, κι ένα μυρμήγκι που κάνει όλο σκανταλιές!

Ελάτε να εξερευνήσουμε μαζί τους την Ελλάδα! Να ανακαλύψουμε νέα μέρη, μνημεία, σπάνια ζώα και φυτά, σύγχρονα σπορ, ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας και κρυμμένους αρχαίους θησαυρούς! Στην περιπέτεια αυτή η παρέα ξεκινάει από την Αθήνα και ταξιδεύει από το Σούνιο και τον Αργοσαρωνικό μέχρι την Πελοπόννησο και την Κρήτη!Σακίδιο, νερό, φωτογραφική και φύγαμε, εξερευνητές!

Το κορίτσι που δεν θυμόταν πότε φόρεσε την πανοπλία, της Μάγιας Δεληβοριά, για παιδιά από 15 ετών, ένα σύγχρονο μυθιστόρημα για νεαρούς αναγνώστες, από τις εκδόσεις Κέδρος, το σκίτσο του εξώφυλλου είναι της Ελεάνας Δημοπούλου. Περιγραφή: ΣΕΙΡΑ: BIG BANG BOOKS* – Ξέρεις γιατί είναι τόσο μεγάλοι και φουσκωτοί οι δράκοι μας, Οφηλία; Γιατί είναι γεμάτοι λόγια που δεν ειπώθηκαν, φωνές που δεν βγάλαμε όταν πονέσαμε. Ό,τι δεν λέγεται φουσκώνει τον δράκο. Γι’ αυτό, όταν καταφέρουμε να μιλήσουμε, ο δράκος ξεφουσκώνει και χωράει καλύτερα μέσα μας.
– Και φεύγει κάποια στιγμή;
– Δεν νομίζω. Απλώς μικραίνει και κάνει χώρο στον επόμενο που θα φυτρώσει μέσα μας. Με τα μικρά δρακάκια μας μαθαίνουμε να ζούμε.

Ένα κορίτσι που αισθάνεται ότι υπάρχει μόνο όταν προσφέρει στους άλλους προσπαθεί να θυμηθεί πότε φόρεσε τη λευκή πανοπλία του. Ένα άλογο που το τρομάζει το παρελθόν του, μια γάτα που θέλει να λυτρωθεί από το δικό της παρελθόν κι ένα γέρικο τσοπανόσκυλο που δεν ξεχνά πώς σώθηκε.

Μια ιδιόμορφη παρέα που ξεκινά ένα περιπετειώδες ταξίδι αναζητώντας τον καθρέφτη που θα τους αποκαλύψει τα μυστικά του παρελθόντος και θα τους δώσει, ίσως, απαντήσεις σε όσα τους απασχολούν.

Μια ιστορία για το σύνδρομο του Λευκού Ιππότη, για τους δράκους μέσα μας και για την ανάγκη μας να θεραπεύσουμε το τραύμα μας και να ξεφορτωθούμε τις πανοπλίες που μας έχουν φορτώσει.* Η σειρά Big Bang Books αγκαλιάζει σύγχρονα μυθιστορήματα που απευθύνονται σε νεαρούς αναγνώστες, κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον τους και τροφοδοτούν τους προβληματισμούς τους γύρω από θέματα που τους απασχολούν.

Δυο ιστορικά μυθιστορήματα, από τα βιβλία που μου αρέσουν ιδιαίτερα, στο πνεύμα των ημερών με αφορμή της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Από τις εκδόσεις Μίνωας. Με κοινά σημεία αναφοράς τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, το Παρίσι, δυο γυναικείες ηρωικές μορφές, δυο ιστορίες συγκλονιστικές!
Μεταφερόμαστε ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ 10 της ΟΔΟΥ ΡΟΥΑΓΙΑΛ, για να παρακολουθήσουμε μια καθηλωτική ιστορία θάρρους και αγάπης, βασισμένη στη ζωή της Κατρίν Ντιόρ, της αδερφής του γνωστού σχεδιαστή μόδας και της παριζιάνικης αντίστασης. Περιγραφή: Παρίσι 1944: Ο πόλεμος οδεύει προς το τέλος του, όμως για τα μέλη της Αντίστασης στην κατεχόμενη Γαλλία είναι η πιο επικίνδυνη εποχή. Η νεαρή Γκάμπι Φουσέρ μισεί τους ναζί, αν και ως θυρωρός της πολυκατοικίας στο νούμερο 10 της οδού Ρουαγιάλ κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει τη σύγκρουση – αντίθετα με την τολμηρή, μικρότερη αδερφή της, Υβέτ, που σε κάθε της βήμα μπλέκει σε μπελάδες.

