× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ουραγός στις εξαγωγές το βόρειο Αιγαίο

Πτώση 40% καταγράφηκε μεταξύ του 2017 και του 2021 των εξαγωγών σε περιφερειακό επίπεδο. Όταν την ίδια περίοδο οι εξαγωγές σε πανελλαδικό επίπεδο αυξήθηκαν με ρυθμό 21,7%

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 27/3/2023

Ουραγός στις εξαγωγές το βόρειο Αιγαίο

Στα 113,9 εκατ. ευρώ υποχώρησαν οι εξαγωγές του βορείου Αιγαίου το 2021 και αποτέλεσαν μόλις το 4,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντων (ΑΕΠ) που παράχθηκε στην Περιφέρεια εκείνη την χρονιά. Όταν, οι εξαγωγές σε πανελλαδικό επίπεδο αποτελούν το 21,7% του ΑΕΠ της χώρας. Το 2017 οι εξαγωγές του βορείου Αιγαίου είχαν διαμορφωθεί στα 190,9 εκατ. ευρώ, το 2018 είχαν αυξηθεί στα 193,3 εκατ. ευρώ. Την επόμενη χρονιά το 2019 υποχώρησαν στα 185,5 εκατ. ευρώ. Το 2020 καταγράφηκε «βουτιά» των εξαγωγών καθώς έπεσαν στα 154,5 εκατ. ευρώ. Αλλά η βουτιά συνεχίστηκε και το 2021. Την περίοδο 2017 – 2021 η πτώση των εξαγωγών για τις επιχειρήσεις του βορείου Αιγαίου ανήλθε στο 40%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Όλα τα στοιχεία προέρχονται από την χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας. Η ανάλυση των στοιχείων που έκανε το Ινστιτούτο βασίστηκε στα αποτελέσματα στατιστικής έρευνας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 63,7% των εξαγωγών των επιχειρήσεων του βορείου Αιγαίου αφορά τον κλάδο των τροφίμων (ελιές, ελαιόλαδα, αρνιά – κατσίκια, τυριά, αλιεύματα, προϊόντα ιχθυοτροφείου), ακολουθεί με ποσοστό 13,6%  ο κλάδος των ποτών (κρασιά, ούζα). Οι εξαγωγές μηχανών και συσκευών καλύπτουν ποσοστό 5,1%, τα προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης το 1,1%.

 

Οι 10 σημαντικότεροι προορισμοί των εξαγωγών των νησιών του βορείου Αιγαίου, το 2021 ήταν, η Ιταλία που απορρόφησε το 17% των εξαγόμενων προϊόντων. Σε αυτή καταλήγουν, κάθε χρόνο, μεγάλο μέρος των εξαγωγών χύμα ελαιολάδου, οστρακοειδή, προϊόντα  ιχθυοτροφείου και αιγοπρόβειο κρέας. Ακολούθησαν η Γαλλία με ποσοστό 15,7%, η Ισπανία με ποσοστό 13,7% και η Γερμανία με ποσοστό 13%. Άλλες χώρες προορισμί των εξαγωγών του βορείου Αιγαίου ήταν οι ΗΠΑ με ποσοστό 5,2%, η Βουλγαρία με 4,8%, η Ρουμανία με 3,8%, η Νότια Κορέα με 3,6%, η Κύπρος 2,7% και η Ολλανδία με 2,5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Τελευταίο το βόρειο Αιγαίο στις εξαγωγές

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2021 το βόρειο Αιγαίο ήταν η Περιφέρεια με τις χαμηλότερες σε αξία εξαγωγές (113,9 εκατ. ευρώ) από το σύνολο των Περιφερειών της χώρας. Οι συνολικές εξαγωγές της χώρας ανήλθαν το 2021 στα 39.382,8 εκατ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις του βορείου Αιγαίου κάλυψαν το ισχνό ποσοστό του 0,3% των συνολικών εξαγωγών της χώρας.  Μόλις τρεις περιφέρειες Αττική, κεντρική Μακεδονία και Πελοπόννησος καλύπτουν 81,9% των συνολικών εξαγωγών. Από την Αττική πραγματοποιείται το 52,65% των εξαγωγών της χώρας.

 

Το 2021, σε σχέση με το 2020, οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν με ρυθμό 29,5%. Στις επιμέρους Περιφέρειες της χώρας ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών κινήθηκε από το 162,3%  (Ιόνια Νησιά) μέχρι το 10,7% (Κρήτη). Κόντρα στο ρεύμα κινήθηκε μόνο το βόρειο Αιγαίο στο οποίο οι εξαγωγές εμφάνισαν πτώση κατά 26,2%.

 

Αν από τις εξαγωγές του 2021 αφαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών της χώρας διαμορφώνεται στο 18,8%. Πρώτη, σε ποσοστό αύξησης, των εξαγωγών αναδείχθηκε  η Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με 50,2%, το μικρότερο ποσοστό αύξησης 12,1% καταγράφηκε από την Πελοπόννησος. Το βόρειο Αιγαίο κατέγραψε και πάλι αρνητικό αποτέλεσμα με μείωση των εξαγωγών κατά 26,6%. Αρνητικό αποτέλεσμα κατέγραψε και τον Ιόνιο με μείωση των εξαγωγών κατά 12,7%.

Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία

 

Οι επιχειρήσεις του βορείου Αιγαίου που κάνουν εξαγωγές ήταν και παραμένουν περιορισμένες. Το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων, οι περιορισμένες οικονομικές τους δυνατότητες, η έλλειψη υποδομών στήριξης συλλογικών εξαγωγικών προσπαθειών είναι ορισμένες από τις αιτίες των περιορισμένων εξαγωγών. Στα προβλήματα αυτά, κατά την άποψη μας, τα προηγούμενα χρόνια προστέθηκαν ή έγιναν πιο έντονα κι άλλα προβλήματα όπως είναι η μειωμένη ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων και η σταδιακή κατάρρευση του παραγωγικού ιστού των νησιών.  Στα παραπάνω πρέπει να συνυπολογιστούν κι ορισμένα συγκυριακά γεγονότα όπως είναι η απώλεια της παραγωγής ελαιοκάρπου το 2020 και το 2021.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης