× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σταθερή η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος στο δεκάμηνο του 2022

Οι μικροί κτηνοτρόφοι οδηγούνται σε καταστροφή από το αυξημένο κόστος παραγωγής

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 27/12/2022

Σταθερή η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος στο δεκάμηνο του 2022

Σχεδόν αμετάβλητη είναι η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2022, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΛΓΟ Δήμητρα. Μέχρι τώρα, από τα διαθέσιμα στοιχεία του οργανισμού δεν προκύπτει ξεκάθαρη εικόνα για την εξέλιξη του αριθμού των κτηνοτρόφων, ωστόσο αναμένεται να καταγραφή μεγάλη μείωση τους για το τρέχον έτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο δεκάμηνο του 2022 (Ιανουάριος – Οκτώβριος) η παραγωγή πρόβειου γάλακτος στο σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στους 632.239 τόνους, την ίδια περίοδο του 2021 η παραγωγή γάλακτος είχε διαμορφωθεί στα 629.158 τόνους. Δηλαδή σημειώθηκε αύξηση κατά 3.081 τόνους ή ποσοστό 0,5%. Παρότι το 2022 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τους κτηνοτρόφους λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους των ζωοτροφών, του ηλεκτρικού ρεύματος και των υγρών καυσίμων.

Οριακή κάμψη 2,5% σημειώθηκε στην παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Συγκεκριμένα στο δεκάμηνο του 2022 η παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος διαμορφώθηκε στους 153.293 τόνους όταν την ίδια περίοδο του 2021 είχαν παραχθεί 157.144 τόνοι. Η μείωση του όγκου παραγωγής ανήλθε στους 3.851 τόνους.

Τα παραπάνω στοιχεία διαψεύδουν τις εκτιμήσεις που κυκλοφορούσαν επί μήνες ότι μειώνεται η παραγωγή γάλακτος και κατά συνέπεια θα μειωθεί και η παραγωγή τυροκομικών προϊόντων στην χώρα. Επιπρόσθετα η εξέλιξη της παραγωγής γάλακτος δεν δικαιολογεί την αύξηση των τιμών των τυροκομικών προϊόντων, καθώς μικρής κλίμακας αυξομειώσεις στην παραγωγή γάλακτος παρουσιάζονται κάθε χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μειωμένη παραγωγή φέτας και των άλλων τυροκομικών προϊόντων που παράγονται στην χώρα, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, μπορεί να αποδοθεί στην μείωση των εισαγωγών γάλακτος στην χώρας. Η οφείλεται τόσο τους καλύτερους ελέγχους που γίνονται όσο και στην αύξηση των τιμών του γάλακτος στις γειτονικές χώρες αλλά και στην αύξηση του κόστους μεταφοράς του.

Η αύξηση της μέσης τιμής παραγωγού του πρόβειου γάλακτος στα 1,60 ευρώ ανά κιλό στα τέλη του 2022, δείχνει πως θα έχουμε νέα αύξηση των τιμών των τυροκομικών προϊόντων στους επόμενους μήνες. Εξέλιξη που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε παραπέρα μείωση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά, άλλωστε ήδη όλες οι αναφορές δείχνουν μείωση του όγκου των πωλήσεων των τυροκομικών προϊόντων.

Η εξέλιξη της παραγωγής γάλακτος στη Λέσβο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022 παράχθηκαν στα νησιά του νομού Λέσβου 41.878 τόνοι πρόβειο γάλα. Την ίδια περίοδο του 2021 είχαν παραχθεί 41.938 τόνοι. Η παραγωγή μειώθηκε κατά 60 τόνους ή ποσοστό 0,14%.Το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2022, η παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος στο νομό Λέσβου, ήταν 3.492 τόνοι. Την ίδια περιοδο του 2021 είχαν παραχθεί 3.375 τόνοι. Δηλαδή η παραγωγή αυξήθηκε κατά 117 τόνους ή ποσοστο 3,47%.

Η ανεπαίσθητη κάμψη της παραγωγή πρόβειου γάλακτος και η μικρή ανάκαμψη της παραγωγής κατσικίσιου γάλακτος, στα νησιά του νομού Λέσβου δείχνουν πως η αύξηση του κόστους των ζωοτροφών δεν οδήγησε σε μείωση την παραγωγή γάλακτος. Ωστόσο αναμένεται να καταγραφεί μείωση του αριθμού των κτηνοτρόφων. Οι μικρότεροι κτηνοτρόφοι, αυτοί που διαθέτουν εκμεταλλεύσεις με υψηλό κόστος παραγωγής κι αυτοί που είναι κοντά στην συνταξιοδότηση αναμένεται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα αν δεν το έχουν κάνει ήδη.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Παράταση στο πρόγραμμα κατάρτισης του Επιμελητηρίου Λέσβου

Ως τις 10 Μαΐου μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι