× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η Μυτιλήνη αποφάσισε: Δεν θέλει άλλη δομή στον Δήμο της!

Πέντε ώρες συνεδρίασης εν μέσω παρεμβάσεων, γιουχαϊσμάτων και αρκετών λεκτικών επιθέσεων

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 26/11/2019

Η Μυτιλήνη αποφάσισε: Δεν θέλει άλλη δομή στον Δήμο της!

Σε έναν μαραθώνιο συνεδριάσεων για να εισακουστούν όλοι οι αιρετοί, αλλά και εκπρόσωποι φορέων, Συλλόγων, αποφάσεις κοινοτήτων επιδόθηκε επί πέντε ώρες το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης το απόγευμα της Δευτέρας ψηφίζοντας κατά πλειοψηφία τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 «Όχι επιπλέον δομή στον Δήμο Μυτιλήνης

Μαζική αποσυμφόρηση του νησιού μας

Φιλοξενία μεταναστών στη Μόρια στη δυναμικότητα των 2.800 ατόμων, όπως έχει σχεδιαστεί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έλεγχος της λειτουργίας των ΜΚΟ

Ενίσχυση με προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας για αποτελεσματικότερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων»

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε το δικό της ψήφισμα για απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών ενάντια στην κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας, κλείσιμο των Χοτ- Σποτς και ψήφισε αυτό, ενώ αποχώρησε διαμαρτυρόμενος ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Φραγκόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συνεδρίαση ενός από τα κρισιμότερα Δημοτικά Συμβούλια, το οποίο περίμεναν και τα άλλα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου για τα οποία έχουν εξαγγελθεί νέες δομές κλειστού τύπου προσφύγων και μεταναστών τα είχε όλα, «μπατάροντας» πολλές φορές σε ανούσιες τοποθετήσεις που «χάιδευαν» συγκεκριμένο ακροατήριο, λεκτικές σεξιστικές επιθέσεις κατά γυναικών δημοτικών συμβούλων, αλλά και χρήσιμες παρεμβάσεις φορέων και κοινοτήτων που έπρεπε να ακουστούν.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοσθένης Χατζηγιάννης, αν και δήλωσε εξαρχής τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η διαδικασία, δεν κατάφερε, ενδεχομένως λόγω του ότι δεν είχε προετοιμαστεί για τόσους θεατές και ακροατές, να συγκρατήσει τις παραφωνίες, και κάποιες φορές την διαδικασία, η οποία ξέφευγε και αυτό σε καμία περίπτωση δεν τιμά το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης, σε μια τόσο «ιστορική στιγμή», όπως τόνισαν αρκετοί σύμβουλοι. Και αυτό κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να το επανεξετάσει γιατί οι προσβολές που δέχτηκαν γυναίκες δημοτικοί σύμβουλοι χωρίς την προστασία του προεδρείου δεν θα πρέπει να επαναληφθούν.

Από την άλλη ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, στην κατεύθυνση να ολοκληρωθεί η διαδικασία επεχείρησε να μιλήσει ενωτικά σε όλες τις τοποθετήσεις του, προσπαθώντας να βρει κοινό τόπο, επιθυμώντας, ωστόσο να συγκρατήσει το πλαίσιο προς ψήφιση σε μια συγκεκριμένη οπτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μόνο στον Δήμο μας»

Για παράδειγμα αυτό που έχει προκαλέσει εντύπωση είναι ο γεωγραφικός περιορισμός της απόφασης περί άλλης – επιπλέον- δομής. Η απόφαση περιορίζεται στα όρια του Δήμου Μυτιλήνης, με τους εισηγητές της φυσικά να επικαλούνται τα τυπικά όρια του Δήμου. Εκείνοι όμως που θα συμφωνούσαν απολύτως με την κατεύθυνση της Δημοτικής Αρχής πολιτικά και ιδεολογικά, όπως οι Μολυβιάτες, δεν γνωρίζουμε πώς θα αντιδρούσαν. Δεδομένου ότι η «οικονομική ζημιά» που επικαλούνται αρκετοί σημειώθηκε σε αυτό το σημείο της Λέσβου από το προσφυγικό, όπου δεν ήταν το ΚΥΤ Μόριας.

Αμέσως μετά τη λήξη του συμβουλίου, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος σχολίασε ενδεικτικά: «Όχι νέα δομή στον Δήμο Μυτιλήνης", αποφάσισε η "Μητρόπολις", λοξοκοιτώντας. Οι υπόλοιποι ας κάνουν τα κουμάντα τους.»

Η τοποθέτηση του Δημοσθένη Χατζηγιάννη που στηρίζει την πολιτική της ΝΔ για τις κλειστού τύπου δομές είναι επίσης χαρακτηριστική. Θα έλεγε κανείς ότι είναι η «γραμμή» που «απαγορεύει» στην κυβέρνηση να δημιουργήσει νέα δομή στη Μυτιλήνη και παράλληλα της «επιτρέπει» να σκεφτεί… δυτικά. Αλλά είναι πολύ νωρίς για τέτοια σενάρια ή πολύ αργά αν ήδη τα σχέδια για τα Μυστεγνά προχωρούν προς υλοποίηση.

«Φιλοξενία μεταναστών- έλεγχος ΜΚΟ κλπ»

Η χρήση του όρου «μεταναστών» μπορεί να γίνεται ώστε να αναδειχτεί από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής ότι πλέον «δεν έρχονται πρόσφυγες», αλλά αν πάρει κανείς κατά γράμμα την απόφαση αυτή, είναι προβληματική. Γιατί εντάξει οι μετανάστες να είναι μέχρι 2.800 και να φιλοξενούνται στο ΚΥΤ Μόριας, αλλά οι πρόσφυγες;

Ο έλεγχος των ΜΚΟ είναι ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, καλό θα ήταν ωστόσο να αναφερθούν παραδείγματα, όταν θα υπάρχει χρόνος, κατάχρησης ή παρανομίας για να γίνουν τα δέοντα.

Θυμίζουμε ότι η συζήτηση για τον έλεγχο των συνόρων και «τη μη καλή φύλαξή τους» προκάλεσε την αποχώρηση του στρατηγού.

Είδες η Μόρια;

Τέλος, η μαραθώνια αυτή συζήτηση μας δίνει πολλή τροφή για σκέψη και θα μπορούσαν από τα βίντεο που κατέγραψε το «Ν», μεταδίδοντας σε απευθείας μετάδοση όλη τη συνεδρίαση να ξεπηδήσουν πολλά θέματα και ρεπορτάζ.

Σε πρώτη φάση όμως, μένουμε στην τοποθέτηση του προέδρου της Μόριας, ο οποίος ενώ θα περίμενε κανείς, εφόσον όπως είπε αυξήθηκαν και οι κλοπές το τελευταίο διάστημα, να αισθάνεται ικανοποίηση η κοινότητά του για την εξαγγελία της κυβέρνησης περί λουκέτου στο ΚΥΤ Μόριας, και άνοιγμα νέας δομής, εκείνος εξέπληξε το ακροατήριο. Έμοιαζε να λέει ότι εφόσον «θυσιάστηκε» η Μόρια να μη «θυσιαστεί» άλλη κοινότητα. Αρκεί να αποσυμφορηθεί το κέντρο. Πολλή τροφή… για σκέψη.

ΕΔΩ όλη η συνεδρίαση και όλα τα βίντεο

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες