× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Οι εκλογές δεν είναι βουβές… βουβή είναι η δεξιά πολυκατοικία»

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Κώστας Αρβανίτης μίλησε στο «Ν», για τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το αντίκρυσμα της κυβέρνησης στην Ευρώπη, την ελευθερία του τύπου και τα εκατομμύρια ευρώ του προσφυγικού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/5/2023

«Οι εκλογές δεν είναι βουβές… βουβή είναι η δεξιά πολυκατοικία»

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη για τις επικείμενες εθνικές εκλογές και τα ζητήματα που αφορούν την πολιτική και τη δημοκρατία, παραχώρησε στο «Ν» και στο δημοσιογράφο Θράσο Αβραάμ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας  Αρβανίτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Αρβανίτης μεταξύ άλλων σημείωσε ότι οι εκλογές αυτές έχουν χαρακτηρισθεί βουβές και αθόρυβες, πρόσθεσε όμως ότι στην πραγματικότητα, βουβή είναι η δεξιά πολυκατοικία η οποία δεν έχει να πει τίποτα ουσιαστικό στους πολίτες της χώρας μας.

«Αντίθετα ο προοδευτικός χώρος έχει φωνή, επιχειρήματα και προτάσεις για πολλά και σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την χώρα μας».

Αναφερόμενος ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης  στις δημοσκοπήσεις που  βγάζουν δεύτερο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι υπάρχουν πολλά σημεία αμφισβήτησης για αυτές τις έρευνες, οι οποίες όπως τόνισε τρεις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές του 2019, έδειχναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων του, έφτασε στο 25% και από τότε καθηλώθηκε σε αυτό το νούμερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγράφοντας ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τις αντιδράσεις των πολιτών απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση, ανέφερε ότι υπάρχει πολύς θυμός στην κοινωνία για την οικονομική κατάσταση που επικρατεί, την ακρίβεια, τους μισθούς που εξανεμίζονται μέσα σε λίγες μέρες και τον πληθωρισμό που καλπάζει. «Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία να πει κανείς είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι μια φράξια στο χώρο της δεξιάς η οποία με δικούς της όρους προσπαθεί να γατζωθεί στην εξουσία και να κάνει δουλειές. Αυτό φαίνεται από το πώς διαχειρίσθηκε το θέμα του προσφυγικού που το αντιμετώπισε ως μεγάλη μπίζνα ή από το πώς επένδυσε στο θέμα της ενέργειας όπου σε μία νύχτα ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα φεύγει από το λιγνίτη και πάει στο φυσικό αέριο».

Όπως τόνισε ο κ. Αρβανίτης οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν ασχολούνται στην ευρωβουλή μέσα από τις παρεμβάσεις τους με τα ευρωπαϊκά θέματα αλλά με τα ελληνικά λαϊκά θέματα που είναι και ευρωπαϊκά, όπως οι μισθοί, τα δικαιώματα των εργαζομένων, το μεταναστευτικό – προσφυγικό και η νέα ΚΑΠ.  Όπως τόνισε η εναλλακτική δεξιά (alt right) και η ακροδεξιά όπως εκφράζονται σήμερα στο παγκόσμιο πολιτικό σύστημα, ξεκινούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες εισβάλλουν στην Ευρώπη και στα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών και του Στρασβούργου, έως τις χώρες του νότου όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

«Το βασικό αφήγημα της εναλλακτικής δεξιάς (alt right), είναι ότι ο καπιταλισμός είναι μεν καλός, έχει όμως και πολλά ζιζάνια που δημιουργούν πρόβλημα, για αυτό υπάρχει πείνα. Το 1935 το πρόβλημα ήταν ο Εβραίος, σήμερα είναι ο gay,  ο μελαμψός μετανάστης, ο αριστερός, ο διαφορετικός. Σε αυτήν δυστυχώς την ιδεολογική σύγκρουση η αριστερά όπως εκφράζεται αφήνει τον εχθρό να αλωνίζει και επικεντρώνεται στο ποιος θα επικρατήσει σε ένα μικρό κοινό το οποίο μπορεί και να μην ακούει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος σε ζητήματα που σχετίζονται με την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα ο κ. Αρβανίτης σημείωσε ότι η Ελλάδα μπήκε στο κάδρο της Ευρώπης για το θέμα αυτό, μετά το 2019 όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Το πρώτο θέμα που προκάλεσε εντύπωση ήταν η διανομή δημοσίου χρήματος μέσα από τη λίστα Πέτσα σε φίλα προσκείμενα μέσα της κυβέρνησης. Ακολούθησαν οι διώξεις δημοσιογράφων για τη Novartis, οι οποίοι μάλιστα χαρακτηρίσθηκαν συμμορία από τον Πρωθυπουργό. Το ίδιο ακριβώς έχει κάνει και ο Όρμπαν στην Ουγγαρία. Το τρίτο ζήτημα είναι η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ».

Σε ότι αφορά στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι πρέπει στη Λέσβο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου να δημιουργηθούν μικρές ευέλικτες δομές, καταγραφής και ταυτοποίησης ουσιαστικά.

«Δεν μπορεί κάποιος να παραμένει έγκλειστος σε κλειστά κέντρα διότι δημιουργεί την παραβατικότητα του αύριο. Γιατί σήμερα στη Λέσβο ενώ δεν έχουμε ροές έχουμε 2.000 ανθρώπους;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο χώρο που έχει γίνει η νέα δομή, στη θέση Βάστρια, μέσα σε ένα παρθένο δάσος, υπάρχει σοβαρό περιβαλλοντικό ζήτημα που ισοδυναμεί με περιβαλλοντικό έγκλημα. Επίσης θα ήθελα κάποιος να μου εξηγήσει πως 85 εκατομμύρια ευρώ, ένα τεράστιο ποσό, δόθηκαν για κοντέινερ και πρόχειρες κατασκευές».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή