× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κι άλλη σύσκεψη για τις εκκρεμότητες του Κτηματολογίου

Από την πλευρά της Λέσβου συμμετείχε ο βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου και ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιάννης Βατός

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/9/2023

Κι άλλη σύσκεψη για τις εκκρεμότητες του Κτηματολογίου

Προγραμματισμένη συνάντηση με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιο για το Κτηματολόγιο, κ. Κωνσταντίνο Κυρανάκη, πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη στην Αθήνα, με τη συμμετοχή των κυβερνητικών βουλευτών Λέσβου κ. Χαρ. Αθανασίου, Χίου κ. Νότη Μηταράκη και Λευκάδας κ. Θαν. Καββαδά και με την παρουσία του νέου προέδρου του Κτηματολογίου κ. Στέλιου Σακαρέτσιου και υπηρεσιακών στελεχών του Κτηματολογίου, καθώς και του αντιδημάρχου Μυτιλήνης, αρμόδιου για θέματα πολεοδομίας, και μέλος της αρμόδιας επιτροπής, που συστάθηκε στο Δήμο Μυτιλήνης, κ. Γιάννη Βατό. 

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι εκκρεμότητες του Κτηματολογίου στα τρία νησιά, μεταξύ των οποίων και αυτή  στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Μυτιλήνης, που αφορούν τις διορθώσεις στις περιοχές επαναπροσδιορισμού, που έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους ιδιοκτήτες, ενόψει του ότι μια σειρά ιδιοκτησίες είναι κυριολεκτικά στον αέρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατοχύρωσή τους στο Κτηματολόγιο.

Η συνάντηση προκλήθηκε μετά την άρνηση των αναδόχων μελετητών να δεχθούν να υπογράψουν συμπληρωματική επέκταση της σύμβασής τους για τη διαδικασία των διορθώσεων στη Λέσβο και στη Λευκάδα, που είχε προκριθεί ως λύση, για την αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων αυτών.

Στη συνάντηση, αφού έγινε αναλυτική αναφορά στο ιστορικό του θέματος και στην αναστάτωση που επικρατεί στους κατοίκους των περιοχών αυτών, που κινδυνεύουν να «χάσουν» τις ιδιοκτησίες τους, κατατέθηκε η πρόταση, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, μετά την άρνηση των αναδόχων μελετητών να συνεργαστούν, τόσο στη Λέσβο  όσο και στη Λευκάδα,  να δρομολογηθεί συγκεκριμένη πιλοτική λύση, που ανάλογα με το αποτέλεσμά της θα επεκταθεί σε όλες τις περιοχές του επαναπροσδιορισμού του Κτηματολογίου.

Συγκεκριμένα, προτάθηκε όπως η εταιρία «Κτηματολόγιο Α.Ε.» επιλέξει αρχικά δύο (2) χωρικές ενότητες για πιλοτική εφαρμογή, για τις οποίες οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να παραλάβουν τα διαγράμματα, όπως έχουν διαμορφωθεί από το Κτηματολόγιο μέχρι τώρα, να υπογράψουν όσοι συμφωνούν και όπου δεν υπάρχει συμφωνία να ζητηθεί η συναίνεση των ομόρων ιδιοκτητών. Συμφωνήθηκε η εταιρία  του Κτηματολογίου να έχει την επίβλεψη της όλης διαδικασίας. Παράλληλα, για την εφαρμογή της πιλοτικής αυτής λύσης θα εξασφαλιστεί νομική συνδρομή, καθώς και η συνεργασία του ΤΕΕ, μέσω προγραμματικής συμφωνίας με το «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Από τα αποτελέσματα της πιλοτικής αυτής εφαρμογής, αν δηλαδή θα είναι θετικά και λύνουν τις υφιστάμενες εκκρεμότητες με τις διορθώσεις, θα εξαρτηθεί η επέκτασή της σε όλες τις περιοχές επαναπροσδιορισμού που εκκρεμούν. Συζητήθηκε και ζητήθηκε επίσης η παράταση συνολικά για όλες τις περιοχές του παλιού κτηματολογίου, που λήγει τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο Υφυπουργός κ. Κυρανάκης και οι παριστάμενοι εκπρόσωποι του Ελληνικού Κτηματολογίου συμφώνησαν με την ανάγκη παράτασης, ενώ ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έσπευσε να τονίσει ότι σύντομα θα υπάρξουν νεότερα στο θέμα της παράτασης, αλλά και νομοθετική πρωτοβουλία εντός του Νοεμβρίου με περαιτέρω βελτιώσεις σε ότι αφορά τη λειτουργία του Κτηματολογίου. Σαφείς ήταν και οι διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υφυπουργού ότι η Πολιτεία θα εξαντλήσει κάθε μέσο για την προστασία της ατομικής περιουσίας των πολιτών και για την κατοχύρωση των ιδιοκτησιών τους.

Τέλος, συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα συνάντηση σε περίπου 2 μήνες, ώστε να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της πιλοτικής αυτής πρότασης, προκειμένου να επεκταθεί σε όλες τις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μηχανική βλάβη σε φορτηγό πλοίο ανοιχτά της Μυτιλήνης

Απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου μέχρι να προσκομισθεί βεβαίωση αξιοπλοΐας από τον νηογνώμονα που το παρακολουθεί
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στη Στύψη

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου από τις 5.00 το απόγευμα ως τις 8.00 το βράδυ
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Συναντήσεις και επαφές για θέματα τουρισμού και πολιτισμού

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Αφροδίτη Βατή είχαν σειρά επαφών στελέχη των υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Μαρία Κομνηνάκα με τον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης

Το ΚΚΕ, διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των ελευθέρων επαγγελματιών τόνισε η βουλευτής κατά την διάρκεια της συνάντησης
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σπίτι του πολιτισμού θα γίνει το Αρχοντικό Γεωργιάδη

Στα 2 εκατ. ευρώ εκτιμάται η δαπάνη για την ανακατασκευή και αξιοποίηση του αρχοντικού που βρίσκεται στην βόρεια έξοδο της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δημοπρασία για το γάλα και τα αρνιά του Κληροδοτήματος Σημαντήρη

Προσφορές θα γίνονται δεκτές έως την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συνέλευση των εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. νομών Λέσβου – Χίου

Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου θα υπολειτουργήσει η Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξε ο Κόλπος Καλλονής για τα «Χάβαρα»

Θα διατίθενται στην κατανάλωση μετά από εξυγίανση τους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έρχονται θυελλώδεις νοτιάδες

Ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αντιπαράθεση για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Μυτιλήνης

Έντονη κριτική για την κατανομή των πόρων μεταξύ των Δημοτικών Ενοτήτων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νομοθετική ρύθμιση για τα προβλήματα του Κτηματολογίου στη Λέσβο

Σε σύσκεψη στην Αθήνα την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Τι συζητήσατε με τον κ.Καιρίδη;»

Ερώτηση της επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Μυτιλήνης Νίκης Τσιριγώτη στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Παναγιώτη Χριστόφα