Η Κατρίν Ντιόρ τις στρατολογεί στην Αντίσταση και τότε οι δυο αδερφές παρασύρονται στον προδοτικό κόσμο των κατασκόπων, των φυγάδων και της ίντριγκας. Ενώ η Γκάμπι ριψοκινδυνεύει τα πάντα για τον άντρα που κρύβει από τους ναζί, η Υβέτ πρέπει να αποφασίσει αν θα εμπιστευτεί έναν αινιγματικό διπλωμάτη που φαίνεται να υποψιάζεται την κρυφή της ιδιότητα. Ακόμα και το παραμικρό λάθος θα σημάνει τον θάνατο πολλών ανθρώπων…

Παρίσι 1947: Η Υβέτ επιστρέφει από τη Νέα Υόρκη για να ξαναβρεθεί με την Γκάμπι και να ξεκινήσει από την αρχή τη ζωή της ως μανεκέν του Ντιόρ, που φέρνει την επανάσταση στη μόδα με την καινούρια κολεξιόν. Όμως πρώτα πρέπει να ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από τη φοβερή μοίρα της Κατρίν, ενώ η Γκάμπι ανακαλύπτει ότι η γενναιότητα δεν έχει ένα μόνο πρόσωπο, και ότι πάντοτε αξίζει να παλεύεις για την αγάπη.

Το ιστορικό μυθιστόρημα για την επιβίωση και τον ηρωισμό, με κεντρική ηρωίδα μια γυναίκα, της πολυγραφότατης συγγραφέως Κριστίν Χάρμελ, Το βιβλίο των ΧΑΜΕΝΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ, μεταφρασμένο σε 30 γλώσσες, στα ελληνικά από την Όλγα Γκαρτζονίκα. Περιγραφή: Εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία της γυναίκας που βοήθησε εκατοντάδες παιδιά Εβραίων να δραπετεύσουν από τους ναζί.
Η Εύα Έιμπραμς, μια ηλικιωμένη από τη Φλόριντα που εργάζεται ως βιβλιοθηκονόμος, τοποθετεί βιβλία σε ένα ράφι, όταν το βλέμμα της πέφτει σε μια φωτογραφία των New York Times. Παγώνει ολόκληρη• πρόκειται για την εικόνα ενός βιβλίου που έχει να δει πάνω από εξήντα χρόνια – είναι το Βιβλίο των χαμένων ονομάτων.

Πλέον φυλάσσεται στην Κεντρική Εθνική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου και περιέχει ένα είδος κώδικα, που οι ερευνητές δεν μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν. Η μόνη που γνωρίζει την απάντηση είναι η Εύα• έχει όμως τη δύναμη να έρθει ξανά αντιμέτωπη με τις παλιές της αναμνήσεις;

Το 1942, όταν ήταν τελειόφοιτη φοιτήτρια, η Εύα αναγκάστηκε να αποδράσει από το Παρίσι βρίσκοντας καταφύγιο σε μια μικρή ορεινή πόλη στην Ελεύθερη Ζώνη, όπου ξεκίνησε να πλαστογραφεί ταυτότητες για παιδιά Εβραίων που δραπέτευαν στην ουδέτερη Ελβετία. Η Εύα μαζί με έναν μυστηριώδη και όμορφο πλαστογράφο ονόματι Ρέμι αποφάσισαν ότι έπρεπε να βρουν έναν τρόπο να διαφυλάξουν τα αληθινά ονόματα των παιδιών, ώστε να θυμούνται την ταυτότητά τους. Τα στοιχεία που έκρυψαν στο Βιβλίο των χαμένων ονομάτων θα γίνουν ακόμα πιο σημαντικά όταν κάποιος θα προδώσει τον αντιστασιακό θύλακά τους.

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Εκδηλώσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με ντόπιους καλλιτέχνες

Οι ενδιαφερόμενοι έως τις 10 Απριλίου μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Προβολή της ταινίας «North Country» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Στο αμφιθέατρο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου , στη Μυτιλήνη, την Παρασκευή 24 Μαρτίου
ΘΕΑΤΡΟ

Κανονικά η παράσταση των «Αστέγων» τη Δευτέρα το βράδυ

Μετά την αποκατάσταση βλάβης που προέκυψε. Τα εισιτήρια των κρατήσεων παραλαμβάνονται μετά τις 6 το απόγευμα από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία και παραμύθια για αφήγηση

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΟΥ*
ΘΕΑΤΡΟ

Τριήμερο «εξαφάνισης» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο σκηνοθέτης του έργου που ανεβάζει η θεατρική ομάδα των «Αστέγων», Χρήστος Μαλακός μιλά στο «Ν»
ΒΙΒΛΙΟ

Η «επίσκεψη» στο βιβλιοπωλείο Φωτίου

Το Σαββατο 18 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα με τη συγγραφέα και ομιλήτριες της εκπαίδευσης
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Προβολή της «Φρίντα» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Σήμερα, Παρασκευή στο αμφιθέατρο του κτηρίου της Γεωγραφίας
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Ιουλία Καραπατάκη στον «Οινοφόρο»!

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Κινηματογράφος και Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Η ψυχική ασθένεια στην 7η τέχνη σε τέσσερις δίωρες συναντήσεις
ΒΙΒΛΙΟ

«Πρόσεχε τι εύχεσαι» στο Book and Art Kids

Βιβλιοπαρουσίαση το Σάββατο 18 Μαρτίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Τραγούδι για καλό σκοπό

Την Κυριακή 19 Μαρτίου στις 7.30 το απόγευμα στην Αίθουσα Πολιτισμού «Οδυσσέας Ελύτης» στον Παπάδο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μουσικό ταξίδι στο Μουσείο της Αγίας Παρασκευής

Με τη Νάσια Δαφιώτη και το Γρηγόρη Μολυβιάτη, παράσταση για σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την Τετάρτη 15 Μαρτίου στις 11 το πρωί