× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Πλήγωσαν» σοβαρά τον πλάτανο στην αρχή της Ζωοδόχου Πηγής

Κίνδυνος πρόκλησης σοβαρότερων προβλημάτων από αυτά που προσπάθησαν να αντιμετωπίσου με «κλάδεμα» παράνομο και μη προβλεπόμενο από τα όσα προβλέπουν οι Προσωρινές Εθνικές Τεχνικές Προδιαγραφές (ΠΕΤΕΠ) που έχουν ισχύ νόμου

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 19/3/2023

«Πλήγωσαν» σοβαρά τον πλάτανο στην αρχή της Ζωοδόχου Πηγής

Έχει δεν έχει άδεια, από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Μυτιλήνης, ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε σήμερα για το «κλάδεμα» (ο θεός να το κάνει τέτοιο) του ιστορικού πλάτανου στην ομώνυμη περιοχή στην αρχή της Ζωοδόχου Πηγής στην πόλη, υποθηκεύει το μέλλον του υπεραιωνόβιου δέντρου αλλά προπάντων θέτει θέμα ασφάλειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με ειδικούς στους οποίους το «Ν» απευθύνθηκε, εφαρμόστηκε κατά παράβαση των Προσωρινών Εθνικών Τεχνικών Προδιαγραφών (ΠΕΤΕΠ) που αποτελούν νόμο του Ελληνικού Κράτους και έχουν δημοσιευτεί σε Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, η μέθοδος του lopping.   

Το lopping είναι επιζήμια πρακτική για τα δένδρα ιδιαίτερα για μεγάλης ηλικίας και βαριά δένδρα όπως ο πλάτανος στην αρχή της Ζωοδόχου Πηγής. Συνίσταται δε στην κοπή των οριζοντίων κλάδων στα μεσογονάτια διαστήματα του δένδρου για τη μείωση της κόμης του.

Κι ενώ προφανώς θα τεθεί από το Δήμο Μυτιλήνης και τους αρμοδίους της Διεύθυνσης πρασίνου θέμα ασφάλειας, η πρακτική τους μπορεί να προκαλέσει τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι κακό, αναφέρθηκε στο «Ν» από κορυφαίο γεωπόνο με εξειδίκευση σε θέματα πρασίνου σε δημόσιους χώρους στις πόλεις,  ότι κλάδεψαν όλα τα κάτω κλαδιά γιατί ανέβασαν πολύ ψηλά το βάρος του δένδρου προκαλώντας εκτός των άλλων και μεγάλη αντίσταση στον αέρα.  Την ίδια ώρα έκοψαν το βάρος χαμηλά προκειμένου το δένδρο να ισορροπεί. Τα μεγάλα κάτω κλαδιά δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί κόπηκαν. Ήταν ψηλά, πάνω από πέντε μέτρα. Κάποια ήταν πολύ πάνω από πέντε μέτρα. Το αποτέλεσμα της πρακτικής αυτής θα είναι τα νέα κλαδιά που θα βγουν στις τομές να μεγαλώσουν πολύ γρήγορα και να είναι με πολύ πιο ανίσχυρο τρόπο δεμένα με το υπόλοιπο δέντρο».

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις Προσωρινές Εθνικές Τεχνικές Προδιαγραφές (ΠΕΤΕΠ) που και ο Δήμος Μυτιλήνης ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να τηρεί, ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε για το κλάδεμα του πλάτανου δημιουργεί τις παρακάτω δυσμενείς επιπτώσεις:

«- ανάπτυξη άσχημων, φουντωτών νέων κλάδων, που συνήθως ξεπερνούν σε ύψος τους αρχικούς βλαστούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- μείωση της αισθητικής αξίας, τελικώς, με την αλλοίωση του φυσικού σχήματος του δέντρου.

- εξασθένηση της δομής του δέντρου, και αύξηση κινδύνου σπασίματος.

- αύξηση της ευαισθησίας του δέντρου στην σήψη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι ενώ με το σωστό κλάδεμα μπορεί να επιτευχθεί η απομάκρυνση των "ενοχλητικών" κλάδων χωρίς τα προβλήματα που δημιουργεί ο τρόπος κλαδέματος που ακολουθήθηκε, σοβαρά ερωτήματα προκαλεί το ότι ο αναλημματικός τοίχος που υποστηρίζει τον πλάτανο με το στα ψηλά πλέον μεγάλο βάρος του,  έχει στην κυριολεξία διαλυθεί. Πέρα των εμφανών ρηγματώσεων έχει ξεκολλήσει από τις δυο πλευρές του. Σε περίπτωση κατάρρευσης του σε συνδυασμό με τις δυνάμεις που θα αναπτυχθούν από την σε μεγάλο ύψος πλέον ευρισκόμενη κύρια αντίσταση του δένδρου, τι θα μπορούσε να συμβεί; Αποτελεί αυτό προβληματισμό της έχουσας τη ευθύνη δημοτικής αρχής και όσων υπογράφουν τις μελέτες του πρόχειρου πετσοκόμματος και της καρατόμησης των δένδρων της πόλης;

Ας σημειωθεί ότι ανάλογος τρόπος «κλαδέματος» με αυτόν στον πλάτανο της Ζωοδόχου Πηγής χρησιμοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή και στον πλάτανο μπροστά στο Ταχυδρομείο επί της οδού Βουρνάζων.

Πέρα των παραπάνω «κλαδεμάτων» συνεργεία καρατομούσαν σήμερα τα ψηλά δένδρα στην είσοδο του πάρκου της Αγίας Ειρήνης στην είσοδο του από την πλατεία Κυπρίων Πατριωτών. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή