× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πάνω από τα 6 ευρώ το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Δείτε εδώ τις τιμές χονδρικής σε Ισπανία, Ιταλία και Τυνησία. Η ξηρασία και η εξάντληση των αποθεμάτων ανεβάζει ακόμη πιο ψηλά τις τιμές του ελαιολάδου

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 3/5/2023

Πάνω από τα 6 ευρώ το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Την Τετάρτη 3 Μάη το πρωί ο Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων Λακωνίας ανακοίνωσε την πώληση 120 τόνων ελαιολάδου, έξτρα παρθένου, προς 6,15 ευρώ ανά κιλό. Επίσης ο Συνεταιρισμός Μολάων – Πακίων πούλησε 3 βυτία (δηλαδή πάνω από 80 τόνους) έξτρα παρθένου ελαιολάδου προς 6 ευρώ ανά κιλό. Πρόκειται για τις τελευταίες εμπορικές πράξεις που επιβεβαιώνουν το ανοδικό κύμα στις τιμές του ελαιολάδου. Το σημαντικότερο όμως είναι πως δείχνουν τις δυνατότητες να ανεβούν οι τιμές παραγωγού, τους επόμενους μήνες, πάνω από τα  6,00 ευρώ ανά κιλό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Στην Κρήτη η τιμή παραγωγού ανέβηκε στα 5,50 ευρώ ανά κιλό για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο οξύτητα 0,3 – 0,4 βαθμών. Την τιμή αυτή δίνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμών Κουνάβων Ηρακλείου, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδου της Κρήτης. Σε αρκετές περιπτώσεις συναντάμε στην Κρήτη τιμή παραγωγού στα 5,30 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις 5,40 ευρώ ανά κιλό.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η άνοδος των τιμών, σε συνδυασμό με τον αναμενόμενο μηδενισμό των παγκόσμιων αποθεμάτων ελαιολάδου, αλλά και τα προβλήματα που δημιουργεί στην παραγωγή της επόμενης χρονιάς η παρατεταμένη ξηρασίας, διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για πολύ καλές τιμές παραγωγού για το ελαιόλαδο της επόμενης χρονιάς και μάλιστα σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες.

 

Η ενίσχυση της ανοδικής τάσης των τιμών καταγράφηκε και από το Ιταλικό Ινστιτούτο Ismea. Συγκεκριμένα το Ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ανέβηκε στα 5,43 ευρώ ανά κιλό (μέση εβδομαδιαία χονδρική τιμή) την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Σταθερές παραμένουν οι μέσες εβδομαδιαίες τιμές χονδρικής του παρθένου ελαιολάδου 4,86 ευρώ ανά κιλό και του βιομηχανικού ελαιολάδου στα 3,85 ευρώ ανά κιλό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Ανεβαίνουν οι τιμές στην Ιταλία

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ισχυρή ανοδική τάση εμφανίζουν οι τιμές του ελαιολάδου και στην Ιταλία. Την προηγούμενη εβδομάδα η μέση εβδομαδιαία χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ανήλθε στα 6,16 ευρώ ανά κιλό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ismea. Είναι η δεύτερη συνεχομένη εβδομάδα ανόδου των τιμών. Ανοδικά κινείται και η τιμή του Ιταλικού παρθένου ελαιολάδου που την προηγούμενη εβδομάδα έφθασε στα 5,17 ευρώ ανά κιλό, μετά από μια μακρά περίοδο όπου η τιμή ήταν σταθερή στα 5,01 ευρώ ανά κιλό.  Ανοδική είναι η τάση και για το Ιταλικό βιομηχανικό ελαιόλαδο η τιμή του οποίου την προηγούμενη εβδομάδα ανέβηκε στα 4,2 ευρώ ανά κιλό.

 

Ισπανία πάνω από τα 5,50 ευρώ το έξτρα παρθένο

 

Στα 5,59 ευρώ ανά κιλό διαμορφώθηκε την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου η χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία, σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών της τοπικής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας. Η χονδρική τιμή του παρθένου ελαιολάδου ανήλθε στα 5,28 ευρώ ανά κιλό και του βιομηχανικού άσσου στα 5,22 ευρώ ανά κιλό

Το Ινστιτούτο Ismea, δίνει μέση εβδομαδιαία τιμή χονδρικής για το Ισπανικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 5,12 ευρώ ανά κιλό, για το βιομηχανικό 4,81 ευρώ ανά κιλό, για το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο στα 4,95 ευρώ ανά κιλό και για το ραφιναρισμένο πυρηνέλαιο στα 2,99 ευρώ ανά κιλό.

 

Σταθερές οι τιμές στην Τυνησία

Αμετάβλητες είναι οι εβδομαδιαίες τιμές χονδρικής για το Τυνησιακό ελαιόλαδο καθώς η τιμή του έξτρα παρθένου παραμένει στα 5,33 ευρώ ανά κιλό και του βιομηχανικού στα 4,30 ευρώ ανά κιλό, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ismea.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης