× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προγραμματικές συμβάσεις πάνε κι έρχονται… για χάρη του Μιχαλέλειου

Δεν καταθέτει τελικά ο Δήμος Μυτιλήνης προσφυγή στο άρθρο 152, αλλά συντάσσει νέα προγραμματική σύμβαση και παρακαλεί την ΑΔΑ να την δει «με άλλο μάτι». Αγώνας δρόμου από το νέο ΔΣ για την αδειοδότηση

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 14/2/2023

Προγραμματικές συμβάσεις πάνε κι έρχονται… για χάρη του Μιχαλέλειου

Συνεχίζεται η προσπάθεια για τη διάσωση του Μιχαλέλειου γηροκομείου Πλωμαρίου με το Δήμο Μυτιλήνης να τρέχει πέρα δώθε με τις προγραμματικές συμβάσεις στο χέρι προκειμένου να καταφέρει έστω και τώρα να πάρει το πράσινο φως από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θυμίζουμε ότι η αρχική προγραμματική σύμβαση που είχε εγκρίνει ομόφωνα του Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης για την χρηματοδότηση του Ιδρύματος με 60.000 ευρώ περίπου σε διάστημα ενός έτους απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, διότι όπως είχε αναφερθεί στην απόφαση η προγραμματική αυτή σύμβαση δεν είχε αναπτυξιακό χαρακτήρα και παράλληλα υπέκρυπτε απευθείας επιχορήγηση σε ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Ενώ αρχικά ο Δήμος Μυτιλήνης είχε κινηθεί προς την κατεύθυνση της προσφυγής κατά της απόφασης της ΑΔΑ στην Επιτροπή του άρθρου 152, στη συνέχεια αποφασίστηκε να μην γίνει η προσφυγή αλλά να τροποποιηθεί η Προγραμματική Σύμβαση και να προσαρμοσθεί όσο γίνεται στις οριοθετήσεις της Αποκεντρωμένης με βάση και τη συζήτηση που είχε γίνει με την Ειδική Γραμματέα Μαριάννα Νικολαΐδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το προσχέδιο της Προγραμματικής έχει ήδη αποσταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για μια πρώτη γνωμοδότηση για το αν μπορεί να περάσει τον έλεγχο, ωστόσο ακόμη δεν έχει δοθεί απάντηση στο Δήμο Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα στο Πλωμάρι η Διοίκηση του γηροκομείου και ο πρόεδρος του Γιάννης Ξανθούλης κάνουν αγώνα δρόμου για να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό για τις εργασίες πυροπροστασίας του κτιρίου προκειμένου να καταφέρει να πάρει τη σχετική αδειοδότηση και νόμιμα πλέον να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο.

Όπως αναφέρει ο κ. Ξανθούλης μιλώντας στο «Ν» έχει ήδη συγκεντρωθεί ένα ποσό τις τάξης των 11.000 ευρώ ενώ είναι σε εξέλιξη και η λαχειοφόρος αγορά με το ασημένιο σκεύος ιστορικής αξίας της οικογένειας του κ. Γαβριήλ Χαλδέζου.

«Πιστεύουμε ότι θα συγκεντρωθούν κάποια χρήματα κοντά στις 15.000 ευρώ από τις προσφορές των συμπολιτών μας και τη λαχειοφόρο αγορά του κ. Γαβριήλ προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες. Αυτό που μένει τώρα είναι να έρθει ο συμπολίτης μας και μηχανικός της Περιφέρειας Δημήτρης Μαλλιαρός που συντάσσει τις μελέτη για την πυρασφάλεια προκειμένου να οριστικοποιήσουμε τις εργασίες που πρέπει να γίνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το Διοικητικό μας Συμβούλιο η αδειοδότηση του ιδρύματος είναι ένα ζήτημα πρώτης προτεραιότητας το οποίο επιθυμούμε να τακτοποιηθεί το συντομότερο δυνατό».

Από εκεί και πέρα ο κ. Ξανθούλης υπογράμμισε ότι η βιωσιμότητα του ιδρύματος κρέμεται από μία κλωστή σημειώνοντας ότι μίλησε με το βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπο Αθανασίου και ζήτησε την παρέμβασή του για το ζήτημα της προγραμματικής σύμβασης.

«Αν πάρουμε τις 20.000 ευρώ από την ιδιωτική  εταιρεία μέσα στις επόμενες εβδομάδες, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να καλύψουμε κάποια από τα χρέη μας το μήνα Μάρτιο. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση παραμένει οριακή όμως διατηρούμε την αισιοδοξία μας ότι θα έχουμε καλές ειδήσεις από όλα τα μέτωπα τις επόμενες ημέρες».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο

Δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και μιας νέας περιβαλλοντικής φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθούν στην Πέτρα - Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αρχίζει η κατασκευή των δικτύων του βιολογικού της νότιας Μυτιλήνης

Το Ελεγκτικό Συνέδριο πάγωσε την δεύτερη φάση του έργου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτή της Kούνιας στο Ακράσι Λέσβου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου διοργανώνει και φέτος μια ξεχωριστή γιορτή στην πλατεία του χωριού την Λαμπροδευτέρα 6 Μαΐου, στις 11 το πρωί.
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αναβιώνει το έθιμο της Κούνιας στην Αγρα

Την Δευτέρα 6 Μαΐου στην πλατεία της Άγρας στις 12:00 το μεσημέρι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία στη Μυτιλήνη

Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 με αφετηρία από την Πλατεία Σαπφούς, στις 5:00 το απόγευμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κριτική σε Γεωργιάδη από το ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Ήρθε για να κόψει κορδέλα σε νοικιασμένο κτήριο σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ούτε φέτος το καλοκαίρι θα λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ

Στο μακρινό μέλλον, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα, μεταφέρεται η λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων της Νεάπολης. Απαιτούνται να γίνουν και άλλα έργα ενώ αναζητείται χρηματοδότηση δηλώνει ο δήμαρχος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο πρώτος απολογισμός της Δημοτικής Αρχής Χριστόφα

Τις ενέργειές της το πρώτο διάστημα ανάληψης των καθηκόντων της περιγράφει σε ανακοίνωση η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης με Δήμαρχο τον Παναγιώτη Χριστόφα.
ΥΓΕΙΑ

«Έτοιμο ως τα Χριστούγεννα το Κέντρο Υγείας Μανταμάδου»

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης κατά την επίσκεψή του στην περιοχή. Τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος
ΒΙΒΛΙΟ

Νέα έκδοση για το Αγιασώτικο Καρναβάλι

Στην έκδοση γίνεται συνοπτική αναφορά στην ιστορική διαδρομή του εθίμου, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό
ΧΩΡΙΑ

Αυτοψία Χριστόφα στα έργα του Ευεργέτουλα

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας επιθεώρησε την αγροτική οδοποιία και τα έργα που γίνονται στην περιοχή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέα κόντρα για το ακίνητο της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Αποχώρησε η παράταξη Κουφέλου από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης