× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δυσκολεύεται να σηκώσει κεφάλι ο τουρισμός κρουαζιέρας στη Λέσβο

Μόλις 14 προσεγγίσεις πλοίων το 2022, 9 αναμένονται το 2023

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/6/2023

Δυσκολεύεται να σηκώσει κεφάλι ο τουρισμός κρουαζιέρας στη Λέσβο

Το 2023 αναμένεται να προσεγγίσουν το λιμάνι της Μυτιλήνης 9 κρουαζιερόπλοια, όπως ανέφερε στο «Ν» ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων της Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος. Το 2022 είχαν προσεγγίσει το λιμάνι της πόλης 14 κρουαζιερόπλοια από τα οποία είχαν αποβιβασθεί  3.676 τουρίστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου τις προηγούμενες ημέρες δείχνουν πως  οι αφίξεις κρουαζιεροπλοίων κατέρρευσαν το 2017 και από τότε κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Το 2015 είχαν φθάσει στην Μυτιλήνη 49 πλοία και είχαν αποβιβάσει 23.536 τουρίστες, το 2016 είχαν φθάσει 26 πλοία και είχαν αποβιβάσει 13.231 τουρίστες. Την επόμενη το 2017 προσέγγισαν την Μυτιλήνη μόλις 5 πλοία και αποβίβασαν 2.470 τουρίστες. Το 2018 προσέγγισε τη Μυτιλήνη μόλις 1 πλοίο και αποβίβασε μόλις 260 τουρίστες. Το 2019 οι προσεγγίσεις πλοίων ήταν 7 και οι τουρίστες που αποβιβάστηκαν ήταν 3.180. Το 2020, πρώτο έτος της πανδημίας μηδενίστηκαν  οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων. Το 2021 καταγράφηκαν 3 προσεγγίσεις πλοίων και 2.449 αφίξεις τουριστών.

Η Περιφέρεια βορείου Αιγαίου έχει αναθέσει σε εταιρεία να προσεγγίσει τις εταιρείες που διαχειρίζονται κρουαζιερόπλοια προκειμένου να γίνει μια προσπάθεια ανάταξης του συγκεκριμένου τουριστικού κλάδου  της Λέσβου. Η ίδια εταιρεία έχει αναλάβει και την προβολή του νησιού. Ο κ. Χατζηκυριάκος αναφέρει πως η εταιρεία ξεκίνησε να δουλεύει το 2023 και αποτελέσματα αναμένονται από το 2025 και μετά.

Το Insete στην μελέτη που εκπόνηση για τον τουρισμό στα νησιά του βορείου Αιγαίου πρότεινε την αναβάθμιση των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών της Λέσβο προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετήσουν μικρά και μεσαίου μεγέθους κρουαζιερόπλοια. Κατά την εκτίμηση του Ινστιτούτου των Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αυτή η επιλογή είναι προτιμότερη καθώς απαιτεί σχετικά μικρές επενδύσεις και μπορεί να αποδώσει πολύ γρήγορα θετικά αποτελέσματα. Οι μεγάλες επενδύσεις για την υποδοχή μεγάλων κρουαζιερόπλοιων, κατά την μελέτη του Insete, είναι σκόπιμο να γίνουν σε ένα μικρό αριθμό τουριστικών προορισμών της χώρας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα