× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Θέλουμε Δημόσια έργα αλλά...πρέπει να πληρώνονται»

Στα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί στον κατασκευαστικό κλάδο και στην πορεία σημαντικών έργων, η άτυπη στάση πληρωμών του δημοσίου, αναφέρεται η εκπρόσωπος των Τεχνικών Εταιρειών στη Λέσβο Βασιλική Αψόκαρδου

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 13/9/2023

«Θέλουμε Δημόσια έργα αλλά...πρέπει να πληρώνονται»

 Στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τεχνικές εταιρείες που υλοποιούν δημόσια έργα στη Λέσβο αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα εξαιτίας της σοβαρής καθυστέρησης πληρωμών που παρατηρείται, αναφέρθηκε σε συνέντευξή της στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» η εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών στο νησί μας Βασιλική Αψοκάρδου.

Η κ. Αψοκάρδου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το πρόβλημα της άτυπης αυτής στάσης πληρωμών υφίσταται εδώ και πολλούς μήνες και αφορά κυρίως έργα που υλοποιούνται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.   

Καθυστερήσεις ωστόσο, πρόσθεσε παρατηρούνται και στις πληρωμές των έργων ΕΣΠΑ αλλά και άλλων προγραμμάτων όπως του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», εκεί όμως η κατάσταση είναι κάπως πιο ανεκτή και ελεγχόμενη.

«Δυστυχώς η καθυστέρηση των πληρωμών τείνει να γίνει κανονικότητα με απρόβλεπτες συνέπειες για τις εργοληπτικές εταιρείες οι οποίες επιβιώνουν με πολλές δυσκολίες και πολλά προβλήματα αλλά και για τα ίδια τα έργα που εκτελούνται. Ήδη πολλά σημαντικά έργα στα νησιά μας είτε έχουν σταματήσει, έχει γίνει δηλαδή διακοπή εργασιών, είτε κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι εργολήπτες.

Η αύξηση των τιμών στα υλικά, οι αυξήσεις στα μεροκάματα, στα καύσιμα καθώς και όλο το γενικότερο κόστος λειτουργίας των εταιρειών αντιλαμβάνεται κανείς πως είναι αδύνατον να το αντέξει κανείς όσο καλή διαχείριση και να γίνεται, αν δεν πληρώνεται για τις εργασίες που εκτελεί».

Όπως σημειώνει η κ. Αψόκαρδου το πρόβλημα δημοσιοποιήθηκε με ειδική ανακοίνωση που έκανε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος πριν μερικές ημέρες, ωστόσο πρόσθεσε πως τοπικά στη Λέσβο, παρόλο που έγινε αναφορά σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης δεν υπήρξε το παραμικρό ενδιαφέρον από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ούτε και από τους υποψηφίους που κατεβαίνουν στις εκλογές για δήμαρχοι ή Περιφερειάρχες.

«Δεν ευθύνεται βέβαια η Αυτοδιοίκηση για την απληρωσιά του ελληνικού δημοσίου το οποίο χρηματοδοτεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ωστόσο θα περιμέναμε από τους διαχειριστές των προγραμμάτων αυτών που είναι οι δήμοι και οι Περιφέρειες να είναι οι πρώτοι συμπαραστάτες μας και αυτοί που θα πιέζουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα Υπουργεία για την εκταμίευση των χρημάτων. Τα έργα άλλωστε που υλοποιούνται μέσα από το ΠΔΕ είναι έργα που οι ίδιοι έχουν σχεδιάσει και εντάξει στα χρηματοδοτικά προγράμματα, επομένως η διακοπή ή η ακύρωσή τους έχει επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία. Η περίπτωση άλλωστε της Θεσσαλίας και όσων τραγικών είδαμε να συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, αποτελεί τρανή απόδειξη για το πόσο σημαντικά είναι τα έργα και η έγκαιρη ολοκλήρωσή τους».

 Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε η εκπρόσωπος των Τεχνικών Εταιρειών της Λέσβου, ότι αυτό που δεν είναι κατανοητό είναι για ποιο λόγο αφού είναι ορατή αυτή η τεράστια δυσπραγία και η άτυπη στάση πληρωμών, εντάσσονται και δημοπρατούνται και άλλα έργα μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

«Εφόσον οι αυτοδιοικητικοί και όλοι γενικά οι διαχειριστές του ΠΔΕ, βλέπουν ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, ότι υπάρχουν τεράστιες οφειλές στους εργολάβους, δεν κατανοώ για ποιο λόγο εντάσσουν και δημοπρατούν και άλλα έργα μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Είναι καλό να γίνονται έργα, όμως θα πρέπει να πληρώνονται και οι εργολάβοι».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μηχανική βλάβη σε φορτηγό πλοίο ανοιχτά της Μυτιλήνης

Απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου μέχρι να προσκομισθεί βεβαίωση αξιοπλοΐας από τον νηογνώμονα που το παρακολουθεί
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στη Στύψη

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου από τις 5.00 το απόγευμα ως τις 8.00 το βράδυ
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Συναντήσεις και επαφές για θέματα τουρισμού και πολιτισμού

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Αφροδίτη Βατή είχαν σειρά επαφών στελέχη των υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Μαρία Κομνηνάκα με τον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης

Το ΚΚΕ, διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των ελευθέρων επαγγελματιών τόνισε η βουλευτής κατά την διάρκεια της συνάντησης
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σπίτι του πολιτισμού θα γίνει το Αρχοντικό Γεωργιάδη

Στα 2 εκατ. ευρώ εκτιμάται η δαπάνη για την ανακατασκευή και αξιοποίηση του αρχοντικού που βρίσκεται στην βόρεια έξοδο της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δημοπρασία για το γάλα και τα αρνιά του Κληροδοτήματος Σημαντήρη

Προσφορές θα γίνονται δεκτές έως την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συνέλευση των εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. νομών Λέσβου – Χίου

Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου θα υπολειτουργήσει η Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξε ο Κόλπος Καλλονής για τα «Χάβαρα»

Θα διατίθενται στην κατανάλωση μετά από εξυγίανση τους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έρχονται θυελλώδεις νοτιάδες

Ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αντιπαράθεση για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Μυτιλήνης

Έντονη κριτική για την κατανομή των πόρων μεταξύ των Δημοτικών Ενοτήτων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νομοθετική ρύθμιση για τα προβλήματα του Κτηματολογίου στη Λέσβο

Σε σύσκεψη στην Αθήνα την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Τι συζητήσατε με τον κ.Καιρίδη;»

Ερώτηση της επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Μυτιλήνης Νίκης Τσιριγώτη στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Παναγιώτη Χριστόφα