× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το λυκαυγές μεγάλων αλλαγών στην αγροτική παραγωγή

Η νέα ΚΑΠ ανοίγει το δρόμο για το τέλος του παραδοσιακού αγρότη - κτηνοτρόφου. Μεγάλες εταιρείες μπαίνουν δυναμικά στην παραγωγή τροφίμων

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 2/4/2023

Το λυκαυγές μεγάλων αλλαγών στην αγροτική παραγωγή
Φωτογραφία αρχείου από την παρουσίαση της νέας ΚΑΠ στην Μυτιλήνη που οργάνωση η Γεωτεχνική Αιγαίου

Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται αυτή την περίοδο οι ενημερωτικές συσκέψεις που πραγματοποιούνται σε όλη την χώρα από μελετητικά γραφεία και για την νέα ΚΑΠ. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παραιτήθηκε ολοκληρωτικά από την διαδικασία ενημέρωσης των αγροτών, προφανώς για να αποφύγει ενοχλητικές ερωτήσεις και τοποθετήσεις για τις πολιτικές του επιλογές. Αυτή η επιλογή αποτελεί μια ξεκάθαρη ήττα της κυβερνητικής αγροτικής πολιτικής, καθώς οι εμπνευστές της αποδείχθηκαν στην πράξη ανίκανοι να την υποστηρίξουν μπροστά στον αγροτικό κόσμο της χώρας.
Τελικά την ενημέρωση των αγροτών ανέλαβαν τα μελετητικά γραφεία που διαχειρίζονται τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ εδώ και χρόνια. Η νέα ΚΑΠ εισάγει πολλά νέα στοιχεία. Στην ουσία πρόκειται για ανακατανομή των αγροτικών επιδοτήσεων στο εσωτερικό της χώρας (εσωτερική σύγκλιση) και ανακατανομή μεταξύ όλων των κρατών μελών της Ε.Ε (εξωτερική σύγκλιση). Επιπρόσθετα η νέα ΚΑΠ με τους κανονισμούς που εισάγει γίνεται έντονα παρεμβατική στην ίδια την παραγωγική διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι αποκλείονται περιοχές από την παραγωγή ορισμένων προϊόντων (π.χ. καλαμπόκι) και γίνονται υποχρεωτικές καλλιεργητικές πρακτικές (π.χ. απαγόρευση καύσης κλαδιών). Επίσης επιβάλλονται ακόμη και δομικές αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία (βλέπε κανόνες ευζωίας των κτηνοτροφικών ζώων). Πέρα από την άδικη ανακατανομή των αγροτικών επιδοτήσεων που θα φέρει η νέα ΚΑΠ, πέρα από το ότι δεν θα οδηγήσει σε προστασία του περιβάλλοντος, η αγροτική πολιτική της Ε.Ε. και των Ελληνικών κυβερνήσεων θα οδηγήσουν στον έλεγχο της παραγωγής αγροτικών προϊόντων από λίγες μεγάλες επιχειρήσεις. Τέτοια δείγματα ήδη υπάρχουν στην αγροτική παραγωγή της βόρειας Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής αλλά και της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Τι ρωτούν οι αγρότες


Στις ενημερωτικές συσκέψεις το πρώτο ερώτημα που θέτουν οι αγρότες είναι τι θα χάνουν από τις επιδοτήσεις που λάμβαναν μέχρι σήμερα. Κι ακολουθούν ερωτήματα για τις διαδικασίες ελέγχου, τους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουν κλπ. Κι όταν οι συσκέψεις τελειώνουν μπαίνουν στην συζήτηση πιο προσωπικά θέματα.

Τα βασικά συμπεράσματα που αποκομίζουν οι αγρότες σε αυτές τις εκδηλώσεις είναι: α) Η ανάγκη αναδιάρθρωσης των αγροτικών καλλιεργειών με τρόπο που θα τις κάνει ανταγωνιστικές για τα επόμενα χρόνια, β) Μετά το τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει η Ε.Ε. στην κατάργηση των άμεσων ενισχύσεων στους αγρότες, γ) Η αγροτική παραγωγή τις επόμενες δεκαετίες θα στηρίζεται όλο και περισσότερο στην επιστημονική οργάνωση, στην ψηφιακή τεχνολογία και τους αυτοματισμούς. Δηλαδή θα έχουν όλο και περισσότερο αγροτική παραγωγής εντάσεως κεφαλαίου. Η εργασία του αγρότη και των εργατών γης, με τον τρόπο που την έχουμε γνωρίσει ως σήμερα, θα παίζει όλο και μικρότερο ρόλο. Οι εργάτης γης των επόμενων δεκαετιών θα πρέπει να μπορούν να χειριστούν ηλεκτρονικά συστήματα και νέους ευαίσθητους μηχανολογικούς εξοπλισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αγρότες της επόμενης γενιάς θα πρέπει να συνδυάζουν: α) ένα επίπεδο επιχειρηματικών ικανοτήτων που απαιτούν γνώσεις οργάνωσης, διοίκησης και λογιστικής, β) επιστημονικές γνώσεις που θα τους επιτρέπουν να κατανοούν  θέματα γεωπονίας, κτηνιατρικής και διαχείρισης ηλεκτρονικών συστημάτων. Εξαιρετικά χρήσιμες για τους αγρότες θα είναι οι ξένες γλώσσες.

Κι επειδή όλα τα παραπάνω, κι αρκετά άλλα, είναι δύσκολο ως αδύνατο να τα συνδυάσει ένας αγρότης, η αγροτική παραγωγή θα περάσει στα χέρια μεγάλων εταιρειών που θα διαθέτουν τα αναγκαία κεφάλαια για να προχωρήσουν στις απαιτούμενες επενδύσεις.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης