× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η πυρηνική απειλή είναι παρούσα εκτιμά η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στα θύματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι την Πέμπτη 10 Αυγούστου, στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, στις 8.00 το βράδυ, διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/8/2023

Η πυρηνική απειλή είναι παρούσα εκτιμά η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε την Τρίτη 8 Αυγούστου, η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου, στο ξενοδοχείο Lesvion της Μυτιλήνης, μια ημέρα πριν την συμπλήρωση 78 χρόνων από την ρήξη της δεύτερης ατομικής βόμβας στην πόλη Ναγκασάκι της Ιαπωνίας, στις 9 Αυγούστου του 1945. Ο γιατρός και πρόεδρος της Επιτροπής Νάσος Γαλής στην εισαγωγική του τοποθέτηση τόνισε πως ρήψη των δύο ατομικών βομβών δεν είχει καμία σχέση με στρατιωτικούς στόχους, ήταν βομβαρδισμοί που είχαν στόχο τον άμαχο πληθυσμό. Επίσης πρόσθεσε πως οι βομβαρδισμοί έγιναν ενώ ήταν δεδομένο το αποτέλεσμα των πολεμικών συγκρούσεων καθώς ο πόλεμος (σ.σ. β' παγκόσμιος πόλεμος) είχε ολοκληρωθεί στην Ευρώπη και ήταν ζήτημα χρόνου να ηττηθεί ολοκληρωτικά και η Ιαπωνία. Στόχος ήταν ο παραδειγματισμός των υπόλοιπων κρατών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η χρήση των πυρηνικών όπλων και η επίκληση της χρήσης» - είπε ο κ. Γαλής  – «δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους, έχουμε τέτοιου είδους αναφορές, από παράγοντες της Ρωσίας και άλλων κρατών. Δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους τέτοιες δηλώσεις, γιατί δεν υπάρχει καμία ηθική ή αξίες που μπορούν να φρενάρουν την χρήση των πυρηνικών όπλων. Επομένως κάθε απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά ως απειλή για την ειρήνη και την ζωή στο πλανήτη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πόλεμος στην Ουκρανίας και άλλες πολεμικές συγκρούσης που ξέσπασαν τα τελευταία χρόνια οφείλονται στην όξυνση ο ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ από την μία πλευρά και της Ρωσίας και της Κίνας από την άλλη πλευρά. «Είναι πόλεμοι για τα κέρδη της άρχουσας τάξης όλων αυτών των χωρών και αυτών των ιμπεριαλιστικών ομίλων» υποστήριξε ο κ. Γαλής.

Ακόμη ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάπτυξη 300.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Την υιοθέτηση από το ΝΑΤΟ του δόγματος πρώτου πυρηνικού πλήγματος, δηλαδή την δυνατότητα του ΝΑΤΟ πρώτο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αν αισθανθεί απειλή. Το δόγμα αυτό επικαιροποιήθηκε με την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Λιθουανία τις προηγούμενες εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρνητική εξέλιξη για την Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου είναι ο χαρακτηρισμός των νησιών της Ελλάδας ως ΝΑΤΟικών νησιών από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όπως και η προοπτική δημιουργίας νέων Αμερικανικών βάσεων στα νησιά του Αιγαίου. Η δημιουργία των βάσεων αυτών δημιουργεί επιπλέον κινδύνους για την χώρα και για τα νησιά του Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Γαλής τόνισε πως η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου δεν θα δεχθεί ποτέ τον όρο ΝΑΤΟϊκά νησιά για την Λέσβο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου διότι είναι Ελληνικά νησιά. Επίσης κάλεσε τους φορείς και τους πολίτες της Λέσβου και των άλλων νησιών να διακηρύξουν την αντίθεση τους στην δημιουργία ξένων βάσεων και την μετατροπή των νησιών σε ορμητήρια ενάντια σε άλλους λαούς.

Ο Παναγιώτης Κλαδίτης, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου τόνισε πως η Ελληνική κυβέρνηση ήταν αυτή που ζητούσε να δημιουργηθούν Αμερικανικές βάσεις στα Ελληνικα νησιά. Επίσης υπογράμμισε πως είναι ανάγκη να αναπτυχθούν αγώνες που θα ανατρέψουν τους σχεδιασμούς για νέες βάσεις και θα οδηγήσουν στο κλείσιμο κι αυτών που ήδη υπάρχουν.

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου διοργανώνει εκδήλωση μνήνης και τιμής στα θύματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, την Πέμπτη 10 Αυγούστου, στις 8.00 το βράδυ, στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης τύπου της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή