× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Δεν θυσιάζουμε τις ζωές μας για τα κέρδη τους»

Δυναμική Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία από το Εργατικό Κέντρο Λέσβου στη Μυτιλήνη

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 1/5/2023

«Δεν θυσιάζουμε τις ζωές μας για τα κέρδη τους»
Φωτό-Βίντεο Παναγιώτης Μπαλάσκας

Τους ηρωικούς αγώνες του εργατικού κινήματος τίμησαν σήμερα Δευτέρα 1 Μαη οι εργαζόμενοι,άνεργοι, συνταξιούχοι και νεολαία που συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λέσβο το πρωί της Πρωτομαγιάς στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το παρών στη συγκέντρωση έδωσαν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Γιάννης Ζαφειρίου, Νίκη Τσιριγώτη, Σταύρος Μαντατής και οι υποψήφιοι βουλυτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Μπουρνούς και Μαρία Νικολάρα.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του Περιφερειακού Τμήματος βορείου Αιγαίου των συνταξιούχων ΟΤΕ Μάκη Βενέτα ο οποίος αναφέρθηκε στα  προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι όλου του δημοσίου τομέα.Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Γιώργος Αλεξίου πρόεδρος του Συλλόγου ΟΤΑ Λέσβου κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις αρνητικές συνέπειες που έχει ο νόμος Χατζηδάκη με την κατάργηση του 8ωρου και την ποινικοποίηση της απεργίας. «Όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε την μάχη στην καθημερινότητα μας και στους εργασιακούς χώρους προκειμένου να ανατρέψουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Αλεξίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαιρετισμό στην απεργιακή συγκέντρωση απηύθυνε και ο Δημήτρης Στεφανής Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου. Ο κ.Στεφανής, επεσήμανε, ότι ως αγρότες στέκονται αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους τονίζοντας ότι η πολιτική που στηρίζουν όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και στηρίζουν την Ε.Ε. είναι αυτή που ξεκλήρισε τους αγρότες. Χαρακτηριστικά ο κ.Στεφανής ανέφερε ότι «σήμερα οι αγρότες παλεύουμε να μείνουμε στη γη και στην παραγωγή ενάντια στις τεράστιες στην ενέργεια, στα καύσιμα, στα αγροεφόδια ενώ πουλάμε τα προϊόντα μας κάτω του κόστους παραγωγής».

Αμέσως μετά πήρε τον λόγο η Ζωή Γιαννακά, Γραμματέας του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης. Η κ.Γιαννακά με τη σειρά της αναφέρθηκε στις θυσίες των γυναικών για να έχουν οι ίδιες και τα παιδιά τους μια αξιοπρεπή ζωή επισημαίνοντας ότι οι θυσίες αυτές δεν πήγαν χαμένες γιατί αποτελούν τον οδηγό για τους αγώνες των πρωτοπόρων γυναικών στο σήμερα. «Δεν υποτασσόμαστε στη λογική που μας οδηγεί να επιλέξουμε το μικρότερο κακό που μας οδηγεί από το κακό στο χειρότερο .Για να θεριεύουν τα κέρδη μιας χούφτας από παράσιτα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ.Γιαννακά.

Μιλώντας στη συνέχεια ο Δημήτρης Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου και πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου στάθηκε στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι με τις πολιτικές που εφαρμόζονται ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι «πολλοί γυρνάνε τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές και μοιράζουν τσάμπα υποσχέσεις στον κόσμο,νομίζουν ότι ξεχνάμε τι έκαναν οι κυβερνήσεις Τσίπρα και Μητσοτάκη, με τους άθλιους νόμους που ψήφισαν όλοι μαζί στη βουλή για να στείλουν στον πάτο τα εργασιακά μας δικαιώματα»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Την κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης πραγματοποίησε ο Γιάννης Ζαφειρίου, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στους νεκρούς της εργατικής τάξης και άλλους αγωνιστές, στους 200 της Καισαριανής, σημειώνοντας ότι δείχνουν τον δρόμο για το σήμερα και το αύριο των εργατικών - λαϊκών αγώνων. Ο κ.Ζαφειρίου καταδίκασε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας σε αυτόν, πρόβαλε τις σημερινές αναγκαίες διεκδικήσεις της εργατικής τάξης, του λαού και την ανάγκη του κινήματος που χρειάζεται σήμερα η εργατική τάξη. «Γιατί το 2023 υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών. Για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με μειωμένο ωράριο και περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Για μισθούς, συντάξεις και σύστημα Υγείας που να ανταποκρίνονται στο ύψος των αναγκών των εργαζομένων».

Παράλληλα ο κ.Ζαφειρίου, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η ίδια αντιλαϊκή πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, όλων αυτών που ψήφιζαν μνημόνια και με τα δυο χέρια φοράνε τώρα φιλολαϊκό προσωπείο προσπαθώντας να παρασύρουν την εργατική τάξη στις ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές. Αναφερόμενος στου πλειστηριασμούς κατοικιών ο κ.Ζαφειρίου διατράνωσε προς κάθε κατεύθυνση ότι «θα μας βρουν μπροστά τους και θα κόψουμε όποιου το χέρι απλωθεί για να πάρει το σπίτι εργάτη, ανέργου, συνταξιούχου».

Μετά το τέλος των ομιλιών ξεκίνησε πορεία η οποία δια μέσου της Προκυμαίας κατέληξε στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο Μακρύ Γιαλό όπου έγινε κατάθεση στεφάνων. Η εκδήλωσε έληξε με τους διαδηλωτές να τραγουδούν τον ύμνο της Διεθνούς.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή