× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αγωνία για την de minimis επιδότηση των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου

Αθανασίου - Γεωργαντάς και ΟΠΕΚΕΠΕ χειρίζονται την υπόθεση

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 17/3/2023

Αγωνία για την de minimis επιδότηση των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

Στις  17 Φεβρουαρίου, γράφαμε «κρύος ιδρώτας», φαίνεται, πως έχει «κόψει» τον αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή Λέσβου της Ν.Δ. Χαράλαμπο Αθανασίου από την δίμηνη καθυστέρηση καταβολής της ήσσονος σημασίας (de minimis) επιδότηση στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου».

 Σε εκείνο το άρθρο τονίζαμε πως τόσο ο υπουργός Αγροτικής  Ανάπτυξης όσο και ο Πρωθυπουργός στις επαφές που έχουν με αγρότες τάζουν συνεχώς την καταβολή de minimis  επιδοτήσεων. Γεγονός που κάνει αμφίβολη την καταβολή της συγκεκριμένης επιδότησης στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Ωστόσο, μια ημέρα νωρίτερα, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Ν.Δ. Χαράλαμπος Αθανασίου με ανακοίνωση του διαβεβαίωνε πως θα καταβληθεί η επιδότηση στις 15 Μαρτίου. Είναι φανερό πως αυτή την διαβεβαίωση είχε από το υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο κ. Αθανασίου και προχώρησε σε αυτή την πολύ συγκεκριμένη και δεσμευτική ανακοίνωση.

 Ο πολιτικός χρόνος που έχει κυλήσει από τις 16 Φεβρουαρίου ως τις 16 Μαρτίου, είναι πολύς, πάρα πολύς. Η κυβέρνηση έχει χάσει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων και στο εσωτερικό της Ν.Δ. γίνεται απίστευτη διαπάλη για την «επόμενη ημέρα». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι πολύ πιθανό κυβερνητικοί κύκλοι είτε να επιδιώκουν να «κοντύνουν» πολιτικά τον κ. Αθανασίου,  είτε με μη πληρωμή της επιδότησης, είτε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή της. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Η κοινή υπουργική απόφαση για την καταβολή της συγκεκριμένης επιδότησης είχε ληφθεί στις 28 Δεκεμβρίου του 2022 και προβλέπει την πληρωμή 21 ευρώ ανά στρέμμα και συνολικό ποσό που μπορεί να φθάσει στα 8,129 εκατ. ευρώ.  Αυτό σημαίνει πως από την δημοσίευση της απόφασης έχουν περάσει 2,5 μήνες. Χρόνος επαρκέστατος για να πληρωθεί η επιδότηση σε όλους τους δικαιούχους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου. Ακόμη και για έναν οργανισμό, όπως είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ που αντιμετωπίζει τεράστια λειτουργικά προβλήματα. Προβλήματα που αναμένεται να γίνουν ακόμη μεγαλύτερα το επόμενο διάστημα.

 Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως το ζήτημα της πληρωμής της επιδότησης το χειρίζονται από κοινού ο υπουργός κ. Γεωργαντάς και ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αθανασίου σε συνεργασία με τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ.

 Όσοι υποστηρίζουν πως η μη καταβολή της επιδότησης ως τις 15 Μαρτίου οφείλεται στις αδυναμίες του  ΟΠΕΚΕΠΕ δείχνουν να μην κατανοούν πως σε τέτοιες περιπτώσεις ένα τεχνικό ζήτημα αποκτά διαστάσεις πολιτικού ζητήματος.  Τα παραπάνω ισχύουν και για όσους συνδέουν την πληρωμή της επιδότησης με το χρόνο επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λέσβο.

 Κατά την άποψη μας, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για την καταβολή της επιδότησης, παρά την ύπαρξη κοινής υπουργικής απόφασης. Τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Διότι οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση για την κάλυψη ζημιών με de minimis επιδοτήσεις είναι πολλές και φθάνουν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου από όλη την χώρα. Μόνο αν υπάρξει ουσιαστική πολιτική πίεση μπορεί να διασφαλιστεί η καταβολή της συγκεκριμένης επιδότησης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026

Ο Παναγιώτης Χριστόφας ευχαριστεί υπηρεσίες και συνεργάτες για τη συλλογική προσπάθεια σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες
Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη

Ο πρώην Υπουργος μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τον Σήφη Βαλυράκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στό κτήριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α με την ευκαιρία των πέντε χρόνων, από την δολοφονία του.
Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στο κτίριο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στο ήθος και στον χαρακτήρα του εκλιπόντα
Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Ένας σπουδαίος παιδαγωγός και πνευματικός άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τόπο
Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης