× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Από τη Μυτιλήνη στη χώρα με τις 11.800 προστατευόμενες περιοχές

Ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, ο μόνος Έλληνας που συμμετείχε στο 1ο παγκόσμιο φόρουμ για την προστασία της φύσης μιλά για «την εμπειρία της Κίνας»

Δημοσίευση 5/11/2019

Από τη Μυτιλήνη στη χώρα με τις 11.800 προστατευόμενες περιοχές

Το 1ο παγκόσμιο Φόρουμ για την διατήρηση της φύσης και προστατευόμενων περιοχών, πραγματοποιήθηκε στην πόλη Shenzhen της Κίνας με τη συμμετοχή επικεφαλής διεθνών οργανισμών και εθνικών αντιπροσωπειών από 10 χώρες με αναπτυγμένα συστήματα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την Ελλάδα συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO.

«Στο Παγκόσμιο Φόρουμ παρουσιάστηκε το νέο σύστημα διακυβέρνησης των προστατευόμενων περιοχών της Κίνας,  η εμπειρία της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών σε διεθνές επίπεδο και οι προσπάθειες για την προστασία της βιοποικιλότητας και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για την προστασία της φύσης μέσα από εμβληματικά παραδείγματα προστατευόμενων περιοχών» λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο καθηγητής Νίκος Ζούρος.

Στην ομιλία του ο Νίκος Ζούρος παρουσίασε τους στόχους του προγράμματος Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και αναφέρθηκε στις δράσεις των γεωπάρκων για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, την αλληλεξάρτηση μεταξύ γεωποκιλότητας και βιοποικιλότητας. Αναφέρθηκε επίσης σε συγκεκριμένα επιτυχή παραδείγματα προστασίας, ανάδειξης και αποτελεσματικής διαχείρισης γεωλογικών μνημείων όπως το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ειδική τελετή στα πλαίσια του συνεδρίου ο καθηγητής Νίκος Ζούρος και ο Li Chunliang επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Δασών και Λιβαδιών απένειμαν ειδικά βραβεία στις δύο προστατευόμενες περιοχές που αναγνωρίσθηκαν  το 2019 ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO.

Όπως λέει ο κ. Ζούρος ξεναγώντας μας σε αυτή τη σημαντική από κάθε άποψη επιστημονική συνάντηση «στα πλαίσια του 1ου παγκόσμιου Φόρουμ για την διατήρηση της φύσης και των προστατευόμενων περιοχών διοργανώθηκαν θεματικά συμπόσια στα ακόλουθα θέματα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Το σύστημα των προστατευόμενων περιοχών και η πολιτική διαχείρισης γης στην Κίνα

- Διαχείριση και οικολογική αποκατάσταση οικοτόπων άγριας ζωής

- Εμπειρίας αναψυχής σε προστατευόμενες περιοχές και οικολογικά προϊόντα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Περιβαλλοντική εκπαίδευση και κοινωνική συμμετοχή

- Νομοθεσία, κανονισμοί διαχείρισης και σύστημα φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών.

- Παρακολούθηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των σχεδίων διαχείρισης για την διατήρηση της φύσης.

- Η συμμέτοχη των πολιτών στη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών

- Διεθνής συνεργασία και πρόοδος στην διαχείριση προστατευόμενων περιοχών

- Αστική ανάπτυξη και προστατευόμενες περιοχές».

Σύμφωνα με τον κ. Ζούρο «η Κίνα έχει θεσμοθετήσει περισσότερες από 11.800 προστατευόμενες περιοχές, καλύπτοντας το 18% της χερσαίας έκτασής της και το 4,6% της θαλάσσιας, με στόχο την δημιουργία του πιο εκτεταμένου μηχανισμού διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών μέχρι το 2025. Οι προστατευόμενες περιοχές της χώρας χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες - εθνικά πάρκα, φυσικά πάρκα και προστατευόμενες φυσικές περιοχές.

Δέκα πιλοτικά προγράμματα για δημιουργία εθνικών πάρκων, που αντιπροσωπεύουν τα πιο τυπικά φυσικά οικοσυστήματα της Κίνας, θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2020. Τα πιλοτικά εθνικά πάρκα περιλαμβάνουν το Εθνικό Πάρκο Giant Panda, το Εθνικό Πάρκο Τριών Ποταμών και το Εθνικό Πάρκο Σιβηρικού Τίγρη και Λεοπάρδαλης.

Οι φυσικές προστατευόμενες περιοχές είναι εκείνες οι περιοχές που φιλοξενούν άγρια ​​ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση ή έχουν ιδιαίτερη σημασία για την προστασία των φυσικών οικοτόπων. Σήμερα, οι προστατευόμενες περιοχές της Κίνας - συμπεριλαμβάνουν 35 εκατομμύρια εκταρίων φυσικών δασών και 20 εκατομμύρια εκταρίων υγροτόπων - προστατεύουν το 85% της συνολικής άγριας ζωής της χώρας και το 65% των φυτών της. Τα φυσικά πάρκα, όπου ο μηχανισμός λειτουργίας τους παρουσιάσθηκε επίσημα για πρώτη φορά, θα διαδραματίσουν ένα ρόλο στην παροχή μεγαλύτερης αλληλεπίδρασης μεταξύ φύσης και ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, των επιστημονικών μελετών και της δημόσιας εκπαίδευσης».

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή