× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τοποθέτηση Εριφύλης Χιωτέλλη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μυτιλήνης

Για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/11/2019

Τοποθέτηση Εριφύλης Χιωτέλλη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μυτιλήνης

«Η προσφυγιά είναι ώριμο τέκνο της ανάγκης της οργής και της απελπισίας.Πολλοί από εμάς σε τούτο τον τόπο είμαστε τέκνα αυτής της ανάγκης στην κυριολεξία. Ο τόπος μας στο διάβα της ιστορίας υπήρξε πολλές φορές εξαιτίας της γεωπολιτικής του θέσης συνδεδεμένος με την ιστορία της προσφυγιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιστορική μας μοίρα μας επιφύλασσε να είμαστε στο επίκεντρο του μεγαλύτερο ίσως μεταναστευτικού κύματος των νεώτερων χρόνων.

Ως Λέσβιοι πολίτες πρέπει να είμαστε περήφανοι για το μεγάλο βαθμό αλληλεγγύης που επιδείξαμε. Η πλειοψηφία των πολιτών αυτού του τόπου πρόσφερε από το περίσσευμα του αλλά και από το υστέρημά του με ποικίλους τρόπους και έσωσε την αξιοπρέπεια της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης που θα ’πρεπε σήμερα να ντρέπεται και όχι να μας κουνά το δάχτυλο!!!

Γιατί αυτή η Ευρώπη με τα παχιά λόγια για ανθρώπινα δικαιώματα, σεβασμό της διαφορετικότητας, της προστασίας των ευάλωτων, των δικαιωμάτων των παιδιών είναι και θα είναι όσο παραμένει τέτοια η ντροπή της ανθρωπότητας στη σύγχρονη ιστορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια Ευρώπη που όχι μόνο δεν εφάρμοσε το διεθνές δίκαιο και ένα από τα πιο βασικά κεκτημένα της, το κεκτημένο της αλληλεγγύης, αλλά που έκανε αξιακό της σύστημα τα κλειστά σύνορα το μίσος και το φόβο απέναντι στο διαφορετικό, την αδιαφορία και την αλαζονεία απέναντι στον αδύναμο και που ξαναέβαλε στις ράγες της ιστορίας το τρένο του φασισμού και του ρατσισμού.

Και πια Ευρώπη!!!αλήθεια πόση υποκρισία, αυτή που με την εμπλοκή τριών εκ των μεγάλων δυνάμεων της, της Γαλλία της Αγγλίας και της Γερμανίας στην ανατροπή του Άσαντ ευθύνεται για τη δημιουργία αυτών των προσφυγικών ροών.
Συμπολίτες είναι αλήθεια πως το προσφυγικό είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που θα σημαδέψει την σύγχρονη ιστορία και που θα απασχολήσει κοινωνίες και κράτη για πολλά χρόνια ακόμα, πολύ δε φοβάμαι πως θα ενταθεί αφού τα επόμενα χρόνια εκτός από την προσφυγιά που δημιουργούν οι πόλεμοι και τα οικονομικά συμφέροντα θα έχουμε και την προσφυγιά που θα δημιουργήσει η κλιματική αλλαγή. Για το λόγο αυτό το προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπισθεί με σοβαρότητα και ως εθνικό ζήτημα.

Για το λόγο αυτό η εργαλειοποίηση του προσφυγικού και η μικροπολιτική εκμετάλλευση του από τη ΝΔ όλο το προηγούμενο διάστημα πρόσφερε κάκιστες υπηρεσίες στην πατρίδα και την έφερε μπροστά στα σημερινά της αδιέξοδα και θα εξηγήσω αμέσως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τη στιγμή της υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, προβληματική κατά την άποψή μου από τη σύλληψη ως και την εφαρμογή της όπως και αποδείχθηκε αλλά ίσως το μικρότερο κακό εκείνη την περίοδο με δεδομένη την οικονομική ομηρία στην οποία βρισκόταν η χώρα μας, είναι αλήθεια πως για ένα μεγάλο διάστημα είχαμε μείωση των προσφυγικών ροών.

Από εκείνη τη στιγμή ξεκινάει μια προσπάθεια για να οργανωθεί η διαχείριση των προσφυγικών ροών σε μια χώρα που όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε να επιδείξει σχεδόν τίποτα στην μεταναστευτική της πολιτική παρά μόνο ίσως το κλειστό κέντρο στη Μόρια αξίας 8.000.000 (κρατήστε το νούμερο, έχει τη σημασία του για τα σενάριο των νέων φυλακών) Είναι αλήθεια πως το διάστημα αυτό παρουσιάστηκαν σοβαρές καθυστερήσεις και λάθη στη διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση, είμαι όμως ακόμα πιο μεγάλη αλήθεια πως ο λαϊκισμός από τη ΝΔ, η επικίνδυνη και ανεύθυνη αντιπολίτευση, τα εύκολα και αβασάνιστα συμπεράσματα, η υιοθέτηση ακροδεξιάς ρητορικής και πρακτικών δημιούργησαν το σημερινό πλαίσιο μέσα στο οποίο σήμερα που είναι κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί οτιδήποτε.

Οι αβασάνιστες υποσχέσεις πως σε σύντομο διάστημα θα επαναπροωθήσει τους πρόσφυγες στην Τουρκία και άρα δεν χρειάζονται δομές στην Ηπειρωτική Ελλάδα οδήγησε στην ακύρωση και στο πάγωμα του προγράμματος της προηγούμενης κυβέρνησης με αποτέλεσμα τώρα να τρέχουν και να μην προλαβαίνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προς τεκμηρίωση αυτής της εκτίμησης σας δίνω αμέσως δύο στοιχεία.


Το 2018 εισήλθαν στη χώρα μας 15.262 πρόσφυγες και μετανάστες.
Στο τέλος του 2018 οι διαμένοντες σε όλες της δομές της Λέσβου ήταν 6.919
Μέχρι 22/11/2019 στη χώρα μας εισήλθαν 22.578.

Οι διαμένοντες στη Λέσβο μέχρι αυτή την ημερομηνία είναι 18.163
Επιπλέον, οι ανεδαφικές υποσχέσεις στους περιφερειάρχες της υπόλοιπης Ελλάδας για γρήγορες επαναπροωθήσεις οδήγησε στην καθολική τους άρνηση για αναλογικό μοίρασμα των προσφυγικών ροών σε όλη την Ελλάδα.

Και επιπλέον τώρα η κυβέρνηση ανακάλυψε πως οι προσφυγικές ροές είναι συνέπεια της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας (τι δεν τους καλούσε ο Τσίπρας;) και πως η Ευρώπη δε δέχεται να αναλάβει τις ευθύνες της, και πως ο Ερντογάν κάνει παιχνίδια.

Καλωσήρθατε στην πραγματικότητα και τώρα που επιστρέψατε μπορούμε να συζητήσουμε γιατί εμείς ως Δημοτική παράταξη δε θα ακολουθήσουμε την ανεύθυνη στάση πολλών αυτοδιοικητικών και θεσμικών παραγόντων του τόπου που το προηγούμενο διάστημα σύρθηκαν πίσω από τις μικροκομματικές σκοπιμότητες της ΝΔ και αντί να υπηρετήσουν τον τόπο μεγέθυναν και όξυναν το πρόβλημα δυσφημώντας τον τόπο μας με το χειρότερο τρόπο.

Αλήθεια που είναι το συντονιστικό των φορέων που χαλούσε τον κόσμο όταν οι πρόσφυγες ήταν 7,8,9000 τώρα που έγιναν 19000; Σιωπή!!!

Δήμαρχε στη σύσκεψη που κάναμε με δική σας πρωτοβουλία σας είπαμε και σας το λέω και τώρα πως για μας το προσφυγικό είναι εθνικό θέμα και θα σταθούμε στο πλευρό σας σε κάθε προσπάθεια που θα βρίσκεται στη σωστή, για τον τόπο μας και τη χώρα μας, κατεύθυνση.

Στα πλαίσια αυτής της θέσης μας θα προχωρήσω αμέσως στην κατάθεση της πρότασής μας.

Κύριε γ. Γραμματέα κ. Δήμαρχε αγαπητοί συμπολίτες.

Δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των ευάλωτων ομάδων και των προσφύγων θα επιδεικνύουμε αλληλεγγύη και ανθρωπισμό, θα εργαζόμαστε για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων όπως αυτά προκύπτουν από τη συνθήκη της Γενεύης και από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, για διασφάλιση του σωστού και γρήγορου τρόπου έξέτασης ασύλου, για υιοθέτηση πολιτικών ένταξης στην κοινωνία και ένταξης στο εκπαιδευτικό σύστημα των παιδιών –προσφύγων.

Δηλώνουμε όμως με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως δεν θα επιτρέψουμε τα νησιά μας να γίνουν φυλακές ανθρώπινων ψυχών και πως θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο τρόπο το μέλλον αυτού του τόπου την ποιότητα ζωής και την ασφάλεια των συμπολιτών μας.

Και εξηγώ στη Λέσβο έχουμε δυο δομές. Το ΚΥΤ Μόριας όπου με τις βελτιώσεις που έχουν γίνει μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 2.500-2.800 άτομα, τον Καρά Τεπέ που μπορεί να φιλοξενήσει 1.000 περίπου άτομα και ένα αριθμό 500 περίπου ατόμων που φιλοξενούνται σε διαμερίσματα. Με ένα τέτοιο πληθυσμό ο χώρος που υπάρχει μέσα στο ΚΥΤ της Μόριας για άτομα σε περιορισμό θα είναι αρκετός άρα δε χρειάζεται άλλη φυλακή.

Θέση μας λοιπόν είναι αυτός να είναι και ο αριθμός διαμενόντων στο νησί. Τόσος όση η χωρητικότητα αυτών των δομών.

Ενας αριθμός που επιτρέπει αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής συνεπάγεται μείωση παραβατικότητας και εδραιώνει κατά τη γνώμη μας το αίσθημα ασφάλειας όλων όσων ζουν σε αυτό το νησί.

Σε καμιά συζήτηση δεν πρέπει να δεχτούμε να μπούμε με αντικείμενο τη δημιουργία κλειστών κέντρων τα οποία έτσι όπως περιγράφηκαν αμέσως αυξάνουν τον αριθμό των φιλοξενούμενων ατόμων στο νησί.

Ακούστε το ζήτημα δεν είναι που θα γίνει ένα τέτοιο κέντρο και δεν πρέπει να αναλωθούμε σε μια τέτοια διχαστική συζήτηση. Το ζήτημα είναι να μην γίνει στο νησί κανένα άλλο κέντρο.

Κύριε γ. Γραμματέα κ. Δήμαρχε αγαπητοί συμπολίτες.

Η πρόταση αυτή της κυβέρνησης δεν είναι καινούρια.

Είναι η πρόταση των χωρών του Βίζεγκραντ που από τη στιγμή του κλεισίματος των συνόρων κατέθεταν αυτές οι χώρες για λογαριασμό της Γερμανίας , επειδή μεγάλες γερμανικές εταιρείες έχουν μεγάλα συμφέροντα τόσο στην Τουρκία όσο στην Τσεχία τη Σλοβακία την Ουγγαρία και την Πολωνία. Όλα αυτά τα χρόνια μας διασφάλιζαν γενναίες χρηματοδοτήσεις αρκεί να κάνουμε τα νησιά μας φυλακές και να μην ενοχλούνται αυτοί. Όλα αυτά τα χρόνια οι προτάσεις αυτές αποκρούονταν και τώρα έρχεται αυτή η κυβέρνηση να τις παρουσιάσει ως ΤΗ ΛΥΣΗ!!!!

Ε όχι !!!

Προτείνεται λοιπόν κλειστό κέντρο το οποίο
1. Αυξάνει αμέσως τον αριθμό του προσφυγικού πληθυσμού.
2. Θα διαμένουν μαζί παραβατικοί και οικογένειες; Ξέρετε βέβαια πως η φυλάκιση προσφύγων επιφέρει χρηματικές και άλλες κυρώσεις από το ΕΔ
3. Αυτή τη στιγμή πάνω από 10.000 κόσμος είναι κάτω από σκηνές που θα τους στεγάσεται;
4. Λέτε πως θα μεταφέρεται 20.000 στην Ηπειρωτική Ελλάδα
5. Που;
6. Σε ποια κέντρα;
7. Που τα έχετε φτιάξει;
8. Τι χωρητικότητας έχουν;
9. Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας;
10. Πόσα θέσεις έχετε έτοιμες τώρα;
11. Πόσες τον επόμενο μήνα;
12. Με ποιο φορέα έχετε συμβάσεις; Με την Ύπατη; Με ξενοδόχους; Με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Π.Χ. Ξέραμε και ξέρουμε για δυο δομές στο Βαγιοχώρι και στο Κυψελοχώρι 3000 περίπου θέσεων συνολικά. Την πρώτη την αξιοποιήσατε τη Δεύτερη την ακυρώσατε αντί αυτής τι;;;

Ξέρουμε πως υπήρχε συμφωνία με το Υπουργείο εθνικής Άμυνας για 11 κτίρια στη Β. Ελλάδα να δοθούν για προσφυγικές κατοικίες (1200 θέσεις) Δεν το προχωρήσατε.

Υπήρχε συμφωνία για κτίρια του ΕΦΚΑ 1555 θέσεων. Από αυτά τα τρία στην πλατεία Βάθης έχουν τελειώσει 400 θέσεις και δεν έχουν αξιοποιηθεί, με τα υπόλοιπα τι γίνεται;

Μπορείτε λοιπόν να μας παρουσιάσετε ένα τέτοιο σχεδιασμό που να εγγυάται την αναλογικότητα του προσφυγικού πληθυσμού σε όλη την Ελλάδα;

Αν όχι τότε η απάντηση κ. Δήμαρχε έχει δοθεί;

Θυμόσαστε τι σας είπα στη σύσκεψη; Ρωτήστε τους έχουν αποφασίσει να κάψουν τα νησιά (όπως η Ευρώπη αποφάσισε να κάψει την Ελλάδα) για να μην συγκρουστούν με τους κομματικούς τους πελάτες στην υπόλοιπη Ελλάδα;

Ε μετά την πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση μην τους ρωτήσετε. Απάντησαν ήδη με ένα ηχηρό ναι.

Προχωρήστε λοιπόν σε δομές σε όλη την Ελλάδα για αναλογική φιλοξενία

Προσλάβετε διαχειριστές ασύλου και διερμηνείς για επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.

Ενισχύστε με ιατρικό προσωπικό τις δομές και τις κοινωνίες που επιβαρύνονται με προσφυγικές ροές. Επαναφέρετε το ΑΜΚΑ. Έτσι προστατεύεται ντόπιους και πρόσφυγες.

Εκπονήσετε προγράμματα ένταξης
Ενισχύστε τους εκπαιδευτικούς και το εκπαιδευτικό σύστημα για αποτελεσματικότερη ένταξη των παιδιών προσφύγων σ’ αυτό.
Ενισχύστε τα σώματα ασφαλείας στις περιοχές εισόδου, που έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος μέχρι σήμερα.
Στηρίξτε με μέτρα αντισταθμιστικά τις κοινωνίες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος.

Μην ετοιμάζεστε να στήσετε φυλακές και χορό εκατομμυρίων και μιζών για να χορέψουν πάλι οι λίγοι γνωστοί άγνωστοι και ασε τον κόσμο να καταστρέφεται.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Χαράξτε εθνική πολιτική και κοινή στάση.

Ζητήστε ισοκατανομή σε όλη την Ευρώπη!! Ζητήστε κυρώσεις για τις χώρες που έχουν κλειστά σύνορα.

Προβλέπεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο. Κυρώσεις στο τραπεζικό τομέα στη βιομηχανία στα αγροτικά προϊόντα στις επιδοτήσεις. Ξέρω δεν είναι εύκολο να υιοθετηθούν τέτοια μέτρα. Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε αυτή την πρόταση και δεν έγινε δεκτή. Εσείς όμως έχετε ένα πλεονέκτημα σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση. Ανήκετε στο λαικό κόμμα που έχει πλειοψηφία στα όργανα λήψης αποφάσεων στην ΕΕ. Προσπαθήστε λοιπόν.

Δήμαρχε ας σταθούμε σήμερα στο ύψος των περιστάσεων βάζοντας στην άκρη όποιες άλλες διαφορές μας. Ας είναι ομόφωνη η άρνησή μας στο σχέδιο καταδίκης του τόπου μας.

Θα στηρίξουμε κάθε λογική φωνή για αποσυμφόρηση του νησιού μας( η πρότασή μας πιστεύουμε ήταν συγκεκριμένη και αναλυτική) για δίκαιες και ανθρώπινες συνθήκες για όλους τους κατοίκους πρόσφυγες και γηγενείς, για αίσθημα ασφάλειας και ηρεμίας για όλους τους κατοίκους του τόπου μας».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου