× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο κλάδος της εστίασης ζητά λύσεις στα προβλήματα του

Δυναμικό παρόν από τον Σύλλογο Εστίασης Λέσβου «Ασπίδα» στο Πανελλήνιο Συνέδριο Εστίασης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/4/2023

Ο κλάδος της εστίασης ζητά λύσεις στα προβλήματα του

Ο Σύλλογος Εστίασης Λέσβου «Ασπίδα» συμμετείχε στο Πανελλήνιο Συνέδριο Εστίασης που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο Νίκο Γιαννάκα, Αντιπρόεδρο Δήμο Καραμπεάζη και τον υπεύθυνο οικονομικών Φώτη Κουλουμαριέτο οι οποιοι επισήμαναν τα προβλήματα που υπάρχουν τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.


Η συμμετοχή στις εργασίες του συνεδρίου, αναφέρει ανακοίνωση του Συλλογου «μας γέμισε ικανοποίηση βλέποντας ότι από την βάση (πρωτοβάθμια) αναδεικνύονται τα αληθινά προβλήματα της εστίασης, ελπίδα γιατί πλέον οι ιθύνοντες κατανοούν τις δομικές και όχι μόνο αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον κλάδο για την ανασύνταξη του κλάδου και πολύτιμες εμπειρίες από την ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων με τους συναδέλφους από όλη την χώρα».



Στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συλλόγων Εστίασης, σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εκδόθηκε, τα θέματα που συζητήθηκαν επιγραμματικά είναι τα εξής:

Εργασιακές Σχέσεις στον κλάδο

- Η εστίαση έχει ιδιαιτερότητες στην λειτουργία της γι΄αυτό και υπάρχει πρακτική δυσκολία στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας (Εργάνη 2). Ζητείται κατάργηση των τεκμαρτών. Αίτημα του κλάδου είναι η δημιουργία νέας ειδικότητα υπευθύνου καταστήματος και γενική ειδικότητα υπαλλήλου εστίασης. Επίσης τέθηκε το θέμα της εφαρμογής του εργόσημου στον κλαδο. Αλλά και η αναγνώριση του συγγενή Α’ Βαθμού και στις εταιρίες.

ΦΠΑ

- Ζητήθηκε η παράταση του συντελεστή 13% μέχρι 31/12/2023 και πρόθεση για νέα παράταση. Έγινε υπενθύμιση της προεκλογικής δέσμευσης του Πρωθυπουργού για συντελεστή 11% στο τέλος της τετραετίας που ολοκληρώθηκε. - Υπήρξε δέσμευση των δύο εκπροσώπων της αντιπολίτευσης που μίλησαν στο συνέδριο για μεταφορά στον χαμηλό συντελεστή 6% . Τεθηκε θέμα κατάργηση του ΕΦΚ του καφέ όπου συνυπολογίζεται με ΦΠΑ και μείωση των ειδικών φόρων στα οινοπνευματώδη (ΕΦΚΟΠ) που επιβαρύνουν τα κοστολόγια μας.


Τουρισμός – εστίαση

Τονίσθηκε η απόλυτη ταύτιση των δυο δραστηριοτήτων από το σύνολο των συνέδρων και των εισηγητών. Ζητήθηκε η δημιουργία γενικής γραμματείας εστίασης στο Υπουργείο Τουρισμού. Ακόμη τέθηκε θέματα για αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ - Χρηματοδότηση ΚΥΕ. Αδυναμία κάλυψης ΕΜΕ των εποχικών επιχειρήσεων.

Πνευματικά δικαιώματα

Κρίνεται αναγκαία η δημιουργία ενιαίου φορέα είσπραξης με συμμετοχή των χρηστών στην διαμόρφωση δίκαιων και αναλογικών αμοιβολογίων.Οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης δήλωσαν τον σεβασμός της πνευματικής ιδιοκτησίας των δημιουργών.

Ηχορύπανση,  ωράριο μουσικής

- Συμφωνία στην διαφορετικότητα της διατάραξης - ηχορύπανσης από την υγειονομική διάταξη περί 80db. Ζητήθηκε η αλλαγή στην διαδικασία ελέγχου της ηχορύπανσης. Η κατάργηση του ωραρίου λειτουργίας των ΚΥΕ επιβάλει και την κατάργηση της αναχρονιστικής άδειας μουσικής, καθώς και της παράτασης ωραρίου αυτής που λαμβάνουν τα καταστήματα εστίασης.

Αιγιαλός

Τονίσθηκε η κυβερνητική δέσμευση για αλλαγή του νόμου του 2019, που όμως παρέμεινε για μια ολόκληρη τετραετία. Θα επιδιωχθεί συμφωνία ώστε να βοηθηθεί η επιχειρηματικότητα των επιχειρήσεων από την απλή χρήση παραχώρησης του αιγιαλού, σεβόμενοι τον κοινόχρηστο χαρακτήρα.


Φορολογική Συμμόρφωση

Πρακτικά προβλήματα και αδυναμία σύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των POS. Πρόστιμα - διαπόμπευση επαγγελματιών.



Επαγγελματικοί Λογαριασμοί

Δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού. -120 δόσεις συμφωνήθηκαν οριζόντια για όλους και από τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, διαφώνησε στο οριζόντιο μέτρο ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών.


Πιστοποιητικά Υγείας Εργαζομένων

Με την ολοκλήρωση του ψηφιακού ιατρικού φακέλου για τον πολίτη να συνδεθεί το πιστοποιητικό υγείας στο wallet gov, ώστε να καταργηθεί το παρωχημένο πιστοποιητικό υγείας που υπάρχει σήμερα.


Κατηγοριοποίηση του Κλάδου

Με πραγματικά κριτήρια για το είδος της επιχείρησης, καθώς και της δραστηριότητας που ασκεί να γίνει κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων του κλάδου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή